back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νέες αναβολές στις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις- Εκνευρισμός στις Βρυξέλλες

Διαβάστε επίσης

Από αναβολή σε αναβολή πάνε οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στη κυβέρνηση καθώς οι δανειστές δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο θέμα και αδυνατούν να αντιληφθούν τι είναι αυτό που εμποδίζει την ελληνική πλευρά να προχωρήσει.

Το ενεργειακό κομμάτι βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των ευρωπαίων και δεν αναμένεται να βάλουν νερό στο κρασί τους για τις νέες καθυστερήσεις

«Το γεφύρι της Άρτας» τα ΕΛ.ΠΕ

Για Ιανουάριο μετατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ σύμφωνα με πηγές της επιχείρησης, εξέλιξη η οποία πάει «πίσω» το διαγωνισμό αλλά και την πρόθεση του υπουργείου να έχει κλείσει το θέμα τον Δεκέμβριο.

Η πορεία της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ πάει από αναβολή σε αναβολή καθώς από τη μία φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο ως προς το ένα «αγκάθι» το οποίο αφορά στην υποχρέωση υποβολής δημόσιας προσφοράς από την πλευρά του νέου επενδυτή αλλά, από την άλλη, το θέμα της εταιρείας holding στην οποία θα μεταβιβαστούν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων φαίνεται ότι περιπλέκει τα πράγματα.

Όπως είναι γνωστό, προωθείται η δημιουργία εταιρείας holding, στην οποία τα ΕΛΠΕ θα συμμετέχουν με 75% και το ελληνικό δημόσιο μέσω αύξησης κεφαλαίου θα αποκτήσει το 25%. Σε συνδυασμό με το 15% που θα ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ στα ΕΛΠΕ, συνολικά η συμμετοχή του δημοσίου στη holding εταιρεία θα ανέλθει σε 36,25%.

Σε αυτό το σημείο προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι σε περίπτωση που βρεθούν κοιτάσματα, πώς θα καταφέρει να αγοράσει το κράτος εφόσον η τιμή της μετοχής θα είναι υπερτιμημένη σε σχέση με την τωρινή. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο επεξεργάζεται αλλαγή της συμφωνίας με την πλευρά Λάτση (Paneuropean) και τους επενδυτές (Vitol, Glencore) η οποία προσανατολίζεται προς μεγαλύτερο ποσοστό (άνω του 25%) για το δημόσιο.

Νέα αναβολή και στις λιγνιτικές της ΔΕΗ;

Ακόμη μεγαλύτερη σημασία αποκτούν οι κινήσεις που γίνονται αυτήν την περίοδο με φόντο το διαγωνισμό για την αποεπένδυση των λιγνιτικών της ΔΕΗ. Αν και ακόμη δεν είναι σαφές εάν οι αρχές Δεκεμβρίου θα είναι η καταληκτική ημερομηνία, καθώς τις τελευταίες ημέρες εντείνεται η φημολογία ότι θα ζητηθεί νέα παράταση, αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να κορυφωθούν οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για διασφάλιση όρων και συνθηκών επιτυχίας του διαγωνισμού.

Αιχμή του δόρατος της ελληνικής προσπάθειας να έχει επιτυχία ο διαγωνισμός, αποτελεί το αίτημα για συμμετοχή των λιγνιτών στο νέο μόνιμο μηχανισμό επάρκειας που έχει ήδη προκοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες και αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη στις επαφές και τις συζητήσεις που θα έχουν ο ΓΓ του ΥΠΕΝ Μ. Βερροιόπουλος και εκπρόσωποι της ΡΑΕ.

Πιθανή ταχεία έγκριση του μηχανισμού θεωρείται κομβικής σημασίας για το διαγωνισμό, αφού η ελληνική πρόταση που προκοινοποιήθηκε προβλέπει συμμετοχή των λιγνιτών στα μόνιμα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος), διασφαλίζοντας ένα σημαντικό έσοδο για τους πιθανούς νέους ιδιοκτήτες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.

Εικάζεται δε βασίμως ότι η αβεβαιότητα γύρω από την τύχη του νέου μόνιμου μηχανισμού επάρκειας αποτέλεσε και το βασικό λόγο για την μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας κατάθεσης προσφορών.

Πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά θέλουν να υπάρχει στο τραπέζι αίτημα και για νέα αναβολή της ημερομηνίας, υπό το πρίσμα των εξελίξεων για τα ΑΔΙ.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα