back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο άγνωστος “ελληνικός” μετεωρίτης στο Μουσείο των Ηρακλειδών

Διαβάστε επίσης

Την ευκαιρία να δουν οι Αθηναίοι ένα κομμάτι του μετεωρίτη Seres ηλικίας 4,56 δισεκατομμυρίων ετών, ο οποίος έπεσε στις Σέρρρες πριν 200 χρόνια, δίνει το Μουσείο των Ηρακλειδών στο Θησείο.

Το Μουσείο φιλοξενεί τον μοναδικό μετεωρίτη που έχει εντοπιστεί σε ελληνικό έδαφος, μόνο για πέντε μερες, από την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 έως την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018.

meteoritis_Seres

Η έκθεση «200 χρόνια και 80 ημέρες. Από τον Seres στην Ανταρκτική»

Ο μετεωρίτης αυτός, είναι ο μοναδικός που έχει εντοπιστεί σε ελληνικό έδαφος ωστόσο ανήκει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης. Ο επαναπατρισμός του διαστημικού ίχνους επετεύχθη χάρη στην πρωτοβουλία του γεωλόγου Ιωάννη Μπαζιώτη, επίκουρου καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Μπαζιώτης είναι ο πρώτος Έλληνας που πέρυσι συμμετείχε στην αποστολή ANSMEΤ της NASA για αναζήτηση μετεωριτών στην Ανταρκτική. Γι’ αυτό και η έκθεση έχει δύο σκέλη, όπως δειχνει το όνομά της, «200 χρόνια και 80 ημέρες. Από τον Seres στην Ανταρκτική», το ένα αφορά την έκθεση του μετεωρίτη και το άλλο την έκθεση φωτογραφίας από την παραμονή του Έλληνα επιστήμονα στην Ανταρκτική. Μαζί με άλλα 7 μέλη της αποστολής, συνέλλεξαν 263 μετεωρίτες, από το βαθύ πεδίο της Ανταρκτικής, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τον Νότιο πόλο. Η περιπέτειά του διήρκησε 80 ημέρες. Η φωτογραφική έκθεση θα διαρκέσει έως 30 Νοεμβρίου.

meteopitis_seres

Μεγάλο το ενδιαφέρον του Αθηναϊκού κοινού

«Το ενδιαφέρον τόσο του κοινού όσο και της μαθητικής κοινότητας για την έκθεση είναι εξαιρετικό και ίσως απρόσμενο» λέει στον Αθήνα 9.84 η γενική διευθύντρια του Μουσείου των Ηρακλειδών Ελένη Νομικού. «Ενδιαφέρονται όχι μόνο να δουν τον μετεωρίτη αλλά και να ενημερωθούν γενικά για τους μετεωρίτες, τους αστεροειδείς και το τι συμβαίνει στο διάστημα.
Είναι μια επιτυχία το ότι το πέτρωμα βρίσκεται στην Ελλάδα καθώς συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια από την πτώση του στις Σέρρες και κυρίως γιατί ενημερώθηκαν οι Έλληνες για ένα συμβάν το οποίο αγνοούσαν. Το έκθεμα υπήρχε σε ένα από τα μεγαλύτερα Μουσεία, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης και μάλιστα με κάθε αναφορά στις Σέρρες και την Ελλάδα. Κάτι που απολάμβαναν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θέλαμε πάρα πολύ να το δείξουμε και στους Έλληνες», επισημαίνει η κυρία Νομικού.

Seres
Όσοι επισκεφθούν το Μουσείο αυτές τις ημέρες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν on line και σε real time τις πτώσεις μετεωριτών στον πλανήτη μας μέσω μιας εφαρμογής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης
meteoritis_Seres
O Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης στη βάση McMurdo με θέα το ηφαίστειο «¨Ερεβος»

Παράλληλες εκδηλώσεις

Διαλέξεις με ελεύθερη είσοδο

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου: Αντώνης Ν. Αντωνίου, Δρ. Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών «Κατάκτηση του Διαστήματος: Εφικτή ή Ουτοπία;».

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου: Πιέρρος Παπαδέας, Ιδρυτικό μέλος του Libre Space Foundation «Going to space – the libre way».

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου: Ιωάννης Μπαζιώτης, Επικ. Καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας, Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών «80 ημέρες στην Ανταρκτική».

Seres

Εργαστήρια

Eργαστήρια που θα διεξάγει ο ίδιος ο Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης το Σάββατο 10 Νοεμβρίου και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, στις αίθουσες του Μουσείου Ηρακλειδών, για ηλικίες 15 ετών και άνω. Κόστος συμμτεχής 3 ευρώ ανά άτομο. Από τις 10.00πμ έως τις 13.00μμ ανά μία ώρα. Για όποιον θέλει περαιτέρω ενημέρωση για τους μετεωρίτες και το διάστημα.

Η ιστορία του SERES

meteopitis_seres

Ο μετεωρίτης SERES, ο μοναδικός που εντοπίστηκε και ανακτήθηκε από ελληνικό έδαφος, έπεσε τον Ιούνιο του 1818, κοντά στην πόλη των Σερρών. Δεν γνωρίζουμε από ποιον περισυνελλέγει αλλά βρέθηκε στα χέρια του πασά της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας, τμήμα της οποίας ήταν τότε η πόλη των Σερρών. Ο πασάς δώρισε την βάρους 8,5 κιλών πέτρα στον Γερμανό γιατρό του. Άγνωστο πως, δύο κομμάτια του μετεωρίτη, ένα βάρους 4,7 κι ένα ακόμα1,3 κιλών, βρέθηκαν στην κατοχή του Αυστριακού καθηγητή χημείας και βοτανολόγου Johann Andreas Scherrer, ο οποίος το 1844 τα δώρισε στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Βιέννης, όπου το μεγαλύτερο κομμάτι φυλάσσεται έως σήμερα.

meteopitis_seres

ANSMET – Antarctic Search for Meteorites

Το ANSMET είναι ένα ετήσιο πρόγραμμα αναζήτησης μετεωριτών στις οροσειρές της Ανταρκτικής. Χρηματοδοτείται από το Γραφείο Πολικών Προγραμμάτων του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ. Η γεωγραφική περιοχή στα όρη Transantarctic αποτελεί σημείο συλλογής μετεωριτών οι οποίοι έπεσαν στα εκτεταμένα υψίπεδα της Ανταρκτικής. Οι μετεωρίτες, καλύφθηκαν γρήγορα και άρχισαν το μακρύ τους ταξίδι, που κράτησε αιώνες, προς τις περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, παγιδευμένοι στους αργά κινούμενους παγετώνες. Τμήματα αυτών των παγετώνων, παγιδεύτηκαν από τον όγκο των ορέων Transantarctic. Εκεί, η διάβρωση των στρωμάτων πάγου από τον αέρα, φέρνει στην επιφάνεια τους παγιδευμένους στον πάγο μετεωρίτες. Η αντίθεση των μαύρων μετεωριτών στο άσπρο του χιονιού, κάνει εύκολο τον εντοπισμό τους. Το πολύ σημαντικό για την μελέτη εξωγήινης ύλης αυτό πρόγραμμα, οργανώνεται από την NASA από το 2004.

meteopitis_seres

Info

Συν-διοργανωτές: Μουσείο των Ηρακλειδών
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βιέννης και
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επιστημονικοί Σύμβουλοι : Dr. Ludovic Ferriere, Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης

Επιμέλεια: Ελένη Γραμματικοπούλου

Τις πέντε ημέρες της έκθεσης του μετεωρίτη το Μουσείο θα παρατείνει το ωράριό του ως τις 9:00μμ.

Καλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα