back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οργή της πανεπιστημιακής κοινότητας για την επίθεση σε καθηγητή του ΑΠΘ

Διαβάστε επίσης

Το νέο κρούσμα ανομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει εξοργίσει σχεδόν το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Καθηγητές, φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι αισθάνονται απροστάτευτοι και δηλώνουν ότι «δεν πάει άλλο».

Άλλο ένα περιστατικό παραβατικότητας μέσα σε πανεπιστημιακό ίδρυμα ήρθε να προστεθεί σε αυτά που σχεδόν καθημερινά βιώνουν καθηγητές και φοιτητές σε όλη τη χώρα. Πριν από λίγες ημέρες, συνταξιούχος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έπεσε θύμα ληστείας μέσα στους χώρους του Ιδρύματος την ώρα που έκανε ανάληψη από ΑΤΜ το οποίο βρίσκεται στη βόρεια πύλη του ΑΧΕΠΑ.

Οι άγνωστοι δράστες απέσπασαν 200 ευρώ από τον καθηγητή, ενώ ακολούθησαν ακόμη δύο απόπειρες εναντίον υπαλλήλων του ΑΠΘ, στον ίδιο χώρο. Όπως καταγγέλλουν τα θύματα «κανείς δεν αντέδρασε στις επιθέσεις ούτε και εκλήθη η αστυνομία» γιατί, όπως είπαν οι αυτόπτες μάρτυρες, φοβούνται για τη ζωή τους.

Θλιβερή και αποτρόπαια κατάσταση

Σε ανακοίνωσή του, ο Χαράλαμπος Φειδάς, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ κάνει λόγο για «άλλη μια σοκαριστική είδηση η οποία επιβεβαιώνει τους φόβους μας για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ζωές όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας από τη θλιβερή και αποτρόπαια κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στους χώρους του ΑΠΘ με τις εγκληματικές ομάδες που κυριολεκτικά λυμαίνονται τους χώρους του».

Την ίδια ώρα, έμποροι, διακινητές και χρήστες ναρκωτικών κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα και έξω από το Αριστοτέλειο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και γύρω από άλλα Πανεπιστήμια, με την Πολιτεία να είναι απούσα, και τους καθηγητές και τους φοιτητές να βρίσκονται σε απόγνωση, βιώνοντας καθημερινά μία ανεπίτρεπτη κατάσταση που τους κρατά σε πολλές περιπτώσεις μακριά από τις αίθουσες και τα αμφιθέατρα, κάνοντας λόγο για κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους.

Η κατάσταση στο ΟΠΑ πάντως παραμένει ανεξέλεγκτη. Η Σύγκλητος απευθύνει συνεχώς εκκλήσεις για παρέμβαση της Πολιτείας, οι φοιτητές χάνουν μαθήματα γιατί φοβούνται πολλές φορές να πλησιάσουν και το ακαδημαϊκό έτος κυλά χωρίς να αλλάζει τίποτα. Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα ομάδα φοιτητών πραγματοποίησε πορεία προς την Νομική και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ζητώντας να… προστατευτεί το άσυλο και να μείνει η Πολιτεία και η αστυνομία μακριά από τα πανεπιστήμια.

«Οι διακινητές διαλαλούν το εμπόρευμά τους έξω από το ΑΠΘ»

«Κάθε μέρα, από νωρίς το πρωί, στον προαύλιο χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής κινούνται ουσιαστικά ανενόχλητοι έμποροι ναρκωτικών, οι οποίοι κάνουν τις δοσοληψίες τους μπροστά στα μάτια όλων, ακόμη και μπροστά στους φύλακες. οι οποίοι μάλλον δεν μπορούν να κάνουν τίποτε», επισημαίνουν φοιτητές του ΑΠΘ και προσθέτουν χαρακτηριστικά:

«Η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί τόσο που οι διακινητές σχεδόν διαλαλούν το εμπόρευμά τους σε κάθε περαστικό, παρενοχλούν φραστικά και ενίοτε σωματικά φοιτήτριες και φοιτητές, συγκεντρώνονται και φωνάζουν ακριβώς έξω από τις αίθουσες που κάνουμε μάθημα. Δεν υπάρχει φοιτητής που να μην έχει δει από κοντά είτε χρήση είτε διακίνηση είτε καβγάδες μεταξύ των συμμοριών».
«Σε λίγο δεν θα αρκεί να σκύβουμε το κεφάλι και να επιταχύνουμε το βήμα μας περνώντας δίπλα από τους εμπόρους που προκαλούν με κάθε τρόπο, θα φτάσουμε να μην πηγαίνουμε στα μαθήματα μας» σημειώνουν οι φοιτητές.

Έλλειψη πολιτικής βούλησης
Το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών καθηγητών, η ΠΟΣΔΕΠ, καταλογίζει στην κυβέρνηση έλλειψη πολιτικής βούλησης: «Τα φαινόμενα ανομίας που βρίσκονται σε έξαρση τις τελευταίες μέρες, οφείλονται αποκλειστικά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πολιτεία και τα συντεταγμένα όργανά της, να εφαρμόσουν τον νόμο» επισημαίνουν οι διδάσκοντες και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το θέμα της βίας και της ανομίας στα πανεπιστήμια.

«Η ανομία στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Νέο θύμα ξυλοδαρμού και ληστείας μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο, καθηγητής του Αριστοτελείου. Εν έτει 2018, σε ευρωπαϊκή χώρα. Ως πότε η Κυβέρνηση θα παραμένει αδρανής;» δήλωσε η Τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως.

Ισίδωρος Ρούσσος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα