back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην Ιταλία καθώς απόψε εκπνέει η διορία που έχει τεθεί από την Κομισιόν για αναθεώρηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού της. Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για το Brexit είναι ένα ακόμα θέμα στον διεθνή Τύπο.

Για Ιταλία: “D- day για τον ιταλικό προϋπολογισμό: Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να απαντήσει στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επανεξετάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2019. Κανείς δεν αναμένει μεγάλες αλλαγές από την πλευρά της Ρώμης, σχολιάζει το Politico. Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν δημοσίευσε στοιχεία που απείχαν πολύ από τις προβλέψεις της Ρώμης και τη Δευτέρα το Γραφείο Προύπολογισμού της Ιταλικής Βουλής είπε στη διάρκεια μιας ακρόασης ότι πιστεύει πως τα πραγματικά στοιχεία της ανάπτυξης “θα καταλήξουν να είναι μικρότερα από τις προβλέψεις της κυβέρνησης αλλά σαφώς υψηλότερα από αυτά της Κομισιόν”. Το Γρ. Π. της ιταλικής βουλής επίσης είπε ότι οι προβλέψεις για έλλειμμα 2.6% για το 2019 είναι υψηλότερες από τον σχεδιαζόμενο στόχο της κυβέρνησης για 2,4% και χαμηλότερες από αυτές τις Κομισιόν στο 2,9%. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία και άλλα μέλη του Συμβουλίου αναμένουν από τις Βρυξέλλες να προτείνουν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος αλλά πιστεύουν ωστόσο ότι θα μπορέσουν να αποφύγουν τις κυρώσεις. Συμπέρασμα: δεν αναμένεται επίλυση στη συνεχιζόμενη συγκρουση μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών.

Με αφορμή την αντιπαράθεση ιταλικής κυβέρνησης και Κομισιόν για το προσχέδιο προϋπολογισμού ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κρέμερ σχολιάζει στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Σε περίπτωση που η Ρώμη κλιμακώσει την αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες θα αυξηθούν τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων. Όσο αυξάνονται, τόσο ακριβότερος θα γίνεται ο νέος δανεισμός, περιορίζοντας την ευχέρεια κινήσεων του υπουργού Οικονομικών. Η εξέλιξη αυτή θα έπληττε και τις εγχώριες τράπεζες, οι οποίες έχουν γεμίσει ομόλογα του ιταλικού δημοσίου. Όσο θα πέφτουν οι τραπεζικές μετοχές τόσο θα συρρικνώνονται τα ίδια κεφάλαια με αποτέλεσμα να περιοριστεί και η χορήγηση δανείων. Αν όλοι οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν το αξιόχρεο της χώρας, τότε η Ιταλία θα αποκλείονταν ακόμα και από την αναχρηματοδότηση της ΕΚΤ. Η αργή αλλά σταθερή πίεση των αγορών ομολόγων θα πείσει, αργά ή γρήγορα, την ιταλική κυβέρνηση να υποχωρήσει και να προσαρμόσει την δημοσιονομική της πολιτική. Διαφορετικά κινδυνεύει, λόγω των οικονομικών δυσκολιών, να απολέσει ακόμα και την εξουσία».

Σε άρθρο του στο Politico ο Αλμπέρτο Μινγκάρντι από το Ινστιτούτο Μπρούνο Λεόνι του Μιλάνου εξηγει γιατί ο προυπολογισμός της λαικιστικής κυβέρνησης στη Ρώμη βασίζεται στην ετοιμότητα άλλων χωρών να τον διασώσουν…

Στο μεταξύ οι δημοσιογραφικές ενώσεις και τα συνδικάτα στην Ιταλία καλούν τους δημοσιογράφους να μετάσχουν ενεργά στις διαμαρτυρίες εναντίον των ηγετών των Πέντε Αστέρων που χαρακτήρισαν τους συναδέλφους τπυς “τσακάλια” και “πόρνες”. Το αντι-συστημικό κόμμα το οποίο κυβερνά με την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά ανανέωσε τις απειλές του για περικοπή των κονδυλίων προς τους ιδιοκτήτες εφημερίδων και την εισαγωγή νέας νομοθεσίας στα θέματα σύγκρουσης συμφερόντων και στις σχέσεις με τα μίντια. Την οργή του Κινήματος προκάλεσαν δημοσιεύματα που αφορούσαν τη δήμαρχο της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι που αθωώθηκε τελικά το Σάββατο κατηγορούμενη για ευνοιοκρατία. Η Ράτζι αθωώθηκε από τι δικαστήριο καθώς κρίθηκε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία δεν αποτελεί έγκλημα. Ο Λουίτζι ντι Μάιο κατηγόρησε τους δημοσιογράφους ότι δρουν ως τσακάλια εδώ και δύο χρόνια παράγοντας fake news με στόχο την παραίτηση της δημάρχου της Ρώμης, ενώ σημαίνον στέλεχος του κόμματος, ο Αλεσάντρο ντι Μπατίστα περιεγραψε τους δημοσιογράφους ως “πόρνες”.

Για Brexit: Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν τον βρετανικό Τύπο με την συντηρητική Daily Telegraph να προκρίνει ότι “μια μη συμφωνία ειναι καλύτερη από το να ενδώσουμε στις Βρυξέλλες”. Πρόκειται για μια προειδοποίηση που η εφημερίδα αναφέρει ότι θα δεχθεί η Τερέζα Μέι στη διάρκεια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου από ευρωσκεπτικιστές υπουργούς τις. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η “ομάδα” που περιλαμβάνει και τον διαπραγματευτή εκ μέρους του Λονδίνου Ντόμινικ Ράαμπ θα επιμείνει πως η Βρετανία θα μπορούσε να παραμείνει στην τελωνειακή σύνδεση με την Ε.Ε. Η εφημερίδα εκτιμά ότι μια προτεινόμενη συμφωνία για το Brexit δεν θα αποτελέσει θέμα της σημερινής ατζέντας.

Οι Times αναφέρουν ότι πληροφορίες πως η συνάντηση θα μπορέσει να εξετάσει “τις παραμέτρους μιας συμφωνίας” εξοργισε την Ντάουνινγκ Στριτ με τον τίτλο να “διαβάζει”: Ο Μπαρνιέ επιχειρεί να παρασύρει την Μέι σε μια συμφωνία για το Brexit. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το γεγονός πως η κα Μέι δεν θα τολμήσει να μοιραστεί τις λεπτομερειες ενός οποιοσδήποτε προτεινόμενου συμβιβασμού για το θέμα της προσωρινής τελωνειακής ένωσης στα σύνορα με την Ιρλανδία.

Ο Guardian συμφωνεί προβλέποντας ότι το Brexit δεν θα συζητηθεί καθόλου σήμερα στο υπουργικό πέρα από μια επικαιροποίηση της προετοιμασίας για μη συμφωνία.
Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, οι προσπάθειες της Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει μια συμφωνία για το Brexit έως τα τέλη Μαρτίου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μετά την αποκάλυψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους γύρω από το θέμα της “δικλείδας ασφαλείας” στο ιρλανδικό ζήτημα (backstop) έως τη Σύνοδο του Νοεμβρίου. Η πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι “σημαντικά” θέματα παραμένουν άλυτα παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν έως τις πρώτες πρωινές ωρες της Δευτέρας. Αν δεν υπάρξει πρόοδος έως την Τετάρτη, το χρονοδιάγραμμα εξόδου θα συμπιεστεί δραματικά. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που ανέμεναν να υπογράψουν την τελική θέση της κυβέρνησης έμαθαν ότι το θέμα δεν θα συζητηθεί καν. Οι διαπραγματευτές επιχείρησαν έως τις 2.45 το πρωί της Δευτέρας να αρθεί το αδιέξοδο αλλά τελικά αυτό δεν επετεύχθη καθώς η Ε.Ε προχωρούσε διαρκώς σε νέες απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής και νέων συνθηκών γύρω από το backstop, που θα εφαρμοστεί εάν δεν υπογραφεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου έως τα τέλη του 2020.
Στο μεταξύ σύμφωνα με το Politico το Κολέγιο των Επιτρόπων θα εξετάσει διάφορα σχέδια “έκτακτης ανάγκης” που θα αφορούν το σενάριο της μη συμφωνίας σε συνεδρίασή τους στο Στρασβούργο. Σύμφωνα με την ατζέντα, οι Επίτροποι θα συζητήσουν “την προετοιμασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε στις 30 Μαρτιου 2019: Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης”.

Στη Γερμανία: Σύμφωνα με τα δημοσιευματα στον γερμανικό Τύπο σχετικά με το σίριαλ – παραιτούμαι δεν παραιτούμαι- του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ αναφέρουν ότι ο ίδιος επιβεβαίωσε χθες ότι θα παραιτηθεί απο επικεφαλής του βαυαρικού κόμματος, CSU κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον. Αλλά είπε ότι προτίθεται να παραμείνει στην υπουργική του θεση. Προς το παρόν….

Η Άλις Βάιντελ, η συμπρόεδρος του ακροδεξιού AfD στη γερμανική Μπούτεσταγκ βρέθηκε στο επίκεντρο ενός οικονομικού σκανδάλου που αφορά την επιχορήγηση ποσού 130.000 ευρώ που εγιναν στην τοπική οργανωση του κόμματος, της περιφέρειάς της από ελβετική φαρμακευτική εταιρεία στη διάρκεια των τελευταίων μηνών κατά την περσινή προεκλογική εκστρατεία. Το AfD επέστρεψε τα χρήματα πίσω αρκετούς μήνες μετά, αλλά ο νόμοι στη Γερμανία δεν επιτρέπουν χορηγίες από μη Γερμανους ή εκτός Ε.Ε. Αξιωματούχοι του SPD ζήτησαν την παραίτηση της Βάιντελ αλλά η ίδια είπε ότι δεν θα παραιτηθει καθώς δεν έκανε κάτι λάθος.
Ο άλλος συμπρόεδρος του AfD στο κοινοβούλιο, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όταν ισχυρίστηκε χθες ότι οι Γερμανοί ηγέτες δεν θα έπρεπε να “ξαναγράψουν την ιστορία” συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις μνήμης για τη λήξη του Α’ ΠΠ στο Παρίσι και “περπαντώντας κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου με τον Μακρόν”. Οι δηλώσεις του πάντως ηταν πιο ήπιες σε σχέση με ό,τι είχε ισχυριστεί νωρίτερα φέτος ότι δηλαδή “ο Χίτλερ και οι Ναζί είναι μόνο κουτσουλιές στη διάρκεια χιλίων ετών μιας επιτυχημένης ιστορίας της χώρας”. Οι Γερμανοί εισαγγελείς που εξέτασαν τα σχόλια που έκανε στη διάρκεια μιας συνάντησης με τη νεολαία του AfD είπαν ότι δεν υποκινούν φυλετικό μίσος.

“Η Άγκελα Μέρκελ και το μέλλον της Ευρώπης” αναφέρει η DW. Πέρα από την ομιλία της Μέρκελ στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο τα περισσότερα κράτη – μέλη της Ε.Ε θα συνδέσουν την απόφαση της καγκελαρίου να παραιτηθεί από επικεφαλής του κόμματος της με τρία βασικά ερωτήματα: αυτή η μείωση ισχύος τι σημαίνει για την Ευρώπη; Τι θα συμβεί στα ευρωπαϊκά θέματα αν η Μέρκελ είναι αποδυναμωμένη; Και τι θα συμβεί τελικά αν η Μέρκελ εξαφανιστεί εντελώς από την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή; Για το προσφυγικό: Η Ε.Ε αγωνίζεται να φθάσει σε έναν συμβιβασμό για το θέμα, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί έως τωρα. Το αντίθετο, αρκετά κράτη μέλη της Ε.Ε συγκρούονται μεταξύ τους. Η Μέρκελ έχει επικριθεί οσο κανένας άλλος για την προσφυγική πολιτική της, αλλά την τελευταία στιγμή εκεινη έσωσε την κατάσταση με τη συμφωνία με την Τουρκία. Πρόκειται για αμφιλεγόμενη συμφωνία που απαιτεί πλειοψηφίες για να εφαρμοστεί πλήρως. Έως τώρα η Άγκελα Μέρκελ έχει φροντίσει για το θέμα. Ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις και άλλα σχέδια: Η Γαλλία και η Γερμανία σχεδιάζουν να διασφαλίσουν το ευρώ. Η Ευρωζώνη θα πρέπει να προετοιμαστεί καλύτερα μελλοντικές κρίσεις. Ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να χάσει τώρα την συνεργάτιδά του για αυτά τα σχέδια. Ακόμα και η καγκελάριος δεν συμφωνεί με το θέμα του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, ο Μακρόν τη χρειάζεται για το θέμα της τραπεζικής ένωσης και εκείνη να μπορεί να διασφαλίσει τη στήριξη των γερμανών συντηρητικών στη Μπούτεσταγκ. Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής η τραπεζική ένωση θα πρέπει να πάρει κάποια συγκεκριμένη μορφή. Η Ιταλία εξελίσσεται σε ανυπολόγιστο οικονομικό κίνδυνο. Ο Μοσκοβισί ανησυχεί ότι αν η Γερμανία δεν μεσολαβήσει θα υπάρξουν ανυπολόγιστες συνέπειες. Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να οπτικοποιήσει τι θα συμβεί αν υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Μια ισχυρή προσωπικότητα ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης πάντοτε κατόρθωνε να περιορίσει κάθε είδους ζημία που προκαλούν χώρες όπως η Ουγγαρία και Πολωνία. Η Ε.Ε θα ήθελε να δει την Μέρκελ στο Βερολίνο για τα επόμενα τρία χρόνια καθώς είναι ο φάρος σταθερότητας ειδικά σε κρίσιμες στιγμές. Όμως επειδή θα είναι απλά η καγκελάριος εν αναμονη παραίτησης διακινδυνεύει να χάσει την επιρροή της στην Ευρώπη.

Για Σύνοδο – Παλέρμο: “Διεθνής διάσκεψη της Λιβύης στο Παλέρμο με στόχο το τέλος της κρίσης” αναφέρει η DW. Οι αντίπαλες φράξιες στη Λιβύη και διεθνείς ηγέτες βρίσκονται στο Παλέρμο της Σικελίας απο χθες για διήμερες συνομιλίες με στόχο να επιτευχθεί η έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας σταθεροποίησης της Β. Αφρικανικής χώρας. Η διασκεψη στο Παλέρμο έχει στόχο να ενισχύσει τις προσπάθειες του ΟΗΕ να συγκαλέσει μια εθνική διάσκεψη στις αρχές του 2019 για να ακολουθήσουν εκλογές και μέτρα ενίσχυσης των οικονομικών μεταρρυθμίσεις και της ασφάλειας ώστε η χώρα να επανενωθεί. Για τη Ρώμη η συνάντηση θεωρείται κρίσιμη ώστε να επιβεβαιώσει την επιρροή της στην πρώην αποικία της που έχει διαιρεθί μεταξυ δυο διαφορετικών κυβερνήσεων, όπου την εξουσία επί της ουσίας κυβερνούν οι παραστρατιωτικοί κατι που έχει ευλογα οδηγήσει αρκετούς να θέλουν να φύγουν για την Ευρώπη μέσω Ιταλίας. “Η διάσκεψη του Παλέρμου είναι ένα θεμελιώδες βήμα ως προς τον στόχο σταθεροποίησης της Λιβύης και για την ασφάλεια όλης της Μεσογείου’ δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε. Στη διάρκεια μιας συνόδου στο Παρίσι, τον Μάιο η κυβέρνηση που αναγνωρίζεται διεθνώς και έχει έδρα της στην Τρίπολη (κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας) και ο ηγέτης της ανατολικής Λιβύης, Καλίφα Χαφτάρ συμφώνησαν να διεξάγουν εκλογές στις 10 Δεκεμβρίου κάτι που προς το παρόν είναι ανέφικτο.

Για Κυπριακό & γεωτρήσεις: Οι γεωτρήσεις σε αναζήτηση φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου δεν είναι λιγότερο “εκρηκτικές” από τα κοιτάσματα που βρίσκονται ενδεχομένως στο βυθό της ανατολικής Μεσογείου, γράφει η διαδικτυακή έκδοση της Neue Zürcher Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Οι γεωτρήσεις αναζωπυρώνουν το Κυπριακό». Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί: «Ήταν πάντα σχεδόν απίθανο η Άγκυρα να παρεμπόδιζε με στρατιωτικά μέσα ένα πλοίο αμερικανικών συμφερόντων, όπως το Stena IceMax της Exxon Mobil. Tο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό είναι παρόν στην περιοχή και ο Ταγίπ Ερντογάν καταβάλλει αυτή τη περίοδο προσπάθειες αποκλιμάκωσης των τεταμένων αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Επιπλέον το οικόπεδο 10 βρίσκεται σε περιοχή την οποία ακόμα και η Άγκυρα δεν αμφισβητεί. Οι πρόσφατες απειλές Ερντογάν όμως δείχνουν ότι τα πιθανά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο ενδέχεται να προκαλέσουν εντάσεις. Διότι η Τουρκία θέλει να έχει λόγο στη μοιρασιά και να διασφαλίσει κομμάτι τις πίτας. Οι τουρκικές αξιώσεις σε τμήματα των κυπριακών χωρικών υδάτων βασίζονται σε μια ιδιόρρυθμη ερμηνεία καθορισμού των ΑΟΖ, συνεχίζει το άρθρο της ΝΖΖ. Από τουρκικής πλευράς τα νησιωτικά κράτη, επομένως και η Κύπρος, έχουν δικαιώματα μόνο σε μια στενή λωρίδα 12 μιλίων, ενώ τα ηπειρωτικά στα συνήθη 200. Παράλληλα η βορειοκυπριακή πλευρά διατυπώνει και αυτή αξιώσεις στις κυπριακές ΑΟΖ και χορήγησε άδειες για γεωτρήσεις στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρία TPAO. Για το λόγο αυτό το Κυπριακό αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην δυσεπίλυτη διένεξη για τα δικαιώματα γεώτρησης. Δεν είναι επομένως τυχαίο ότι η αντιπαράθεση για τα κοιτάσματα κλιμακώθηκε μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου πέρυσι το καλοκαίρι».

Δεκάδες Ελληνοκύπριοι, πρόσφυγες και μη, διέσχισαν πεζή το οδόφραγμα προς την Κάτω Δερύνεια και οι Τουρκοκύπριοι τους υποδέχθηκαν με δενδρύλλια ελιάς, σε μια κίνηση έντονου συμβολισμού. Δεκάδες ήταν και οι Τουρκοκύπριοι που επέλεξαν να μεταβούν πεζή στη Δερύνεια από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, περπατώντας περίπου τρία χιλιόμετρα. Ουρές έκαναν και τα αυτοκίνητα τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα Κατεχόμενα, με τη συγκίνηση των προσφύγων που αντίκρισαν για πρώτη φορά τα σπίτια τους ύστερα από 44 χρόνια να είναι διάχυτη. Εστω και από μακριά, αφού δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν, δεδομένου ότι η περιοχή είναι στρατιωτική ζώνη και ως εκ τούτου παραμένει περιφραγμένη με συρματοπλέγματα. Περίπου μιάμιση ώρα μετά το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας δεκάδες αυτοκίνητα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πηγαινοέρχονται σε ελεύθερες περιοχές και Κατεχόμενα. Τις εικόνες μετέδωσαν τόσο ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά όσο και διεθνή μέσα ενημέρωσης, που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το γεγονός, καθώς εκτιμούν ότι ίσως θα ήταν και μία αφορμή για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα