back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βrexit-Μέι: Tο χρονοδιάγραμμα της εξόδου γίνεται ακόμη πιο πιεστικό

Διαβάστε επίσης

Την ύπαρξη “εκκρεμών ζητημάτων” ως προς την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit επιβεβαίωσε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, ενόσω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Λονδίνου – Βρυξελλών για τους όρους της εξόδου από την Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, υπογράμμισε ότι οι διμερείς διαβουλεύσεις βρίσκονται “στο τελευταίο στάδιο”.

Οι προσπάθειες της Τερέζα Μέι για τη σύναψη συμφωνίας για το Brexit μέχρι τα τέλη Μαρτίου δυσκολεύουν.   Οι διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγωνίζονταν έως τα ξημερώματα της Δευτέρας να καταφέρουν να “γεφυρώσουν” να χάσμα που επικρατεί, κυρίως στο θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία, εγκαίρως για τη συνάντηση κορυφής του Νοεμβρίου.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι “σημαντικά” θέματα παρέμειναν εκκρεμή, παρά τις συνομιλίες που συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας . Εάν δεν υπάρξει δραματική πρόοδος μέχρι την Τετάρτη, το χρονοδιάγραμμα της εξόδου θα γίνει ακόμη πιο πιεστικό.
Σήμερα αναμένεται συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο. Ωστόσο, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, πιστεύουν ότι θα υπάρξει αλλαγή ατζέντας και ενώ περιμένουν να υπογράψουν την τελική θέση διαπραγμάτευσης για το Brexit σήμερα (Τρίτη), τονίζουν ότι αυτό θα είναι πολύ δύσκολο να συμβεί.

Αυτή η αποτυχία προόδου των συνομιλιών σίγουρα καθυστερεί τη συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 13/14 Δεκεμβρίου και καθιστά όλο και πιο δύσκολη την κρίσιμη “ουσιαστική τελική ψηφοφορία” των Βουλευτών που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Απευθυνόμενη στο συμπόσιο του δήμαρχου στο Guildhall του Λονδίνου το βράδυ της Δευτέρας, η Μέι είπε: «Οι διαπραγματεύσεις για την αναχώρησή μας από την Ένωση βρίσκονται τώρα στο τελικό στάδιο». Επεσήμανε δε, ότι «εργαζόμαστε εξαιρετικά επίπονα, προκειμένου να σημειώσουμε πρόοδο στα εναπομείναντα ζητήματα, τα οποία είναι σημαντικά».

«Και οι δύο πλευρές επιθυμούν την επίτευξη μιας συμφωνίας. Αλλά αυτό που διαπραγματευόμαστε είναι υπερβολικά δύσκολο», έσπευσε να προσθέσει, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα, ότι η συμφωνία δεν θα είναι «με κάθε κόστος».

Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου συνίσταται στους διασυνοριακούς ελέγχους μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο καλείται να αποχωρήσει οριστικά από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου του 2019.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα