back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αλ. Τσίπρας: «Οι προτάσεις μας δεν είναι τελεσίγραφο» – Κυρ. Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση συστηματικά διχάζει την κοινωνία»

Διαβάστε επίσης

«Καταθέτουμε τις προτάσεις μας όχι για να τις επιβάλλουμε αλλά για να τις συζητήσουμε. Οι προτάσεις μας για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι τελεσίγραφα», δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, καλώντας παράλληλα τις ηγεσίες των κομμάτων να μη θέσουν στη διαδικασία αυτή ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. «Να αφήσουν τους βουλευτές τους να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους, αυτό θα λειτουργήσει με συναίνεση εκεί όπου μπορούμε. Αυτό θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό φαντάζομαι ότι σκοπεύουν να πράξουν και οι ΑΝΕΛ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κάλεσε τους βουλευτές να υπερβούν τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τους τακτικισμούς, να αρθούν στο ύψος των προσδοκιών των πολιτών και να αναζητήσουν συναινέσεις όπου αυτό είναι εφικτό για να μην χαθούν άλλα δέκα χρόνια. «Αρκετοί βέβαια θα καθοδηγηθούν από πολιτικές εμπάθειες και θα χειραγωγηθούν από ηγεσίες αλλά αυτό είναι καταστροφικό», είπε ο πρωθυπουργός.

Έκανε λόγο για κορυφαία διαδικασία που συμπίπτει χρονικά -από επιλογή- όπως είπε, με την ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου, τονίζοντας ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει τον συνταγματικό μαξιμαλισμό και τον βολονταρισμό.

Έδωσε ένα περίγραμμα των προτάσεων που κατατέθηκαν, όπως η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, η ανάγκη αποσύνδεσης της διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της βουλής, τα δημοψήφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, η τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης των υπουργών αλλά και την τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία. Ειδικά για το άρθρο 86 ο κ. Τσίπρας το χαρακτήρισε ντροπιαστικό και τόνισε ότι μέσω αυτού είχε εγκαθιδρυθεί μια συνταγματική συνθήκη της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης. Υποστήριξε δε ότι για τα αίτια της κρίσης και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που έχουν αναζητηθεί και συνεχίζουν να αναζητώνται.

Εκτίμησε δε ότι διαμορφώνονται ευρείες συναινέσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου για την διάκριση των ρόλων Κράτους – Εκκλησίας, ώστε να περάσουμε σε μια νέα εποχή, διότι όπως είπε ούτε η Εκκλησία ούτε η Πολιτεία θέλουν τον εναγκαλισμό τους εντός ενός θεσμικού πλαισίου που δημιουργεί σύγχυση για τα όρια και τους ρόλους τους.

«Έχει έρθει λοιπόν ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους. Γιατί το κράτος δε θρησκεύει αλλά αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους πολίτες του» τόνισε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι αυτό δεν θα βρεί αντίθετη την Εκκλησία που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων με το Κράτος.

Kυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση μετατρέπει ακόμα και το Σύνταγμα σε εργαλείο πολιτικού αντιπερισπασμού

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και συνολικά στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Ολομέλεια στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Δεν διστάζει να μετατρέψει ακόμα και το Σύνταγμα σε εργαλείο πολιτικού αντιπερισπασμού», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «το ίδιο το Σύνταγμα μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε συναινέσεις».

«Η κυβέρνηση συστηματικά διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να πλήξει τους πολιτικούς της αντίπαλους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως με την πρότασή της ΝΔ, στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα επιλέξουν όχι μόνο ποιο κόμμα θέλουν στην κυβέρνηση, αλλά και ποια κατεύθυνση επιθυμούν για το νέο Σύνταγμα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πρότασή του να ψηφίσει αυτή η Βουλή τον μεγαλύτερο αριθμό άρθρων που θα έρθουν προς αναθεώρηση και να αποφασίσει η επόμενη. «Με αυτόν τον τρόπο, επειδή θα μεσολαβήσουν εκλογές, θα συμμετάσχουν και οι πολίτες και ο ίδιος ο λαός», σημείωσε. Όπως είπε, αυτό είναι και σύμφωνο με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη. «Ποιος τρέμει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε, δε, και στην προηγούμενη αναθεώρηση για την οποία, όπως τόνισε, τελικά δεν ψήφισε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων λόγω της τότε υπαναχώρησης του ΠΑΣΟΚ.

Σκληρή επίθεση στη ΝΔ για τις θέσεις της αναφορικά με την συνταγματική αναθεώρηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του στη Βουλή.

«Η ΝΔ έγινε το άθροισμα της Δράσης και του ΛΑΟΣ», είπε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι με τις ανακοινώσεις του για την συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας δεν σέβεται ούτε την εκκλησία, ούτε τον Αρχιεπίσκοπο. «Δεν έχετε ούτε ιερό, ούτε όσιο, προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εντάχθούν στα αναθεωρητέα άρθρα και οι προτάσεις της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για πλήρη αναντιστοιχία με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη, χαρακτηρίζοντας την όχι ως αναθεωρητική διαδικασία αλλά ως Συντακτική Συνέλευση.

«Μιλάτε για συναινέσεις, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2015 ζητάτε συνεχώς εκλογές» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος συνολικά στην πρόταση της ΝΔ για την συνταγματική αναθεώρηση την χαρακτήρισε ανερμάτιστη και αλλοπρόσαλη. Παραλλήλισε μάλιστα ειρωνικά την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως αντίστοιχη με εκείνη του Προέδρου του Εδεσσαϊκού.

Τέλος, για το άρθρο 16 υποστήριξε ότι δεν πρέπει να αλλάξει γιατί θα υποβαθμιστούν έτι περαιτέρω τα δημόσια πανεπιστήμια. «Όσο είμαστε κυβέρνηση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει άλλη παιδεία για τα παιδιά του λαού και άλλη για τους κληρονόμους».

Την θέση της ΝΔ ότι το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί τελείως κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή, ανταποδίδοντας σε υψηλούς τόνους τα πυρά στον Αλέξη Τσίπρα ιδιαίτερα για το άρθρο 16.

«Οι καθηγητές και οι φοιτητές βιώνουν μια άθλια κατάσταση στο δημόσιο πανεπιστήμιο με τις διαρκείς καταλήψεις από συλλογικότητες εμποδίζοντας τα μαθήματα γιατί έτσι γουστάρει ο Ρουβίκωνας» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφορικά με το άρθρο για τις σχέσεις με την Εκκλησία, ο αρχηγός της αξιωματιικής αντιπολίτευσης είπε ότι «απολύετε 10.000 ιερείς για να βάλετε 10.000 κολλητούς και φίλους».

Κόντρα Φ. Γεμμηματά – Αλ. Τσίπρα

Σφοδρή αντιπαράθεση της Φώφης Γεννηματά με τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση.

Για πανικό της κυβέρνησης που την οδηγεί σε αδίστακτη σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων έκανε λόγο η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι μέσα στον πανικό της βάζει στο στόχαστρο ακόμη και τον Κώστα Σημίτη τον πρωθυπουργό που έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ, την Κύπρο στην ΕΕ και με τα έργα που έγιναν στην εποχή διακυβέρνησης του άλλαξαν την εικόνα της χώρας.

«Ματαιοπονείτε, μετατρέπετε την πολιτική ζωή σε αρένα λάσπης» είπε η κ Γεννηματά, που εξαπέλυσε επίθεση και στον Πρόεδρο της Βουλής για τον τρόπου που διαχειρίστηκε την αποψινή συζήτηση, δίνοντας δικαίωμα δευτερολογίας στους κυρίους Τσίπρα και Μητσοτάκη, ενώ δεν προβλέπεται από τον κανονισμό.

«Έχετε κουράσει με την προσπάθεια να παρουσιάσετε δύο δήθεν μονομάχους και να χτίσετε αυτό το σικέ δικομματισμό, δεν σας βγαίνει, πρέπει να διαλύσετε και τη Βουλή» αναρωτήθηκε η κ Γεννηματά.

Απαντώντας στην πρόεδρο της ΔΗΣΥ, με αφορμή τη σημερινή δήλωση του Κώστα Σημίτη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε «Να λέτε για περιστασιακό ένοικο, νοικάρη στη δική σας ιδιοκτησία. Ιδιοκτήτης σε αυτό τον τόπο είναι ο ελληνικός λαός. Όλοι είμαστε περιστασιακοί και εμείς και εσείς. Πολύ φοβάμαι ότι ο λαός θα σας δώσει μόνιμη έξωση από την πολιτική».

«Μείνατε στην αίθουσα μόνο γιατί θέλετε να πείτε αυτά που έχετε ετοιμάσει και να επαναλάβετε κατηγορίες κατά της δημοκρατικής παράταξης. Με δική μας πλειοψηφία παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη όσοι παρανόμησαν, εμείς αλλάξαμε το νόμο, διώξαμε από το κόμμα όσους είχαν υπόνοιες εμπλοκής σε σκάνδαλα» ανταπάντησε η κ Γεννηματά ρωτώντας τον κ Τσίπρα εκείνος τι έκανε όταν στο υπουργικό συμβούλιο οι υπουργοί του μιλούσαν για βρώμικα χέρια.

Δ. Κουτσούμπας: Στόχος της Συνταγματικής Αναθεώρησης η κυριαρχία του σάπιου πολιτικού συστήματος

Για «συμπαιγνία» και δικομματικό παιχνίδι που έγινε με τη συμβολή του Προέδρου της Βουλής έκανε λόγο ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση τόνισε πως υπηρετεί δύο αλληλένδετους στόχους, που είναι η ανάγκη του σημερινού σάπιου πολιτικού συστήματος να εξασφαλίσει απρόσκοπτα την κυριαρχία του και οι προεκλογικές σκοπιμότητες για να στηθεί ο κάλπικος διακομματικός καυγάς. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει χείρα βοηθείας και πως οι προτάσεις του είναι καραμπινάτα αντιδραστικές και γι’ αυτό συμπίπτει με τη ΝΔ που επίσης μιλάει για την ανάγκη να μη διαταράσσεται η πολιτική σταθερότητα.

Στ. Θεοδωράκης: Ιδεοληπτική τύφλωση της κυβέρνησης στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Για ιδεοληπτική τύφλωση της κυβέρνησης που δεν συζητά για το άρθρο 16 έκανε λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης, παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής τις προτάσεις του κόμματος του.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ζήτησε την κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, προτείνοντας για τις επόμενες εκλογές την διατύπωση: «Όλοι όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να δικαιούνται να ψηφίζουν».
Στον απόηχο της είδησης για άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη έκανε λόγο για στοχοποίηση του πρώην πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι το δόγμα Πολάκη είναι δείγμα ολοκληρωτικής λογικής. «Εκτός αν όλα γίνονται για τα πρωτοσέλιδα και για να τροφοδοτηθεί η αγοραία ανθρωποφαγία. Η απέχθειά σας στον εκσυγχρονισμό δεν θα πρέπει να σας παρασύρει σε παραλογισμούς».

Για το Σύνταγμα, ο κ Θεοδωράκης είπε ότι πρέπει να εξαλείψουμε τη σκανδαλώδη ατιμωρησία πολιτικών. Να ενισχύσουμε την πλήρη διάκριση των εξουσιών. Να βάλουμε θητείες και στους εκλεγμένους. Να εξασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα. Να κατοχυρώσουμε τον φιλελεύθερο ευρωπαϊκό χαρακτήρα του κράτους. Να απελευθερώσουμε την οικονομία από τα δεσμά του κρατισμού και το δημόσιο από την παντοκρατορία των κομμάτων. Να θωρακίσουμε τα ατομικά δικαιώματα. Να εναρμονίσουμε υποχρεώσεις και δικαιώματα με την ψηφιακή εποχή”.

Στέλλα Παπαμιχαήλ – Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα