back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ευρεία συνταγματική αναθεώρηση θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Διαβάστε επίσης

Στην ανάγκη μίας ευρείας συνταγματικής αναθεώρησης θα επιμείνει στην ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναμένεται να ασκήσει εκ νέου κριτική στο κυβερνών κόμμα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το ζήτημα αυτό επιδιώκοντας μία πολύ μικρή αναθεώρηση που στην πράξη θα συνιστά άλλη μία “χαμένη ευκαιρία ανασύνταξης των θεσμών”.

Η ΝΔ προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, αναθεώρηση σε 57 άρθρα του Συντάγματος και συμπίπτει σε 12 με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από την πλευρά του έχει προτείνει αναθεώρηση σε 23 άρθρα. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει και την Τετάρτη στη πρότασή του προς τον κ. Τσίπρα για αμοιβαία αποδοχή όλων των άρθρων που προτείνει το κάθε κόμμα ως αναθεωρητέα.

Ο αρχηγός της ΝΔ αναμένεται για μία ακόμη φορά να προειδοποιήσει ότι το κόμμα του θα σταθεί απέναντι σε κάθε προσπάθεια «συριζοποίησης του Συντάγματος», ενώ στην Πειραιώς θεωρούν ότι ο διάλογος πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες προκειμένου να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για την αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων και τη διεξαγωγή εις βάθος συζήτησης για τα άρθρα.

Η ΝΔ διαμηνύει εξάλλου ότι σε κάθε περίπτωση αρμόδια να αποφασίσει για την κατεύθυνση και τη διατύπωση των άρθρων είναι η επόμενη Βουλή. Σε αυτήν θεωρεί πως θα έχει η ίδια την πλειοψηφία και ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει, στη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στη ΚΟ , ότι η ΝΔ θα εμποδίσει «μία συρρικνωμένη αναθεωρητική πρωτοβουλία με κάθε μέσο που το ίδιο το Σύνταγμα, της παρέχει, σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση, και αύριο, στην αναθεωρητική Βουλή, ως η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Πολύ πιθανό θεωρείται η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα της επικαιρότητας ειδικά στην περίπτωση που και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιλέξει να διευρύνει την ατζέντα της ομιλίας του.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα