back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο ευρωπαϊκός στρατός διχάζει ΗΠΑ-Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Εμανουέλ Μακρόν διατύπωσε για ακόμα μία φορά την πρότασή του για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού.

Η Ευρώπη δεν θα μπορεί να αμυνθεί χωρίς “έναν αληθινό ευρωπαϊκό στρατό”, είχε υποστηρίξει ο Γάλλος πρόεδρος στην πρώτη ραδιοφωνική συνέντευξη μετά την εκλογή του. Είχε δε επιμείνει ότι “δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους αν δεν αποφασίσουμε να αποκτήσουμε έναν αληθινό ευρωπαϊκό στρατό”, σημειώνοντας ότι “απέναντι στη Ρωσία που βρίσκεται στα σύνορά μας και έδειξε ότι μπορεί να είναι απειλητική, πρέπει να έχουμε μία Ευρώπη που μπορεί να αμύνεται μόνη της και με πιο κυρίαρχο τρόπο, χωρίς να εξαρτάται μόνο και μονίμως από τις ΗΠΑ”.

Μακρόν – Τραμπ επιχείρησαν να λύσουν την παρεξήγηση

Λίγη ώρα πριν προσγειωθεί το προεδρικό αεροσκάφος σε γαλλικό έδαφος, την Παρασκευή το βράδυ, ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω twitter όπως συνηθίζει, χαρακτήρισε “πολύ προσβλητική” την έκκληση αυτή του Μακρόν και το θέμα, όπως ήταν λογικό, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο αντρών την επόμενη μέρα στο Παρίσι. Λίγο αργότερα, από το Ελιζέ διευκρινίστηκε πως η “παρεξήγηση” ανάμεσά τους προκλήθηκε από “υπερβολικά” δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου και ξεκαθαρίσθηκε στη διάρκεια των συνομιλιών.

Μέρκελ υπέρ Μακρόν

Μόλις χθες, η Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο για το μέλλον της Ευρώπης, πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της πρότασης Μακρόν ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι “δεν πρόκειται για έναν στρατό εναντίον του ΝΑΤΟ”. “Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα όραμα που θα μας επιτρέψει μια μέρα να φθάσουμε στη δημιουργία ενός αληθινού ευρωπαϊκού στρατού” δήλωσε η καγκελάριος ενώ συγχρόνως πρότεινε τη συγκρότηση “ενός συμβουλίου ευρωπαϊκής ασφαλείας” με στόχο την ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νέα προκλητικά χτυπήματα Τραμπ κατά της Γαλλίας

Ο Τραμπ επέλεξε να χτυπήσει ξανά τον Γάλλο ομόλογό του, την ίδια μέρα και ενώ λίγα 24ωρα νωρίτερα, τον χαρακτήριζε “στενό του φίλο” καθισμένος στις πολυθρόνες του Ελιζέ, μπροστά στις κάμερες. Με ένα σερί από αναρτήσεις στο twitter, για άλλη μία φορά, κατάφερε όχι μόνο να επιτεθεί στον Μακρόν αλλά να προσβάλει και ολόκληρο το γαλλικό έθνος. “Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει την ανοικοδόμηση του δικού του (σ.σ. ευρωπαϊκού) στρατού για να προστατεύσει την Ευρώπη έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας. Αλλά ήταν η Γερμανία στους Παγκόσμιους Πολέμους Α΄ και Β΄- Τι αποτέλεσμα είχε αυτό για τη Γαλλία; Άρχιζαν να μαθαίνουν γερμανικά στο Παρίσι πριν εμφανιστούν οι ΗΠΑ. Πληρώστε για το ΝΑΤΟ!”, έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μάλιστα δεν έμεινε καν εκεί, αλλά επιχείρησε να “αδειάσει” τον Μακρόν λόγω των χαμηλών ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις. «Το πρόβλημα είναι ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έχει πολύ μικρό βαθμό αποδοχής στη Γαλλία, 26%, και ένα ποσοστό ανεργίας σχεδόν 10%. Προσπαθούσε απλώς να πάει αλλού το θέμα. Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχει άλλη χώρα πιο εθνικιστική από τη Γαλλία, πολύ περήφανος λαός, με το δίκιο του!…..», δήλωσε με επόμενη ανάρτησή του.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα