back to top
19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Μία οικογενειακή υπόθεση

Διαβάστε επίσης

Στις οικογένειες των διαβητικών είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, σήμερα λιγότερο από 25% των οικογενειών διαβητικών έχουν πρόσβαση σε προγράμματα εκπαίδευσης για τη διαχείριση της νόσου, παρ’ ότι τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως η συμβολή της οικογένειας είναι καθοριστική για την πρόγνωση και τη συνολική ποιότητα ζωής των ασθενών.

Αν υπάρχει διαβητικός ασθενής στην οικογένεια, όλα τα υπόλοιπα μέλη θα πρέπει να ξέρουν τις βασικές πτυχές της ασθένειας και να είναι ενήμερα για το πώς αντιμετωπίζονται έκτακτες καταστάσεις και πώς προλαμβάνονται οι επιπλοκές.

Εξάλλου, εκτός από την προφανή συναισθηματική και ψυχολογική στήριξη, η οικογένεια μπορεί και πρακτικά να βοηθήσει στην καθημερινή διαχείριση του διαβήτη ώστε να γίνει πιο εύκολη και αποδοτική.

Σημαντικός κρίνεται ο ρόλος της οικογένειας και στην πρόληψη του διαβήτη. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, πολλές περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 μπορούν να προληφθούν με τον υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος ξεκινά από το σπίτι και την οικογένεια.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας, η Διεθνής Ομοσπονδία ζητά καθολική πρόσβαση στις διαθέσιμες θεραπείες για όλες τις οικογένειες, σε όλο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη με στόχο την ευαισθητοποίηση για την πανδημία του Διαβήτη που εξαπλώνεται ανησυχητικά σε όλο τον κόσμο.

Και αυτό προκύπτει από τα νούμερα επιπολασμού του. Το 2017, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, 425 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έπασχαν από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Το 1/3 εξ αυτών είναι άνω των 65 ετών. Ο αριθμός αυτός, αν δεν ληφθούν μέτρα, αναμένεται να έχει μία αύξηση του 48%, αγγίζοντας τα 629 εκατομμύρια.

Την ίδια ώρα, 325 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη.

Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 4.000.000 θάνατοι οφείλονται στο Σακχαρώδη Διαβήτη και τις επιπλοκές του.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα