back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Διαβάστε επίσης

Σε μια σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια για τη συνταγματική αναθεώρηση, με την αντιπαράθεση μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη και Τσίπρα – Γεννηματά να εκτοξεύει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.

Εν τω μεταξύ, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου έχει προθεσμία η επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος να ολοκληρώσει τις εργασίες της και να καταθέσει την έκθεσή της, όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η επιτροπή μπορεί να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της εντός διμήνου ωστόσο η ΝΔ μέσω του Κώστα Τασούλα πρότεινε τουλάχιστον τρίμηνη διάρκεια των εργασιών. Ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη ΔΗΣΥ συντάχθηκε με το αίτημα της ΝΔ, παρών δήλωσε το ΚΚΕ ενώ τη δυνατότητα παράτασης εφόσον χρειαστεί ζήτησε το Ποτάμι. Αύριο Πέμπτη συνεδριάζει για πρώτη φορά η διακομματική επιτροπή για να εκλέξει το προεδρείο της.

Το κλίμα ήταν έντονα πολωτικό, ενώ κυριάρχησαν οι εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις των κομμάτων για την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία αλλά και η δήλωση Τσίπρα, στην τριτολογία του, ότι η επόμενη Βουλή δεσμεύεται όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα αναθεωρήσει αλλά και ως προς το περιεχόμενο τους.

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας, προειδοποίησαν πως αν επιμείνει σε αυτή τη θέση, το κόμμα τους θα αποχωρήσει άμεσα από τις συνεδριάσεις της σχετικής διακοινοβουλευτικής επιτροπής

Αιχμή του δόρατος της συζήτησης ήταν τα ζητήματα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, αλλά και της λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις πολλές του παρεμβάσεις, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας «ανερμάτιστη», «αλλοπρόσαλλη» και «στο πόδι», τη θέση της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Προσπάθεια «συριζοποίσης» της αναθεώρησης κατήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός «θυμήθηκε» ξαφνικά την αναθεώρηση λίγο πριν την εκλογές. Την ίδια ώρα, ζήτησε εκ νέου ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, κάνοντας λόγο για «κατάντια» των πανεπιστημίων από τους «Ρουβίκωνες», προαναγγέλλοντας ότι θα καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο.

Για πανικό της κυβέρνησης που την οδηγεί σε αδίστακτη σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων έκανε λόγο η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι μέσα στον πανικό της βάζει στο στόχαστρο ακόμη και τον Κώστα Σημίτη τον πρωθυπουργό που έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ, την Κύπρο στην ΕΕ και με τα έργα που έγιναν στην εποχή διακυβέρνησης του άλλαξαν την εικόνα της χώρας.

«Ματαιοπονείτε, μετατρέπετε την πολιτική ζωή σε αρένα λάσπης» είπε η κ. Γεννηματά, ενώ ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την σημερινή δήλωση Σημίτη απάντησε ότι ιδιοκτήτης σε αυτό τον τόπο είναι ο ελληνικός λαός και ότι αυτός θα δώσει στη ΔΗΣΥ μόνιμη έξωση από την πολιτική.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα