back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βρετανία: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit

Διαβάστε επίσης

Το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας ενέκρινε το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit στο οποίο κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες.

«Το σχέδιο συμφωνίας είναι το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε», δήλωσε αμέσως μετά η Τερέζα Μέι. Το προσχέδιο, το οποίο σήμερα θα συζητηθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων, καθορίζει τον τρόπο πρόσβασης των βρετανικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών στην ενιαία αγορά της Ε.Ε., ο οποίος θα κινείται στα πρότυπα των αμερικανικών και ιαπωνικών εταιρειών.

«Το σχέδιο συμφωνίας είναι το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε», δήλωσε η Τερέζα Μέι, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου που κράτησε σχεδόν πέντε ώρες, και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τη συμφωνία.

Η κ. Μέι χαρακτήρισε το σχέδιο ως ένα «αποφασιστικό βήμα που μας βοηθά να συνεχίσουμε και ότι η συμφωνία είναι σταθερά προς το εθνικό συμφέρον»,συμπληρώνοντας ότι «η συμφωνία ανταποκρίνεται με επιτυχία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit».

«Αυτή θα είναι μια απόφαση που θα τεθεί υπό εξαντλητικό έλεγχο», είπε τονίζοντας ότι είναι έτοιμη να εξηγήσει τη συμφωνία με δήλωση της στο κοινοβούλιο.

«Αυτή η συμφωνία είναι ένα αποφασιστικό, κρίσιμο βήμα για την κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. Σημείωσε ότι ο δρόμος για τη διασφάλιση μιας ήπιας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, εξακολουθεί να είναι μακρύς και δυνητικά δύσκολος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε με τη συμφωνία για το Brexit. «Είναι ενθαρρυντικό που βλέπουμε ότι προχωράμε προς μια δίκαιη συμφωνία που θα διασφαλίσει μια ομαλή αποχώρηση, περιλαμβανομένης της εγγύησης του μηχανισμού ασφαλείας (backstop, κατά την ορολογία που χρησιμοποιείται στις Βρυξέλλες) όσον αφορά τα σύνορα με την Ιρλανδία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε πως πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διεξάγει μια σύνοδο με τη Βρετανία, μετά το πράσινο φως της βρετανικής κυβέρνησης στο σχέδιο της συμφωνίας για το Brexit.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας Λονδίνου – Βρυξελλών είναι «κακό για την οικονομία της Σκωτίας», προσθέτοντας ότι η έγκριση του σχεδίου αυτού θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Το σχέδιο συμφωνίας που ενέκρινε η βρετανική κυβέρνηση θα επιτρέψει στην Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρώντας παράλληλα μια στενή σχέση με το μπλοκ δήλωσε ο Γκι Φερχόφστατ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συναντηθεί με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ σήμερα Πέμπτη, στις 08:50 (ώρα Ελλάδος) και στις 09:10 ο Ντόναλντ Τουσκ θα κάνει δηλώσεις, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ενημερωτικά βρετανικά μέσα μετέδωσαν ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης επικράτησε κλίμα έντασης. Σύμφωνα με το Sky News υπήρξε «μεγάλη διάσπαση»  στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου για το σχέδιο, το οποίο ενέκριναν πρωτοκλασάτοι υπουργοί σήμερα,  ενώ 10 υπουργοί φαίνεται πως αντιτάχθηκαν.

Στη διάρκεια του συνεδρίου το BBC μετέδιδε ότι oι υποστηρικτές του Brexit στο κόμμα της Τερέζα Μέι «πιθανώς» να καλέσουν σε ψηφοφορία δυσπιστίας ενάντια στην ηγεσία του συντηρητικού κόμματος της βρετανίδας πρωθυπουργού, πριν ολοκληρωθεί το υπουργικό συμβούλιο, επικαλούμενο ανώτερο στέλεχος των Συντηρητικών.

Κυβερνητικός ωστόσο αξιωματούχος διέψευσε τις πληροφορίες, δηλώνοντας ότι «κανένας δεν απείλησε με παραίτηση στη συνεδρίαση του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου».

(Πηγές: Reuters-AFP-ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα