back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Το περιεχόμενο του προσχεδίου της συμφωνίας για το Brexit, για το οποίο η Μέι κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη στήριξη του υπουργικού της συμβουλίου, προκαλώντας όμως σφοδρές αντιδράσεις στο κόμμα της αλλά και στην αντιπολίτευση είναι το βασικό θέμα στον διεθνή Τύπο.

Για Brexit: Η Τερέζα Μέι κατέθεσε ανοιχτά την πρόκληση σε όλους όσοι ειναι εναντίον του προσχεδίου συμφωνίας για το Brexit που συμφωνήθηκε και από το υπουργικό της συμβούλιο και είναι έτοιμη για σύγκρουση, όπως εκτιμούν τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου.
“Δεχθείτε τη συμφωνία μου… ή δεν θα υπάρξει Brexit” είναι ο σχετικός τίτλος της Daily Express, ενώ η Μetro επί της ουσίας κάνει σύνοψη του διλήμματος για τους σκεπτικιστές βουλευτές των Τόρις: “Είτε θα στηρίξετε την Μέι είτε θα την απολύσετε”
Στο μεταξύ, ο Guardian προβληματίζεται για το πως διασφάλισε τη στήριξη των υπουργών της η πρωθυπουργός καθώς έπρεπε να ξεπεράσει τον διχασμό στο υπουργικό της συμβούλιο, έναν διχασμό όμως που αντανακλάται σε όλο το έθνος.λ
Το μεγαλύτερο μέρος των αρθογράφων και αναλυτών πιστεύουν ότι το προσχέδιο “είναι μια κακή συμφωνία”.
Η συμφωνία έχει “μηδενική ανταπόκριση” αναφέρει η Daily Mirror. “Επί της ουσίας δεν παίρνουμε πίσω κανέναν έλεγχο, όπως μας είχαν υποσχεθεί, ούτε διατηρούμε τα πλεονεκτήματα μιας συμμετοχής στην Ε.Ε. Η κ Μέι αποφάσισε πως “μια κακή συμφωνία είναι καλύτερη από καμια συμφωνία”.

Στην Daily Telegraph ο πρώην προσωπάρχης της Μέι, Νικ Τιμοθι περιγράφει τη συμφωνία ως “συνθηκολόγηση” και αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “γνωρίζει ότι έχει το πάνω χέρι”.
Οι Times σχολιάζουν: “Το κοινοβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει αν μια κακή συμφωνία είναι καλύτερη από τις εναλλακτικές”
Παρά ταύτα το βασικό άρθρο της Daily Mail στηρίζει την πρωθυπουργό λέγοντας ότι η Βρετανία έχει πλέον κουραστεί με τη στάση των υπέρμαχων του Brexit πως “θα πεθάνουν μαχόμενοι”. Στήριξη στην Μέι παρέχει και η Daily Express, που αναφέρει: “Και όμως για μια ακόμα φορά η πρωθυπουργός μας κατόρθωσε να πάει κόντρα στις προβλέψεις και να ανατρέψει… ένα πραξικόπημα”.

Αλλά και ο Guardian βρήκε έναν καλό λόγο για την πρωθυπουργό επισημαίνοντας ότι “δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να κάνει η Τερέζα Μει σε αυτή την άνιση μάχη στις διαπραγματεύσεις όπου μια χώρα είναι αντιμέτωπη με μια ομάδα 27 μελών. Οι συμβιβασμοι, αναφέρει ήταν ορατοί εδώ και μήνες και οι παραλείψεις ή και οι αδυναμιες της συμφωνίας είναι εγγενείς του Brexit.

Από την πλευρά της η Sun απαιτεί: “Μην κοροϊδεύτε την Βρετανία, κα πρωθυπουργέ!” Αναφέρει πως η συμφωνία θα “παγιδεύσει” το Ηνωμένο Βασίλειο εντός της τελωνειακής ένωσης της Ε.Ε για μεγάλο διάστημα, αφήνοντας τη χώρα να καταπίνει διαταγές και να συμμορφώνεται με κανόνες, και χωρίς τη δυνατότητα διαφυγής χωρίς τη συναίνεση των Βρυξελλών.
Οι εφημερίδες περιγράφουν μια πρωθυπουργό υπό πίεση από όλες τις πλευρές. Μια ανώνυμη πηγή από το υπουργικό συμβούλιο ανέφερε στους FT ότι η Ντάουνιγκ Στριτ “θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για πιθανή παραίτηση” μετά το χθεσινό υπουργικό.

Στο μεταξύ η Telegraph αναφέρει ότι η Μέι είναι αντιμέτωπη με μια πιθανή πρόκληση αμφισβήτησης της εξουσίας της τις επόμενες μέρες καθώς η πλειοψηφία των Τόρις εμφανίζονται οργισμένοι.
Στο μεταξύ, η Scotsman αναφέρει ότι “οργισμένοι” βουλευτές του SNP απαιτούν απο την πρωθυπουργό η Σκωτία να έχει την ίδια μεταχείριση με τη Β. Ιρλανδία. Αναφέρει ότι η κα Μέι έχει ήδη δεχθεί ήδη παρατηρήσεις από τους Σκωτσέζους συντηρητικούς στο Γουέστμινστερ που αναφέρουν ότι δεν θα στηρίξουν καμία συμφωνία που δεν τιμά τις δεσμεύσεις προς τους ψαράδες.
Η Herald αναφέρει ότι 13 Σκωτσέζοι βουλευτές των Τορις έχουν στείλει επιστολή στην πρωθυπουργό ότι δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία που δεν αποκαθιστά “τον πλήρη έλεγχο και την κυριαρχία” των αλιευτικών χωρικών υδάτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

“Τι πρέπει να γνωρίζετε για το προσχέδιο της συμφωνίας” αναφέρει η DW. Ύστερα από 18 μήνες διαπραγματεύσεων, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε δημοσίευσαν το προσχέδιο της συμφωνίας 585 σελίδων. Η βρετανίδα πρωθυπουργός διασφάλισε τη στήριξη του υπουργικού της χθες, παρά το γεγονός οι υπουργοί και υποστηρικτές της έχουν επικρίνει συγκεκριμένα σημεία της συμφωνίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη “δικλείδα ασφαλείας” – backstop – σύμφωνα με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμεινει στην τελωνειακή ένωση της Ε.Ε.
Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών: Τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των βρετανών πολιτών στην Ε.Ε θα προστατευθούν. Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν ζήσει στην Ε.Ε για πέντε συναπτά έτη έως το τέλος της περιόδου θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν μόνιμα σε αυτό το κράτος μέλος. Το ίδιο ισχυει και για τους Ευρωπαίους πολίτες, που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πολίτες της Ε.Ε που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να ζήσουν μαζί με στενούς συγγενεις τους, συζύγους ή συντρόφους, παιδιά και γονείς που ζουν σε διαφορετικές χώρες σε οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον θελήσουν. Οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν τα ιδια δικαιώματα με τα σημερινά. Μεταβατική περίοδος: Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος 21 μηνών που θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Θα μπορέσει να επεκταθεί όσο προβλέψει η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν πριν την 1η Ιουλίου του 2020. Οι κανόνες της Ε.Ε θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα έχουν όμως διευθετηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας. Ύστερα από τη μεταβατική περίοδο, μια κοινή επιτροπή στην οποια θα συμπροεδρεύουν η Ε.Ε και το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρακολουθεί/ εξετάζει την τελική συμφωνία αποχώρησης, λαμβάνοντας αποφάσεις μετά από συναίνεση, που θα είναι όμως πλέον δεσμευτικές.

H συμφωνία δίνει επίσης στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου ένα βασικό επίπεδο πρόσβασης στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, μετά το Brexit. Θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στη χρηματαγορά της ΕΕ – γνωστή ως “ισοδυναμία”. Δηλαδή παρέχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ, όπως αυτό που έχουν μεγάλες αμερικανικές και ιαπωνικές εταιρείες, συνδέοντάς το παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν. “Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και στον θεµιτό ανταγωνισµό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήµατα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναµίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον” αναφέρεται στο κείμενο.

“Ιρλανδία και τελωνειακή ένωση- backstop” Και οι δύο πλευρές θα χρησιμοποιήσουν τα καλύτερα δυνατά μέσα, που διαθέτουν, για να επιτευχθεί μια συμφωνία για το εμπόριο έξι μήνες πριν το τέλος της μεταβατικής περιόδου, είτε τον Δεκέμβριο του 2020 ή θα συμφωνήσουν μια άλλη ημερομηνία. Αν δεν καταλήξουν σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις, τοτε θα εφαρμοστεί αυτόματα η συμφωνία της “δικλείδας ασφαλείας”, που αφορά ένα “ενιαίο έδαφος τελωνειακών ελέγχων” μεταξύ Ε.Ε και Ηνωμένου Βασιλείου που θα εφαρμοστεί με το τέλος της μεταβατικής περιόδου “εκτός και … έως μια συμφωνία τελικά γίνει εφικτή”. Αυτο το ενιαιο έδαφος τελωνειακών ελέγχων θα καλύπτει όλα τα αγαθά εκτός των προϊόντων αλιείας. Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να “εξεταζει” κάθε τομέα που θα αφορά δεσμεύσεις για ανταγωνισμό, κρατικές επιχορηγήσεις, φόρους, απασχόληση, περιβάλλον. Το σχέδιο αυτό, προσωρινού χαρακτήρα, θα αποτρέψει την εφαρμογη των σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας, μέλους της Ε.Ε και της Β. Ιρλανδίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύεται να αποφύγει κάθε “σκληρό σύνορο” μεταξύ της Ιρλανδίας και της Β Ιρλανδίας στο πλαίσιο της “Συμφωνίας Μεγάλης Παρασκευής” το 1998, η συμφωνία ειρήνης που έδωσε τέλος στις συγκρούσεις 3 δεκαετίων.

Σύμφωνα πάντως με το BBC, οι συντηρητικοί υπέρμαχοι του Brexit είναι τόσο οργισμένοι που “πιθανότατα” θα καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της. “Φαίνεται πως κάποιοι από αυτούς αλλάζουν στάση και από το “περιμένουμε να δούμε” περνούν στην άμεση κινητοποίηση εναντίον της Μέι” ανέφερε. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης των Εργατικών, μίλησε για “παρωδία συμφωνίας”. Το βορειοϊρλανδικό DUP, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι, απείλησε για μία ακόμα φορά ότι “θα υπάρξουν συνέπειες” αν η συμφωνία προβλέπει διαφορετική αντιμετώπιση της Βόρειας Ιρλανδίας σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Η Νίκολα Στέρτζον, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε προνομιακή εμπορική συμφωνία εφαρμοστεί στη Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να εφαρμοστεί και στη Σκωτία – “που ψήφισε κατά 62% υπέρ του Remain”. Οσο για τους επικεφαλής των σκληροπυρηνικών του Brexit μεταξύ των Τόρις, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον καθώς και τον ευρωφοβικό Τζέικομπ Ρις – Μογκ, αυτοί δεν παύουν να μιλούν για «προδοσία» και συμφωνία που θα καταστήσει τη Βρετανία «υποτελές κράτος» της ΕΕ.

Στην «απέναντι» πλευρά, στις Βρυξέλλες, οι πρεσβευτές των «27» ενημερώθηκαν χθες το απόγευμα για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων – χωρίς να γνωρίζουν ακόμα την έκβαση του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφης στις 25 Νοεμβρίου, όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με το BBC.
“Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας” δήλωσε  ο διαπραγματευτής εκ μέρους της Ε.Ε, Μισέλ Μπαρνιέ. Η Ε.Ε ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν αρκετές συναντήσεις έως τις 25 Νοεμβρίου όταν η Σύνοδος Κορυφής θα εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit.

Μπορεί οι ευρωπαίοι και οι βρετανοί διαπραγματευτές να συμφώνησαν σε τεχνικό επίπεδο επί του κειμένου της Συμφωνίας Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά η μάχη που πρέπει να δώσει η βρετανίδα πρωθυπουργός προκειμένου να «πουλήσει» το κείμενο αυτό στους υπουργούς της, τους βρετανούς βουλευτές και το βρετανικό κοινό θα είναι μακρά, επίπονη και αβέβαιη. Εκτός αν τελειώσει πριν καν ξεκινήσει, με εκ των έσω ανατροπή της Μέι. Είναι και αυτό μια πιθανότητα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρότεινε πάντως στον Ντόναλντ Τουσκ να συγκαλέσει έπειτα από τη χθεσινή εξέλιξη έκτακτη σύνοδο κορυφής.

Στην Ιταλία: Συνεχίζεται η σύγκρουση Βρυξελλών και Ρώμης για το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού. Ο Μαργαριτης Σχοινάς, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι μια αναθεωρημένη πρόταση για τον προϋπολογισμό εστάλη στις Βρυξέλλες και θα εξεταστει, ενώ η αξιολόγηση της θα δημοσιευθεί στις 21 Νοεμβρίου. Η ιταλική κυβέρνηση βέβαια ήδη περηφανεύεται και μάλιστα φωναχτά ότι το προσχέδιο παραμένει επί της ουσίας ίδιο και απαράλλακτο – κάτι που αποτελεί ευθεια παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων.

Για Γκρούεφσκι: “Μεγάλη ειρωνεία…” Με κάποιον τρόπο, παρά το γεγονός ότι δεν έχει διαβατήριο που να ισχύει ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι κατόρθωσε να διασχίσει τα σύνορα με την Ουγγαρία. Καλά καταλάβατε… ο ίδιος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βικτορ Όρμπαν που θέλει “σκληρούς ελέγχους” και την εφαρμογή των κανονων ασύλου της χώρας του. Η κυβέρνηση Ζάεφ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τον τρόπο που έφθασε ο Γκρούεφσκι στην Ουγγαρία. Απλά τον θέλει να επιστρέψει πίσω. “Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ουγγαρία, ως κράτος μέλος, της Ε.Ε και φίλος, εταίρος που έχει στηρίξει τις ευρωπαϊκές προοπτικές μας θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειές μας να πολεμήσουμε εναντίον της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος περιλαμβανομένων υψηλού επιπέδου υποθέσεις” ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στο Politico.

Η ουγγρική κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες ότι έλαβε αίτημα ασύλου από τον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, εις βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης προκειμένου να οδηγηθεί στη φυλακή και να εκτίσει ποινή διετούς φυλάκισης για διαφθορά. Ο 48χρονος πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε τη Δευτέρα ότι διέφυγε στην Ουγγαρία και ζήτησε “πολιτικό άσυλο”. Ο νυν πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κάλεσε την Ουγγαρία να μη χορηγήσει “καταφύγιο σε εγκληματίες” και να “σεβαστεί τη διεθνή πρακτική”, αποφεύγοντας να φιλοξενήσει ένα καταδικασμένο άτομο σε ένα κράτος δικαίου, εις βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Για Γαλλία – Τραμπ: “Ελλειψη στοιχειώδους ευπρέπειας” εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό μια σειρά πολύ επικριτικών tweets για τη Γαλλία που ανήρτησε ο αμερικανός πρόεδρος την Τρίτη, τρία χρόνια μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε προχθες με σφοδρότητα στη Γαλλία και στον Εμανουέλ Μακρόν, για τον οποίο είπε ότι “έχει πολύ χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας”, ενώ όσον αφορά την πρότασή του για δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού σχολίασε ότι “οι Γάλλοι είχαν αρχίσει να μαθαίνουν γερμανικά στο Παρίσι πριν έρθουν οι ΗΠΑ”, αναφερόμενος στην κατοχή της Γαλλίας από τη ναζιστική Γερμανία και την απελευθέρωση από τους συμμάχους.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα