back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Στην 15η θέση παγκοσμίως η Ερμού στη λίστα με τους ακριβότερους δρόμους

Διαβάστε επίσης

Τέσσερις θέσεις ακόμα ανέβηκε στην παγκόσμια κατάταξη με τους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους, το 2018, η οδός Ερμού.

Ο εμπορικότερος δρόμος της Αθήνας κατατάσσεται από την Cushman & Wakefield στη 15η θέση από την 19η στην οποία είχε βρεθεί πέρυσι, με το μέσο ετήσιο κόστος για ενοικίαση καταστήματος να διαμορφώνεται σε 3.000 ευρώ ανά τ.μ., αυξημένο 13,6% σε σχέση με το 2017.

Την 1η θέση στην κατάταξη της Cushman & Wakefield για το 2018, από τη 2η πέρσι, καταλαμβάνει η Causeway Street στο Χονγκ Κονγκ και τη 2η, από την 1η πέρσι η 5η Λεωφόρος στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Σταθερά στην 3η θέση βρίσκεται η New Bond Street στο Λονδίνο, στην 4η από 5η πέρσι η Λεωφόρος Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι και στην 5η από 4η το 2017 η Via Montenapoleone στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Η έκθεση «Main Streets Across» για το 2018 της Cushman & Wakefield, η οποία εκπροσωπείται στην ελληνική αγορά από την Proprius (εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων), καταγράφει την πορεία των εμπορικών ακινήτων στους δημοφιλέστερους εμπορικούς δρόμους (446 συνολικά) σε 65 χώρες στον κόσμο.

Το 2013, στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, η οδός Ερμού είχε υποχωρήσει στην 31η θέση στη ίδια λίστα και προηγουμένως, πριν από την οικονομική κρίση, είχε φτάσει μέχρι και στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την Cushman & Wakefield σημειώνεται βελτίωση στην αγορά των καταστημάτων της Ελλάδας ιδιαίτερα στην Αθήνα και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και το Ηράκλειο καθώς και στους τουριστικούς προορισμούς. Εκτιμάται ότι έχει βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό η αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Προστίθεται ακόμη ότι στους κύριους εμπορικούς δρόμους τα ενοίκια αυξάνονται και τα ποσοστά κενών θέσεων είναι πολύ χαμηλά. Σε δευτερεύουσες τοποθεσίες η ζήτηση είναι ασθενέστερη, αν και τα ποσοστά κενών θέσεων είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη και τα ενοίκια παραμένουν σταθερά.

Άνοδος και για την Βουκουρεστίου

Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων παρακολουθεί ακόμη την οδό Βουκουρεστίου για την οποία καταγράφει επίσης σημαντική αύξηση των μισθωμάτων για το 2018, 11,1% (2.400 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως) και την οδό Σωτήρος στον Πειραιά για την οποία αναφέρει αύξηση ενοικίων 6,7% (940 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως). Σταθερά, σε σχέση με πέρσι, καταγράφει τα μισθώματα στην Τσακάλωφ στο Κολωνάκι (1.800 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως) στην Μεταξά στη Γλυφάδα (1.440 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως) και στην Κολοκοτρώνη στην Κηφισιά (1.380 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως).

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα