back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τι περιλαμβάνουν οι 585 σελίδες του προσχεδίου συμφωνίας για το Brexit

Διαβάστε επίσης

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για το Βrexit:

To Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε δημοσίευσαν το προσχέδιο της συμφωνίας 585 σελίδων.

Τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των βρετανών πολιτών στην Ε.Ε

Τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των βρετανών πολιτών στην Ε.Ε θα προστατευθούν. Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν ζήσει στην Ε.Ε για πέντε συναπτά έτη έως το τέλος της περιόδου θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν μόνιμα σε αυτό το κράτος μέλος. Το ίδιο ισχυει και για τους Ευρωπαίους πολίτες, που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πολίτες της Ε.Ε που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να ζήσουν μαζί με στενούς συγγενείς τους, συζύγους ή συντρόφους, παιδιά και γονείς που ζουν σε διαφορετικές χώρες σε οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον θελήσουν. Οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα σημερινά. Μεταβατική περίοδος: Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος 21 μηνών που θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Θα μπορέσει να επεκταθεί όσο προβλέψει η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν πριν την 1η Ιουλίου του 2020. Οι κανόνες της Ε.Ε θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα έχουν όμως διευθετηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας. Ύστερα από τη μεταβατική περίοδο, μια κοινή επιτροπή στην οποία θα συμπροεδρεύουν η Ε.Ε και το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρακολουθεί/ εξετάζει την τελική συμφωνία αποχώρησης, λαμβάνοντας αποφάσεις μετά από συναίνεση, που θα είναι όμως πλέον δεσμευτικές.

H συμφωνία δίνει επίσης στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου ένα βασικό επίπεδο πρόσβασης στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, μετά το Brexit. Θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στη χρηματαγορά της ΕΕ – γνωστή ως “ισοδυναμία”. Δηλαδή παρέχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ, όπως αυτό που έχουν μεγάλες αμερικανικές και ιαπωνικές εταιρείες, συνδέοντάς το παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν. “Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και στον θεµιτό ανταγωνισµό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήµατα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναµίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον” αναφέρεται στο κείμενο.

“Ιρλανδία και τελωνειακή ένωση- backstop”

Και οι δύο πλευρές θα χρησιμοποιήσουν τα καλύτερα δυνατά μέσα, που διαθέτουν, για να επιτευχθεί μια συμφωνία για το εμπόριο έξι μήνες πριν το τέλος της μεταβατικής περιόδου, είτε τον Δεκέμβριο του 2020 ή θα συμφωνήσουν μια άλλη ημερομηνία. Αν δεν καταλήξουν σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις, τότε θα εφαρμοστεί αυτόματα η συμφωνία της “δικλείδας ασφαλείας”, που αφορά ένα “ενιαίο έδαφος τελωνειακών ελέγχων” μεταξύ Ε.Ε και Ηνωμένου Βασιλείου που θα εφαρμοστεί με το τέλος της μεταβατικής περιόδου “εκτός και … έως μια συμφωνία τελικά γίνει εφικτή”. Αυτό το ενιαίο έδαφος τελωνειακών ελέγχων θα καλύπτει όλα τα αγαθά εκτός των προϊόντων αλιείας. Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να “εξετάζει” κάθε τομέα που θα αφορά δεσμεύσεις για ανταγωνισμό, κρατικές επιχορηγήσεις, φόρους, απασχόληση, περιβάλλον. Το σχέδιο αυτό, προσωρινού χαρακτήρα, θα αποτρέψει την εφαρμογή των σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας, μέλους της Ε.Ε και της Β. Ιρλανδίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύεται να αποφύγει κάθε “σκληρό σύνορο” μεταξύ της Ιρλανδίας και της Β Ιρλανδίας στο πλαίσιο της “Συμφωνίας Μεγάλης Παρασκευής” το 1998, η συμφωνία ειρήνης που έδωσε τέλος στις συγκρούσεις 3 δεκαετιών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα