back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

SPD και Πράσινοι ζητούν την παραίτηση της Άλις Βάιντελ για τις αμφιλεγόμενες χορηγίες

Διαβάστε επίσης

SPD και Πράσινοι ζητούν την παραίτηση της Άλις Βάιντελ για τις αμφιλεγόμενες χορηγίες
Την παραίτηση της Άλις Βάιντελ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στο Μπούντεσταγκ, ζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες, έπειτα από τις αποκαλύψεις για μεγάλες χορηγίες που ενδέχεται να αντιβαίνουν στο Νόμο Περί Πολιτικών Κομμάτων τις οποίες έλαβε το κόμμα της από την Ελβετία και την Ολλανδία στο Μπόντενζεε, την περιφέρεια που ήταν υποψήφια καγκελάριος στις εκλογές του 2017.

Η εισαγγελεία έχει ξεκινήσει προανακριτική διαδικασία, ενώ σήμερα πριν την συνεδρίαση της AfD στο Μαγδεβούργο -πρωτεύουσα του κρατιδίου Σαξονία-Άνχαλτ κατά την οποία θα εκλέξει τους υποψηφίους του κόμματος για τις Ευρωεκλογές του Μαϊου- συναντώνται τα μέλη της κεντρικής επιτροπής του ακροδεξιού κόμματος προκειμένου να συζητήσουν το επίμαχο ζήτημα.
“Η Βάιντελ έχει χάσει την αξιοπιστία της. Πρέπει να παραιτηθεί”, επεσήμανε η Λένι Μπρέιμαϊερ, επικεφαλής του SPD στη Βάδη-Βυρτεμβέργη σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Handelsblatt, κατηγορώντας της Βάιντελ για εξόφθαλμη διαφθορά, για μία περίπτωση στην οποία κρύβεται “ένα ολόκληρο σύστημα συνομωσίας και συγκάλυψης”.

Δριμεία η κριτική και από πλευράς Πρασίνων. “Πώς χρηματοδοτήθηκε η εκλογική εκστρατεία της Βάιντελ; Πρέπει να μπει τέλος στην συγκάλυψη!”, έγραψε η Μπρίτα Χάσελμαν, επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τον Νόμο Περί Πολιτικών Κομμάτων, χορηγίες άνω των 50.000 ευρώ πρέπει να εγκρίνονται από το Μπούντεσταγκ. Σε διαφορετική περίπτωση, οι χορηγίες από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν είναι per se παράνομες. Σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad, οι αδελφοί Τσαρλς και Φλόρις Μπέρκχουτ ίδρυσαν το 2015 το ομώνυμο ίδρυμα με στόχο τη διατήρηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. O Φλόρις Μπέρκχουτ διευκρίνισε ότι συμμερίζεται τις απόψεις της AfD στη μεταναστευτική πολιτική και γι’ αυτό στήριξε την καμπάνιά της.

Πιο προβληματική θεωρείται μία χορηγία που έλαβε η Βάιντελ από την Ελβετία, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 130.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα, ο μυστηριώδης χρηματοδότης της Βάιντελ διαμένει στη Ζυρίχη, είναι ιδιοκτήτης πολλών ακινήτων και δεν έχει φορολογική έδρα στη Γερμανία. Άγνωστη παραμένει η εθνικότητά του, ωστόσο, επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Το σίγουρο είναι πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι τα χρήματα δεν προέρχονται από παράνομη δραστηρίοτητα.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα