back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα κίτρινα γιλέκα βγαίνουν στους δρόμους αύριο στην Γαλλία

Διαβάστε επίσης

Τα κίτρινα γιλέκα που προβλέπεται να έχουν μαζί τους οι οδηγοί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τείνουν να γίνουν το σύμβολο των κινητοποιήσεων ενάντια στην αύξηση της τιμής των καυσίμων στη Γαλλία.

Πολύ συζήτηση γίνεται για την πολιτική προέλευση του κινήματος των “κίτρινων γιλέκων” στη Γαλλία, αφού δεν είναι λίγες οι πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν – λιγότερο ή περισσότερο ανοιχτά – να το υιοθετήσουν για να κερδίσουν δημοφιλία. Πρόκειται για μία “αυθόρμητη πρωτοβουλία”, όπως επιμένουν ωστόσο πολλοί, χωρίς αρχηγούς, χωρίς σχέση με κόμματα, συνδικάτα ή άλλες οργανωμένες συλλογικότητες.

Μπλοκάρισμα οδικών δικτύων

Η πρωτοτυπία των κινητοποιήσεων είναι ότι δεν μιλάμε για απλές διαδηλώσεις αλλά για μπλοκαρίσματα μεγάλων δρόμων και εθνικών οδών. Έχει μάλιστα δημοσιευθεί ένας διαδραστικός χάρτης στο ίντερνετ από την πλευρά των διοργανωτών που δείχνει τα σημεία συγκέντρωσης και που φαίνεται να έχουν “κλικάρει” μέχρι τώρα 15 εκατομμύρια φορές. Φυσικά, σε τοπικό επίπεδο, έχουν φτιαχτεί δεκάδες σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα (κυρίως στο Facebook) όπου οι χρήστες ανταλλάζουν απόψεις, στήνουν τις διαδρομές και προετοιμάζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Εκατοντάδες ραντεβού σε όλη τη χώρα

Η προετοιμασία για την κινητοποίηση του Σαββάτου, έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες και, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του γαλλικού τύπου, αναμένεται αύριο να υπάρξουν τουλάχιστον 700 διαφορετικές συγκεντρώσεις. Είναι πράγματι εντυπωσιακό, κατά κοινή ομολογία, πόσο καλά έχει διαφημιστεί όλες τις προηγούμενες μέρες η πρωτοβουλία, με εκατοντάδες δημοσιεύματα, συνεντεύξεις αλλά και προωθητικό υλικό που οι πολίτες ορκίζονται ότι δημιουργούν, τυπώνουν και κυκλοφορούν μόνοι τους με δικά τους έξοδα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα