back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεραρχίας – Διχασμένοι οι Μητροπολίτες

Διαβάστε επίσης

Συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή η Ιεραρχία, στην αίθουσα των Συνεδριών του Συνοδικού Μεγάρου, όπου θα συζητηθεί το κοινό ανακοινωθέν του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η συνεδρίαση αναμένεται «εκρηκτική», καθώς τουλάχιστον 30 Μητροπολίτες, από τους 82 που θα μετάσχουν, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για τη συμφωνία.

«Κόκκινη γραμμή» για την Εκκλησία της Ελλάδος είναι η μισθολογική κατοχύρωση των περίπου 10.000 κληρικών και εκκλησιαστικών υπαλλήλων, ενώ προβληματισμένοι είναι πολλοί Ιεράρχες για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με αιχμή τα διακατεχόμενα. Και ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας γνωρίζει πολύ καλά ότι καμία συμφωνία με την Πολιτεία δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί χωρίς την έγκριση της Ιεραρχίας.

Από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το κοινό ανακοινωθέν του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου, οι αντιδράσεις Μητροπολιτών και κληρικών ήταν πολλές, έντονες και ποικίλες, έτσι η επίσπευση της σύγκλησης της Ιεραρχίας ήταν για τον κ. Ιερώνυμο σχεδόν μονόδρομος, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις και να «ηρεμήσουν» τα πνεύματα.

Τρεις «ομάδες»

Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στους κόλπους της Ιεραρχίας δείχνει ότι από τους 82 που θα μετάσχουν στη συνεδρίαση της Παρασκευής, περίπου οι 30 έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για τη συμφωνία, όπως οι Δημητριάδος Ιγνάτιος, Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Πειραιώς Σεραφείμ, Φθιώτιδος Νικόλαος κ.ά.

Σύμφωνοι με τις κινήσεις του κ. Ιερώνυμου είναι πάντως αρκετοί Μητροπολίτες, μεταξύ αυτών ο Ιωαννίνων Μάξιμος, ο Πατρών Χρυσόστομος και ο Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, ενώ υπάρχει και μία μερίδα Ιεραρχών, όπως ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ και Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, που δεν έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα ή δεν έχουν εκφράσει άποψη για τη συμφωνία.

«Απέναντι» στη συμφωνία και το Φανάρι

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράζει την έντονη δυσφορία του για το ότι δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για την ατζέντα της συνάντησης των κ.κ. Τσίπρα και Ιερώνυμου, και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κανένα σχέδιο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του. «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν ενημερώθηκε επισήμως, με αποτέλεσμα να εισπράξει την αγωνία ιερέων για τον τρόπο μισθοδοσίας και το νομικό τους καθεστώς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριαρχείου Νίκος Παπαχρήστου.

Ως εκ τούτου, απέναντι στο κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα-Ιερώνυμου στέκονται και οι Μητροπόλεις στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το Βόρειο Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, οι οποίες ελέγχονται (είτε διοικητικά είτε μόνο πνευματικά) από το Φανάρι.

Σύνδεσμος Κληρικών: «Η συμφωνία δεν θα περάσει από την Ιεραρχία»

Την εκτίμηση ότι η συμφωνία δεν θα περάσει από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας, έχουν εκφράσει τα μέλη του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ), που συνεδρίασαν την περασμένη εβδομάδα.
Σε δηλώσεις του στο dogma.gr, o εκπρόσωπος Τύπου του Ι.Σ.Κ.Ε., Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου, ανέφερε: «Έχουμε εμπιστοσύνη στους Ιεράρχες που έχουν ήδη εκφράσει την αρνητική τους άποψη. Όμως έχουμε εμπιστοσύνη και στο σύνολο της Ιεραρχίας ότι δε θα μας βάλουν σε περιπέτειες. Συνεπώς, εκτιμάμε η Ιεραρχία δε θα εγκρίνει την Παρασκευή τη συμφωνία» και πρόσθεσε: «Δεν ζητάμε διαφορετική μεταχείριση. Ζητάμε να παραμείνει το καθεστώς της μισθοδοσίας του κλήρου ως έχει».
Ο π. Γεώργιος επισήμανε επίσης τη δυσαρέσκεια του κλήρου για τον τρόπο που έγινε η ανακοίνωση: «Θα έπρεπε ο Αρχιεπίσκοπος να μας έχει προσεγγίσει. Όχι μόνο δεν συνέβη αυτό, αλλά εντελώς αντίθετα δεν λάβαμε καμία απάντηση στην επιστολή που στείλαμε, ζητώντας να συμμετάσχουμε στην Διαρκή Σύνοδο της 9ης Νοεμβρίου. Η στάση αυτή μόνο ως έλλειμμα δημοκρατίας μπορούμε να την εκλάβουμε».

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα