back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βρετανία-Brexit: Τα σενάρια της επόμενης μέρας- “πιθανή” η πρόταση μομφής

Διαβάστε επίσης

Μετά από σειρά παραιτήσεων υπουργών της η Τερέζα Μέι πρέπει τώρα να παλέψει για να κρατηθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ, αναφέρει σε ;άρθρο με τα “σενάρια της επόμενης μέρας η DeutscheWelle.

Τι μπορεί να συμβεί;

Χρειάζεται το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών να αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της “επιτροπής 1922” (πρόκειται για την κοινοβουλευτική ομάδα των απλών βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος) απαιτώντας ψήφο εμπιστοσύνης για την πρωθυπουργό.
Το κόμμα έχει σήμερα 351 βουλευτές, επομένως χρειάζονται επιστολές από 48 εξ αυτών.

Έχει γίνει κάτι έως τώρα;

Ο επικεφαλής των ευρωσκεπικιστών, Τζέικομπ Ρις Μογκ κατέθεσε τη δική του επιστολή την Πέμπτη.
“Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι πολιτικοί να παραμείνουν δεσμευμένοι στις υποσχέσεις τους ή να μην προχωρούν σε αυτές εξαρχής. Λυπάμαι, αλλά αυτό δεν ισχύει σήμερα” έγραψε. Παρά το γεγονός ότι οι βουλευτές δεν χρειάζεται να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους, τουλάχιστον 14 βουλευτές έχουν πει δημοσίως ότι θα στείλουν επιστολή. Άλλοι μπορούν να το έχουν ήδη κάνει. Μόνο ο πρόεδρος της επιτροπής ενδεχομένως να ξέρει τον ακριβή αριθμό. Από τη στιγμή που συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των επιστολών, ο πρόεδρος της επιτροπής θα ανακοινώσει τη διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης για την πρωθυπουργό. Όλοι οι συντηρητικοί βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν είτε υπέρ, είτε κατά.

Η Μέι θα χρειαστεί την απλή πλειοψηφία 158 βουλευτών για να κερδίσει. Αν κερδίσει παραμένει στη θέση της και κερδίζει “ασυλία” για ένα χρόνο. Αν χάσει, θα πρέπει να παραιτηθεί και δεν μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος. Ο διάδοχός της θα γίνει και πρωθυπουργός, ενώ δεν χρειάζεται να γίνουν εκλογές.

Ωστόσο όσο περνάει η ώρα, τα σενάρια για πρόταση μομφής ολοένα και πληθαίνουν.

Tο Sky news μεταδίδει ότι όλα τα στελέχη της κυβέρνησης έχουν πάρει εντολή να ακυρώσουν όλες τους τις υποχρεώσεις και να επιστρέψουν στο Λονδίνο, διότι το ενδεχόμενο κατάθεσης  πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είναι ” πιθανό”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα