back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μαξίμου: Η πολιτεία αποφασίζει για το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών

Διαβάστε επίσης

«Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος», τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Και συμπληρώνεται «ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση σχεδίου νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους».

«Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί -σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας» καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, η Ιεραρχία αποφάσισε ομοφώνως «να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και των υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου έχει ως εξής:

«Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.

Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Χαιρετίζω με ικανοποίηση την δήλωση του πρωθυπουργού

Την ικανοποίησή του για τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εξέφρασε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Αναλυτικά, η δήλωση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου έχει ως εξής:

«Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».

Φ. Γεννηματά: Επιβάλλεται νηφάλιος διάλογος χωρίς μονομερείς κινήσεις της κυβέρνησης

«Η σημερινή, ομόφωνη, απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σημαίνει ότι η δήθεν ιστορική συμφωνία είναι στον αέρα. Αφήνει, όμως, πίσω της μια βαθιά κρίση στις σχέσεις Πολιτείας και κλήρου και προβλήματα στο εσωτερικό της εκκλησίας» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά αναφορικά με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αναλυτικά, η δήλωση της Φ. Γεννηματά:

«Το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή, χωρίς δεύτερες σκέψεις ή παλινωδίες όπως η ΝΔ, είχε αναδείξει τις σοβαρές αδυναμίες της συμφωνίας Τσίπρα – Αρχιεπισκόπου και είχε επιμείνει ιδιαίτερα στην ανάγκη να γίνει σεβαστή η αρχή των διακριτών ρόλων και, ταυτοχρόνως, να προστατευθεί ο λαϊκός Κλήρος, οι απλοί παπάδες και οι οικογένειές τους από τις επικίνδυνες -όχι μόνο για τους ίδιους- ιδέες περί σύστασης ειδικών ταμείων μισθοδοσίας.

Η σημερινή, ομόφωνη, απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σημαίνει ότι η δήθεν ιστορική συμφωνία είναι στον αέρα. Αφήνει, όμως, πίσω της μια βαθιά κρίση στις σχέσεις Πολιτείας και κλήρου και προβλήματα στο εσωτερικό της εκκλησίας.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι επιλέγει να επενδύει στις θεσμικές κρίσεις. Προχωρά σε μονομερείς ενέργειες.

Η σοβαρότητα του θέματος και ο σεβασμός στην ομόφωνη απόφαση της ιεραρχίας επιβάλλει ένα νηφάλιο διάλογο για όλα τα θέματα ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία. Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει επιτέλους και σε αυτό το ζήτημα τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα