back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γαλλία: Τα κίτρινα γιλέκα για δεύτερη μέρα στους δρόμους

Διαβάστε επίσης

Τα “κίτρινα γιλέκα” διαδήλωσαν, σήμερα Κυριακή για δεύτερη μέρα στη Γαλλία, με αιχμή την αύξηση των φόρων που οδηγούν και σε αύξηση των τιμών του ντίζελ.

Σύμφωνα με τις ανεπίσημες εκτιμήσεις, 40.000 πολίτες βγήκαν σήμερα στους δρόμους στην Γαλλία μέχρι το απόγευμα.

Στην περιοχή Καέν σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις αστυνομικές δυνάμεις, με του δεύτερους να επιχειρούν ρήξη δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος που προσπαθούσε να αποκλείσει τον περιφερειακό δρόμο της πόλης.

Τα “κίτρινα γιλέκα” υποχώρησαν, τα επεισόδια έληξαν γρήγορα και ο δρόμος δόθηκε στην κυκλοφορία.

Νωρίτερα το μεσημέρι, τα ρεπορτάζ έκαναν λόγο για διαδηλωτές που απέκλεισαν τα διόδια στην Εθνική Οδό Α13, αφήνοντας τος οδηγούς να περνούν χωρίς να πληρώνουν.

Μελανσόν υπέρ κίτρινων γιλέκων

Για άλλη μία μέρα, ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λικ Μελανσόν, έκανε δηλώσεις στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις ενώ μίλησε για ένα “μοντέλο αυτο-οργάνωσης” και ένα “σημαντικό κοινωνικό και πολιτικό γεγονός”.

Διαδηλωτής χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το πρωί, ένας οδηγός που του έκλεισε τον δρόμο ένα μπλόκο των “κίτρινων γιλέκων” στην είσοδο της πόλης του Σεν Κουεντίν.
Όπως συνέβη και εχθές σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, ο οδηγός αντί να υποχωρήσει μετά την πίεση των διαδηλωτών, πάτησε γκάζι και έπεσε πάνω τους με αποτέλεσμα να τραυματίσει σοβαρά έναν από αυτούς.
Το θύμα πετάχτηκε περίπου 15 μέτρα μακριά με την σύγκρουση και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση χτυπημένος σοβαρά και στο κεφάλι. Ο οδηγός έφυγε αμέσως μετά την σύγκρουση και ακόμα αναζητείται από την αστυνομία.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, εχθές, Σάββατο 17 Νοεμβρίου πάνω από 282.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε συνολικά 2.034 σημεία σε όλη τη χώρα.

Εκτός από την διαδηλώτρια που έχασε τη ζωή της όταν έπεσε πάνω της ένα αυτοκίνητο, υπήρξαν ακόμα 227 τραυματίες εκ των οποίων οι 6 νοσηλεύονται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση.

Από την πλευρά της αστυνομίας καταγράφηκε ένας βαριά και πέντε ελαφριά τραυματίες αστυνομικοί. Σημειώθηκαν 117 προσαγωγές σε όλη τη χώρα εκ των οποίων οι 73 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Συνέντευξη πρωθυπουργού

Σε λίγη ώρα αναμένεται μία τηλεοπτική συνέντευξη του Γάλλου πρωθυπουργού.

Ο Εντουάρ Φιλίπ θα είναι καλεσμένος στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 όπου φυσικά θα αναφερθεί στις μαζικές κινητοποιήσεις στη χώρα.

Μόλις την Παρασκευή, ο Φιλίπ είχε ξεκαθαρίσει ότι “το να μπλοκάρεται μία ολόκληρη χώρα, προφανώς και δεν είναι αποδεκτό”.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα