back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ στο υπ.Εργασίας- Διαμαρτυρία για τους θανάτους από εργατικά δυστυχήματα

Διαβάστε επίσης

Διαμαρτυρία των εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων για τα εργατικά δυστυχήματα ενώ δεν πραγματοποιούνται σήμερα αποκομιδές απορριμμάτων καθώς τα αμαξοστάσια των δήμων είναι κλειστά μετά από απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Εκπρόσωποι από την ΠΟΕ-ΟΤΑ είχαν πριν από λίγο συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, ο οποίος υποσχέθηκε στους στους εργαζόμενους ότι θα υπάρξει ειδική συνάντηση με την υπουργό ‘Εφη Αχτσιόγλου την προσεχή εβδομάδα. Εν συνεχεία οι εργαζόμενοι αποχώρησαν από το υπουργείο.

Περίπου 30 άτομα, σήμερα το πρωί, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΠΟΕ ΟΤΑ Νίκο Τράκα, βρήκαν ανοικτά τα ρολά του υπουργείου και εισέβαλαν αιφνιδιαστικά εντός της στοάς και μετά πέρασαν από την κεντρική είσοδο του υπουργείου.

Τα μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ ανέβηκαν στον 8 ο όροφο του υπουργείου έξω από το γραφείο της υπουργού  Εφης Αχτσιόγλου η οποία ωστόσο ήταν εκτός γραφείου.

Οι εργαζόμενοι συζήτησαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη προκειμένου να βρεθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές μια χρυσή τομή.  Ακολούθησε διάλογος σε έντονο ύφος με τους συνδικαλιστές να του ζητούν να διώξει τα ΜΑΤ που βρίσκονται έξω από το υπουργείο.«Μαζί, ήμασταν στον δρόμο πριν γίνεις κυβέρνηση και φώναζες μαζί μας», του είπαν.

Μετά από διαβουλεύσεις υπήρξε συνάντηση “κεκλεισμένων των θυρών” στο γραφείο του κ.Νεφελούδη και οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ- ΟΤΑ αποχώρησαν από το υπουργείο, καθώς έλαβαν την υπόσχεση για συνάντηση με την υπουργό την προσεχή εβδομάδα.

«Το μόνο που βγήκε από την συνάντηση μας με τον γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, είναι ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει διυπουργική συνάντηση των εργαζομένων με τα Υπουργείο Εργασίας και Εσωτερικών με άξονα τα ζητήματα των εργατικών ατυχημάτων στους δήμους», δήλωσε ο γγ της ΠΟΕ ΟΤΑ, Βασίλης Πετρόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Χρήστο Βούζα.

Ο κ. Πετρόπουλος πρόσθεσε πως, στις έξι το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο Αλίμου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του υπαλλήλου καθαριότητας του δήμου, που έχασε τη ζωή του τα ξημερώματα της Παρασκευής όταν το απορριμματοφόρο που οδηγούσε ανετράπη στο ύψος του ΧΥΤΑ της Φυλής.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Νίκος Τράκας δήλωσε ότι εάν δεν κλειστεί το ραντεβού εντός της εβδομάδας τότε τα μέλη της ΠΟΕ ΟΤΑ θα επανέλθουν στο υπουργείο Εργασίας μαζί με τα αποριμματοφόρα και παράλληλα θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

 

 

Η κινητοποίηση των μελών της ΠΟΕ ΟΤΑ γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα εργατικά δυστυχήματα στις υπηρεσίες καθαριότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με αφορμή τον πρόσφατο θανατηφόρο τραυματισμό οδηγού απορριμματοφόρου, κοντά στον ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά και αντίστοιχα τον θάνατο εργάτη καθαριότητας στον Ασπρόπυργο.

Για τα αίτια των εργατικών ατυχημάτων στους δήμους, η Ομοσπονδία κάνει λόγο για εντατικοποίηση της εργασίας, λόγω έλλειψης προσωπικού, έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, μη τήρηση της νομοθεσίας για την υγιεινή και την ασφάλεια και κακοσυντηρημένο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί να αναλάβουν τις ευθύνες τους τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, που είναι αρμόδια για τους ελέγχους στις υπηρεσίες καθαριότητας, καθώς και τους αιρετούς «που εντατικοποιούν σε υπέρμετρο βαθμό την εργασία των συναδέλφων στην τοπική Αυτοδιοίκηση με συνέπεια εκατόμβη νεκρών».

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ καταγγέλλει τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και τα ελλιπή μέτρα προστασίας και ζητά από την κυβέρνηση την θέσπιση νομοθετικού πλαισίου , το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών, καθώς από το 2004 έως σήμερα περισσότεροι από 30 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα εργασίας.

Κ.Κορέλλης- Γ.Μανουσακάκης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα