back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φρένο στα σχέδια Τράμπ για αιτήσεις ασύλου βάζει Αμερικανός Δικαστής

Διαβάστε επίσης

Φρένο στο σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ να απορρίπτονται τα αιτήματα για άσυλο στους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ από το Μεξικό έβαλε Αμερικανός δικαστής. Αν και η απόφαση τίθεται σε προσωρινή ισχύ, πρόκειται για μία ακόμη δικαστική ήττα στην αντιμεταναστευτική πολιτική του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει πρόσφατα την πρόθεσή του να οριστικοποιήσει άμεσα αυστηρότερα μέτρα για τους μετανάστες ενόσω ένα μεταναστευτικό «καραβάνι» από την Ονδούρα κατευθυνόταν προς τα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού. Στην ίδια λογική – μία ανάσα πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου – ο Τραμπ κινητοποίησε επίσης περί τους 6.000 στρατιώτες για να προστατεύσουν τα αμερικανική σύνορα.

Δικαστής ωστόσο του περιφερειακού δικαστηρίου στο Σαν Φρανσίσκο, ο Τζον Τάιγκαρ, εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση των μέτρων για τη χορήγηση ασύλου. Η δικαστική απόφαση, η οποία ορίζει ότι οι μετανάστες μπορούν να υποβάλουν αίτηση ασύλου ανεξαρτήτως από το πώς εισήλθαν στην χώρα, τίθεται αμέσως σε εφαρμογή και έχει ισχύ έως τις 9 Δεκεμβρίου, οπότε θα συζητηθεί εκ νέου το ενδεχόμενο να παραταθεί η περίοδος ισχύος.

«Όσο μεγάλη και αν είναι η εξουσία του Αμερικανού προέδρου, δεν μπορεί να αλλάξει τους νόμους περί μετανάστευσης, προκειμένου να επιβάλει μία κατάσταση την οποία το Κογκρέσο απαγορεύει ρητώς», δήλωσε ο ΤάιγκαρΤη Δευτέρα, οι αμερικανικές αρχές έκλεισαν για ώρες την πιο πολυσύχναστη μεθοριακή διέλευση από και προς το Μεξικό, προκειμένου να τοποθετήσουν επιπλέον μπάρες και αγκαθωτά συρματοπλέγματα. Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας ανάφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένοι μετανάστες ίσως αποπειραθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα για να μπουν στην Καλιφόρνια.

Σε διάστημα περίπου ενός μηνός, περίπου 6.000 μετανάστες έχουν φθάσει στις συνοριακές πόλεις Τιχουάνα και Μεξικάλι, σύμφωνα με μεξικανούς αξιωματούχους. Συνολικά εκτιμάται ότι περί τους 10.000 μετανάστες από την κεντρική Αμερική θα ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή με σκοπό να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη στις ΗΠΑ.

Μέσω Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν την «εισβολή» των μεταναστών, ενώ τους κατηγόρησε ότι προκαλούν μεγάλα προβλήματα και διαπράττουν εγκλήματα.
«Ο δήμαρχος της Τιχουάνα, στο Μεξικό, μόλις ανέφερε ότι ‘’η πόλη δεν είναι καλά προετοιμασμένη για να διαχειριστεί τόσους πολλούς μετανάστες, και για να διαχειριστούν τις εκκρεμότητες μπορεί να χρειαστούν 6 μήνες’’. Ομοίως, οι ΗΠΑ δεν είναι καλά προετοιμασμένες για αυτή την εισβολή και δεν θα την ανεχθούν. Αυτοί (σσ. οι μετανάστες) προκαλούν το έγκλημα και μεγάλα προβλήματα στο Μεξικό. Να πάτε σπίτι σας!» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την ημέρα που οι κάλπες των ενδιάμεσων εκλογών έκλεισαν, στις 6 Νοεμβρίου, ο Τραμπ έπαψε πλέον να ασχολείται επί καθημερινής βάσης με το ζήτημα. Τώρα ωστόσο, φαίνεται ότι ο Λευκός Οίκος επανέρχεται και είναι πολύ πιθανό να δώσει στα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό πιο ευρείες αρμοδιότητες, αναθέτοντάς τους την προστασία του προσωπικού της ομοσπονδιακής υπηρεσίας τελωνείων και προστασίας των συνόρων (Customs and Border Protection, CBP), εάν είναι απαραίτητο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα