back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πιο εύκολη η εξεύρεση εργασίας για τους μετανάστες στη Γερμανία

Διαβάστε επίσης

Η γερμανική κυβέρνηση συνέταξε ένα σχέδιο νόμου μέσω του οποίου θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην γερμανική αγορά εργασίας μη ευρωπαίοι πολίτες, σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung. Παρόλα αυτά, οι υπήκοοι κάποιων κρατών δεν προβλέπεται να απολαμβάνουν αυτό το δικαίωμα.

Τα ομοσπονδιακά υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομίας κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία, βάζοντας τέλος στην ενδοκυβερνητική διαμάχη σχετικά με το ζήτημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, το μεγαλύτερο εμπόδιο που θα αρθεί θα είναι ένας νόμος, βάσει του οποίου οι εργοδότες επιτρέπεται να δώσουν μία θέση εργασίας σε μετανάστη, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να αποδείξουν πώς δεν προσφέρεται γι’ αυτή κανένας γερμανός πολίτης ή πολίτης άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ.

Ο νέος νόμος θα χαλαρώσει επίσης και τον περιορισμό βάσει του οποίου οι μετανάστες προωθούνται κυρίως σε επαγγέλματα στα οποία η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, όπως για παράδειγμα θέσεις νοσηλευτών ή φροντίδας ηλικιωμένων. Πλέον, όσοι μετανάστες έχουν νόμιμη σύμβαση και “αναγνωρισμένη επαγγελματική δεξιότητα” σε έναν τομέα θα μπορούν να ασκούν το επάγγελμα, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

Επιπλέον, θα οριστούν σαφή κριτήρια που θα δίνουν τη δυνατότητα σε όσους έχουν επαγγελματική κατάρτιση να εργασθούν στη Γερμανία.

Τα κράτη που θα εξαιρεθούν

Η Handelsblatt, ωστόσο, με δικό της δημοσίευμα, διευκρινίζει ότι θα υπάρξουν και εξαιρέσεις: παρότι δεν υπάρχει επίσημη λίστα ακόμη, το πιθανότερο είναι ότι θα πρόκειται για κράτη από τα οποία προέρχεται μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο.

Η τελική μορφή του νόμου θα διαμορφωθεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 19 Δεκεμβρίου και, εν συνεχεία, θα εγκριθεί από το Μπούντεσταγκ.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα