back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Προβληματισμός στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο – Κάτω από τις 600 μονάδες ο γενικός δείκτης

Διαβάστε επίσης

Μια δύσκολη ημέρα ήταν η σημερινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς έσπασε το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Από νωρίς το πρωί ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε εκπέμποντας μία εικόνα έντονης αβεβαιότητας για πέμπτη σερί συνεδρίαση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,91% στις 593,05 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 615,22 μονάδων (-0,32%) και 592,70 μον. (-3,97%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 28,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1 εκατ. τεμάχια.  Ο  MSCI, τη διεθνή αβεβαιότητα, την πολιτική αστάθεια και το βουνό των NPLs των ελληνικών τραπεζών να έχουν δημιουργήσει το εκρηκτικό μείγμα που οδήγησε με συνοπτικές διαδικασίες τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών κάτω από τις 600 μονάδες.

 

Ο τραπεζικός κλάδος δεν μπορεί να «σηκώσει» κεφάλι αφού το σφυροκόπημα συνεχίστηκε για πέμπτη συνεδρίαση οδηγώντας δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας σε ιστορικά χαμηλά και σε απογοητευτικά χαμηλά επίπεδα τις κεφαλαιοποιήσεις τους.

Η επιδείνωση του κλίματος στο Χρηματιστήριο, σε συνδυασμό με τις διεθνείς πιέσεις, επιβαρύνουν σήμερα και την εικόνα των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να έχει εκτοξευθεί στο 4,67% από 4,55% χθες, τη στιγμή που το ιταλικό 10ετές ομόλογο, παρά τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019, διαμορφώνεται στο 3,65%.

Κύμα ρευστοποιήσεων

Στο μεταξύ κύμα ρευστοποιήσεων επικρατεί σήμερα στις τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη, ενώ σε χαμηλά επίπεδα δύο ετών και με απώλειες σχεδόν 3%, εμφανίζεται ο τραπεζικός δείκτης στο Μιλάνο. Μεγάλη πτώση και για τον τραπεζικό κλάδο στη Φραγκφούρτη. Η Deutsche Bank, υποχωρεί στο 4,2%, σημειώνοντας νέο ιστορικό ναδίρ.

Μάλιστα, πιέσεις στη «ρηχή» από άποψη ρευστότητας αγορά δέχονται και μετοχές που δεν έχουν διαγραφεί από το δείκτη MSCI Greece της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στην Ευρώπη έχουν επανέλθει οι ανησυχίες για τη διασύνδεση του χρηματοπιστωτικού κλάδου με υπερχρεωμένες χώρες, ενώ εντείνονται και οι φόβοι για τον αντίκτυπο από ένα no deal στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η Deutsche Bank

Με το σφυροκόπημα στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών να συνεχίζεται και με τις Εθνική και Πειραιώς να αγγίζουν πλέον ιστορικά χαμηλά και την κεφαλαιοποίηση τόσο της Εθνικής όσο και της Eurobank να έχει υποχωρήσει πλέον κάτω από το 1 δισ. ευρώ, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στα αποτελέσματα εννεαμήνου τα οποία ξεκινούν να δημοσιεύονται αυτή την εβδομάδα. Πρώτη η Deutsche Bank δίνει τις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η υποχώρηση των καθαρών εσόδων από τόκους θα βρεθεί στο προσκήνιο. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές μετά το ράλι (+30%) του Απριλίου, ξεκίνησαν μέσα στον Μάιο και εντάθηκαν μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου στα τέλη Μαΐου.

Η Deutsche Bank σε σημερινή της έκθεση με τίτλο “Ελληνικές Τράπεζες – Προβλέψεις αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου – Ένα βαρετό τρίμηνο”, “βλέπει” πτώση στα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) των ελληνικών τραπεζών κατά 3,3% στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, ενώ όπως τονίζει στο επίκεντρο θα βρεθεί η μείωση κεφαλαίων, με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) να αποτελεί το “κλειδί”, μετά και την έντονη μεταβλητότητα που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στον κλάδο, με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν καταγράψει βουτιά της τάξης του 37% το τελευταίο τρίμηνο.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα