back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αthens Digital Lab – Δηλώσεις συμμετοχής έως 17 Δεκεμβρίου

Διαβάστε επίσης

Το Αthens Digital Lab που δημιούργησε ο δήμος Αθηναίων με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το Athens Partnership και τη συνεργασία της COSMOTE και της Nokia, επιστρέφει με τον δεύτερο ανοιχτό διαγωνισμό ψηφιακών λύσεων για “έξυπνες” πόλεις.

Οι δηλώσεις συμμετοχής ξεκίνησαν και η προθεσμία κατάθεσής είναι έως και τη Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 και υποβάλλονται αποκλειστικά στο www.athensdigitallab.gr.

Έχοντας ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο και τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το Athens Digital Lab αναζητά πρωτότυπες ψηφιακές ιδέες, οι οποίες αξιοποιώντας την τεχνολογία και το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), θα μεταμορφώσουν την Αθήνα σε μία πραγματικά έξυπνη πόλη και θα αναδείξουν την πολύπλευρη ταυτότητά της. H πρόσκληση απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις και ομάδες ερευνητών, φοιτητών και όσους ασχολούνται με την τεχνολογία. Αναζητούνται προτάσεις που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες και προκλήσεις της πόλης, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών και αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες του δήμου.

Οι θεματικές ενότητες γύρω από τις οποίες θα πρέπει να κινούνται οι προτάσεις είναι:

1. Τουρισμός

2. Ανθεκτικότητα (Διαχείριση Κρίσεων)

3. Καθαριότητα

4. Δεδομένα Μετακίνησης (Mobility Data)

5. Σχολικές Υποδομές

6. Ανοικτή Θεματική

Στη θεματική «Τουρισμός» οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με την MasterCard και το “This is Athens” του δήμου Αθηναίων, αξιοποιώντας πληροφορίες για τους επισκέπτες της πόλης. Επίσης, για την ενότητα «Δεδομένα Μετακίνησης», το Athens Digital Lab συνεργάζεται με το Beat (thebeat.co), το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει ως πεδίο εφαρμογής των λύσεων που θα αναπτυχθούν, διευκολύνοντας την εγκατάσταση εφαρμογών συλλογής δεδομένων στο δίκτυο του.

Στο πλαίσιο της έναρξης του δεύτερου κύκλου, την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του Athens Digital Lab στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων με τη συμμετοχή του δήμαρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, εκπροσώπου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του Country Senior Officer Greece της Nokia κ. Αθανάσιου Έξαρχου, του Chief Commercial Officer Business Segment του Ομίλου OTE κ. Γρηγόρη Χριστόπουλου, του Executive Director του Athens Partnership κ. Αλέξανδρου Καμπούρογλου και του Chief Digital Officer του δήμου Αθηναίων κ. Κωνσταντίνου Χαμπίδη.

Η διαδικασία επιλογής των ομάδων:

Μετά από αξιολόγηση των προτάσεων, θα επιλεγούν έως 10 ομάδες που θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών στον ειδικά διαμορφωμένο, σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο χώρο εργασίας, στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων. Οι ομάδες αυτές θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαιτούμενα τεχνικο-οικονομικά μέσα για την υλοποίηση της πρότασής τους, χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Επιπλέον, οι ομάδες θα έχουν στην διάθεσή τους συμβουλευτική υποστήριξη από στελέχη του δήμου Αθηναίων, της Nokia και της COSMOTE, τον απαραίτητο υλικο-τεχνολογικό εξοπλισμό για την υλοποίηση της ιδέας τους και τη δυνατότητα πραγματικών δοκιμών πεδίου, ενώ θα έχουν πρόσβαση σε σχετικά δεδομένα του δήμου Αθηναίων για την ωρίμανση των λύσεων τους.

Οι λύσεις που θα αναπτυχθούν θα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή στον δήμο Αθηναίων για δύο χρόνια και, παράλληλα, με την υποστήριξη της COSMOTE και της Nokia, θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κανάλια πωλήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι ομάδες του πρώτου κύκλου ⎼ Inagros, Recytrust, Smart City Spaces και Thing of Me ⎼ θα καλωσορίσουν τους συμμετέχοντες και θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των πιλοτικών τους εφαρμογών, οι οποίες «τρέχουν» ήδη στην Αθήνα. Επιπλέον, θα αναφερθούν στην εμπειρία τους ως μέλη του Athens Digital Lab, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά την ανάπτυξη των λύσεών τους, καθώς και τη σημασία του να αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού της Αθήνας.

Το Athens Digital Lab αποτελεί ένα από τα προγράμματα του δήμου Αθηναίων που αναδείχθηκαν στην πρόταση με την οποία ο δήμος Αθηναίων ανακηρύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας» για το έτος 2018.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Athens Digital Lab, τις θεματικές και τους όρους συμμετοχής, είναι διαθέσιμες στο: www.athensdigitallab.gr και στους επίσημους λογαριασμούς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, www.facebook.com/AthensDigitalLab/, https://twitter.com/ATHDigitalLab, /www.instagram.com/athensdigitalab/

Σχετικά με τo Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος:

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος [(ΙΣΝ) (www.SNF.org)] είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $2.6 δισεκατομμυρίων, μέσω 4.000 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 124 κράτη ανά τον κόσμο. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Tον Σεπτέμβριο του 2017, το ΙΣΝ ανακοίνωσε σειρά νέων δωρεών, με τίτλο ‘Πρωτοβουλία για την Υγεία’ με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα της Υγείας στην Ελλάδα, ο προϋπολογισμός των οποίων αναμένεται να υπερβεί τα $250 εκατομμύρια. Η νέα Πρωτοβουλία για την Υγεία περιλαμβάνει τρεις μεγάλες παρεμβάσεις σε υποδομές, σε όλη την επικράτεια, οι οποίες σχεδιάζονται από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop (RPBW), την ενίσχυση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος μέχρι σήμερα είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα.

Σχετικά με την COSMOTE:

Η COSMOTE αποτελεί την ενιαία εμπορική μάρκα για τα προϊόντα του Ομίλου ΟΤΕ σε σταθερή, κινητή, Internet και τηλεόραση. Με κεντρικό μήνυμα «ένας κόσμος, καλύτερος για όλους», αποστολή της COSMOTE είναι να φέρει τις δυνατότητες της τεχνολογίας σε όλους, παρακάμπτοντας ανισότητες και εμπόδια, ώστε να μπορεί ο καθένας μας να αξιοποιεί πλήρως τις ευκαιρίες του σήμερα και παράλληλα να χτίζει ένα καλύτερο αύριο. Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ένας από τους κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς Ομίλους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα, αφού μόνο την περασμένη εξαετία, οι επενδύσεις του ξεπέρασαν τα €2 δισ. Επιπλέον, έχει εξαγγείλει νέες επενδύσεις ύψους €2 δισ. έως το 2022, για να προσφέρει ακόμα υψηλότερες ταχύτητες και μεγαλύτερη κάλυψη στο σταθερό και το κινητό. Το μέγεθος, η τεχνογνωσία και η εμπειρία του Ομίλου ΟΤΕ αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών υπό την ενιαία εμπορική ονομασία COSMOTE. Περισσότερες πληροφορίες στο www.cosmote.gr

Σχετικά με την Nokia:

Δημιουργούμε την τεχνολογία για να συνδέσουμε τον κόσμο. Με την έρευνα και την καινοτομία των Nokia Bell Labs, εξυπηρετούμε τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνιών, τους δημοσίους οργανισμούς, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, με το πιο ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών της αγοράς.

Από τις υποδομές για το 5G και το Internet of Things, μέχρι τις αναδυόμενες εφαρμογές στην εικονική πραγματικότητα και στην ψηφιακή υγεία, διαμορφώνουμε το μέλλον της τεχνολογίας με στόχο να βελτιστοποιήσουμε την ανθρώπινη εμπειρία.

www.nokia.com

Σχετικά με το Athens Partnership:

Το Athens Partnership είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί στοχευμένες συνεργασίες του δήμου Αθηναίων με τον ιδιωτικό τομέα, συνδυάζοντας τις δυνάμεις και των δύο με τελικό ωφελούμενο τον κάτοικο της Αθήνας. «Με το Athens Partnership ο Δήμος Αθηναίων αναβαθμίζει την ποιότητα της συνεργασίας του με όλους αυτούς που προτίθενται να βοηθήσουν να κρατηθεί σήμερα η Αθήνα όρθια, προετοιμάζοντας την για το αύριο» Γιώργος Καμίνης. Για περισσότερες πληροφορίες: www.athenspartnership.org

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα