back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έγκριση 2.127 αιτήσεων υπαγωγής στο Εξοικονομώ– Πάνω από 500 εκατ. ευρώ οι πόροι

Διαβάστε επίσης

Πόροι 525 εκατ. ευρώ διοχετεύονται ήδη στην οικονομία μέσω του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον ΙΙ» δίνοντας ώθηση στους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους κλάδους.  Η αρμόδια Επενδυτική Επιτροπή ενέκρινε την Τετάρτη την υπαγωγή στο πρόγραμμα επιπλέον 2.127 αιτήσεων, επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων 33,72 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24,15 χρηματοδοτούνται από δημόσια δαπάνη 24,15 εκατ. ευρώ. 

Πλέον έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα 39.793 αιτήσεις, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων 524,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 354 εκατ. ευρώ προκύπτουν από  δημόσια δαπάνη. Καλύπτεται, έτσι, περίπου το 70% του προϋπολογισμού άμεσης ενίσχυσης του προγράμματος. 

Από τις 2.127 αιτήσεις που υπαχθήκαν σήμερα, το 42,8% έχει λάβει προέγκριση δανείου από συνεργαζόμενες τράπεζες, ενώ οι υπόλοιπες καλύπτουν με ίδια κεφάλαια το απαιτούμενο ποσό πέραν της επιχορήγησης. Όπως και στην προηγούμενη υπαγωγή, η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων αφορά τα χαμηλότερα εισοδήματα, καθώς επίσης και κατοικίες χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό που παρουσιάστηκε την Τετάρτη από το υπουργείο Περιβάλλοντος, προβλέπονται εξειδικευμένα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» και παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε πλήθος κλάδων της οικονομίας, με στόχο να επιτυγχάνεται ο στόχος 1,5% σε ετήσια βάση στο πεδίο της εξοικονόμηση ενέργειας για το σύνολο των δραστηριοτήτων στην οικονομία. 

Μάλιστα, αναφορικά με το «Εξοικονομώ ΙΙ», ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι αυτό αφορά σε  50.000 νοικοκυριά ενώ θα ακολουθήσει και νέα προκήρυξη. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα «Δημόσια κτήρια», «ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα που ετοιμάζουμε για την εξοικονόμηση στα δημόσια κτήρια και συμπληρωματικές πρωτοβουλίες που θα πάρουμε για εξοικονόμηση ενέργειας σε βιομηχανία, τουριστικές εγκαταστάσεις, εξειδικευμένα προγράμματα που σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή», όπως επεσήμανε. 

Χριστιάννα Κούσιου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα