back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Κόκκινη» κάρτα από τον SSM για παράταση του νόμου Κατσέλη

Διαβάστε επίσης

Φρένο σε πιθανά σενάρια  παράτασης του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό, καθώς και σε οποιαδήποτε χαλάρωση του υφιστάμενου πλαισίου, βάζει  Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός.

Μάλιστα, πιέζει τις ελληνικές τράπεζες να λάβουν μέτρα σε ό,τι έχει να κάνει με τον εντοπισμό των στρατηγικά κακοπληρωτών, ενώ ζητά από τις διοικήσεις να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς και για κατοικίες που η αξία τους είναι μικρότερη από τις 100.000 ευρώ.

Κυβέρνηση, τράπεζες και θεσμοί -όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές- εξετάζουν σειρά λύσεων, που θα αποτελέσουν  τη διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη.

Οι Έλληνες τραπεζίτες τάσσονται υπέρ της ύπαρξης προστασίας για τα αδύναμα νοικοκυριά, με αυστηρότερες ωστόσο προβλέψεις σε ό,τι αφορά τα κριτήρια υπαγωγής.

Στην άλλη πλευρά βρίσκεται και ο SSM, για τον οποίο ο μεγάλος φόβος είναι ότι ακόμα και η προαναγγελία για νέο πλαίσιο προστασίας ενέχει τον κίνδυνο να σταματήσουν οι ρυθμίσεις καθυστερούμενων οφειλών και να αυξηθεί εκ νέου ο όγκος των «κόκκινων» δανείων. Ενώ συζητά προτάσεις που οδηγούν  σε υιοθέτηση αυστηρότερων λύσεων.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι θεσμοί απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιοδήποτε σχέδιο το οποίο:

•        επηρεάζει δυσμενώς την κουλτούρα πληρωμών και  ευνοεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

•        είναι πιο ευνοϊκό από το ισχύον καθεστώς

•        θέτει σε κίνδυνο τους στόχους μείωσης των NPLs, τους οποίους έχουν καταθέσει και έχουν δεσμευθεί οι τράπεζες.

Στο στόχαστρο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι «κόκκινο πανί» για τους θεσμούς, καθώς το ποσοστό τους εκτιμάται ότι φθάνει το 25% στη στεγαστική πίστη.

«Εντοπίστε τους κακοπληρωτές» είναι το μήνυμα που στέλνει διαρκώς στις διοικήσεις των τραπεζών και ακόμα πιέζει για επέκταση και επιτάχυνση του μέτρου των πλειστηριασμών και για  ακίνητα  αξίας  από το όριο των 100.000 ευρώ.

Μία από τις λύσεις λοιπόν που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων -με δεδομένο ότι η ισχύς του νόμου Κατσέλη εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2018- είναι το πρόγραμμα «Εστία» που εφαρμόζεται στην Κύπρο.

Στο πρόγραμμα «Εστία» τα βασικά κριτήρια είναι η αξία του ακινήτου και το διαθέσιμο εισόδημα του δανειολήπτη. Η τράπεζα «κουρεύει» το υπερβάλλον ποσό του δανείου, που είναι πάνω από την τρέχουσα αξία του ακινήτου και συμφωνεί με τον δανειολήπτη νέα ρύθμιση με χαμηλό επιτόκιο (δεν υπερβαίνει το 3,5% για τα πρώτα 7 χρόνια), ενώ το 1/3 της νέας δόσης επιδοτείται από το κράτος και τα 2/3 καταβάλλονται από τον δανειολήπτη.

Στο ακίνητο εγγράφεται και προσημείωση υπέρ του Δημοσίου, πέραν της προσημείωσης που ήδη φέρει υπέρ της πιστώτριας τράπεζας.

Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν τηρήσει τη ρύθμιση και το ακίνητο εκποιηθεί, το Δημόσιο να εισπράξει από την πώληση το ποσό που αναλογεί βάσει της επιδότησης που έχει καταβάλει.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα