back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μαραθώνιος ανάγνωσης με έργα του James Joyce στον Κεραμεικό

Διαβάστε επίσης

Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων και η Πρεσβεία της Ιρλανδίας σας περιμένουν στον «Μαραθώνιο ανάγνωσης» έργων του σπουδαίου ιρλανδού συγγραφέα James Joyce, έξω από την είσοδο του μετρό Κεραμεικός στο Γκάζι.

Ο Μαραθώνιος ξεκινά στις 17:00 και διαρκεί ως τις 02:00, ενώ μεταξύ 19.00-23.00 θα απολαύσουμε τέσσερα μισάωρα μουσικά διαλείμματα με ιρλανδική/κέλτικη μουσική από το μουσικό σχήμα Sòlastas της Λαμπρινής Γιώτη.

Το κοινό μπορεί να διαβάσει αποσπάσματα από βιβλία του James Joyce στα ελληνικά ή στα αγγλικά, αντίτυπα των οποίων θα είναι διαθέσιμα στην εκδήλωση.

Ο Μαραθώνιος ανάγνωσης πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης «International Joyce: A celebration of the life and work of James Joyce», την οποία διοργανώνει η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιρλανδίας και με τη στήριξη της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΣΤΑΣΥ).  Την επιμέλεια του Μαραθωνίου έχει ο ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης.

Η έκθεση, την οποία επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες στο χώρο έκδοσης εισιτηρίων στο μετρό Κεραμεικός, ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου, είναι ανοικτή στο κοινό και διαρκεί μέχρι την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018.

Η Λαμπρινή Γιώτη, ιδρυτικό μέλος της μπάντας, Sòlastas ξεκίνησε να μελετάει ιρλανδική μουσική (τραγούδια και σκοπούς) το 1993.  Οργανώνει και διδάσκει σεμινάρια στο ιρλανδικό-κέλτικο τραγούδι από το 2010. Είναι πρωτοπόρος στη διάδοση του ιρλανδικού & σκωτσέζικου γαέλικου τραγουδιού στην Ελλάδα, αλλά και της σουηδικής παραδοσιακής μουσικής. Το 2017 έφερε το παραδοσιακό μεσαιωνικό σουηδικό όργανο nyckelharpa στην Ελλάδα και στην ουσία είναι η πρώτη φορά που ένας Έλληνας καλλιτέχνης παίζει αυτό το όργανο.

Η μπάντα έχει παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Φαντάστικον 2016, στο 1ο και 2ο Φεστιβαλάκι Κέλτικης Μουσικής, στη μουσική σκηνή «1002 Νύχτες», στο «Poems ‘n crimes» και στο «O‘ Connell’s pub». Συνεργάζεται με τον Ελληνο-Ιρλανδικό Σύλλογο, την Ιρλανδική και τη Βρετανική Πρεσβεία.

Μέλη: Λαμπρινή Γιώτη: nyckelharpa, πιάνο, φωνή, έρευνα και επιμέλεια ρεπερτορίου /Γιώργος Τσιμπουξής: τρίχορδο μπουζούκι, κλασική κιθάρα, πορτογαλική μαντόλα, banjo / Αντώνης Πανταζής: αμερικάνικο μαντολίνο / Γιάννης Καραμανιώλας: κοντραμπάσο.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα