back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Πράσινο» στον ελληνικό προϋπολογισμό από την Κομισιόν – Μέτρια πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στα δέκα κράτη, που αξιολογούνται ως πλήρως σύμφωνα με τα αντίστοιχα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υπογραμμίζει η Κομισιόν στη σημερινή γνωμοδότηση των προϋπολογισμών κρατών-μελών. Παράλληλα, αναφέρει ότι, ο ελληνικός προϋπολογισμός συμμορφώνεται πλήρως με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Τα υπόλοιπα εννέα κράτη είναι η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία, Αυστρία και η Φινλανδία.

Για τρία κράτη μέλη – Εσθονία, Λετονία και Σλοβακία – διαπιστώνεται ότι τα σχέδια προϋπολογισμού τους συμμορφώνονται σε γενικές γραμμές με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2019. Για τέσσερα κράτη μέλη – Βέλγιο, Γαλλία, Πορτογαλία και Σλοβενία – τα προσχέδια ενέχουν κίνδυνο μη συμμόρφωσης και ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντική απόκλιση από την πορεία προσαρμογής προς την επίτευξη του αντίστοιχου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου.

Στην περίπτωση της Ιταλίας, κατόπιν αξιολόγησης του αναθεωρημένου προσχεδίου που παρουσιάστηκε στις 13 Νοεμβρίου, η Επιτροπή επιβεβαιώνει την ύπαρξη ιδιαιτέρως σοβαρής περίπτωσης μη συμμόρφωσης. Η Επιτροπή αποφάσισε να ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη διαδικασία με βάση τα στοιχεία υπερβολικού ελλείμματος.

Κομισιόν: Μέτρια πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις

Η Κομισιόν ενέκρινε την πρώτη έκθεση στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ.

Ωστόσο επισημαίνει ότι η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους.

Η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας. Η έκθεση αυτή θα δημοσιευθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Γιάννης Παπαγεωργίου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα