Search

Στα 1,5 δισ. ευρώ τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων το 2019 – Στα 6,7 δισ. ευρώ το ΠΔΕ

379

Έσοδα 1,531 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις αναμένει η κυβέρνηση το 2019 όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή, όταν οι εφετινές εισπράξεις από τις ιδιωτικοποιήσεις προβλέπονται στα 2,1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα εκτιμώμενα έσοδα από διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019 θα διαμορφωθούν στα 1,18 δισ. ευρώ, ενώ τα προσδοκώμενα έσοδα από διαγωνισμούς, για τους οποίους έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές, με αναμενόμενη πρώτη εκταμίευση το 2019 θα ανέλθουν στα 301,6 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από καταβολές δόσεων, ολοκληρωμένων συναλλαγών προηγούμενων ετών στα 49 εκατ. ευρώ.

Τα βασικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις το 2019 θα προέλθουν από την πώληση μετοχών του ΟΠΑΠ, από τα Περιφερειακά Αεροδρόμια, από τις πωλήσεις συμμετοχών σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΛΠΕ, ΑΙΑ (μετοχές), ΔΕΠΑ και Μαρίνες και από τη διάθεση ακινήτων, εκ των οποίων 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Ελληνικό.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019 κατά τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ από το 2011 έως και το 2018 υλοποιήθηκαν 44 έργα με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών συνολικής αξίας 8,88 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν -εκπεφρασμένα σε ταμειακή βάση- έσοδα από ολοκληρωμένες συναλλαγές συνολικής αξίας 5,44 δισ. ευρώ.

Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη η από κοινού με την Paneuropean Oil and Industrial Holdings SA πώληση του 50,1% των μετοχών της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, η μακροχρόνια (35-ετής) παραχώρηση του δικαιώματος χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός» και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών κάθετων αξόνων, η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των μαρίνων Χίου και Αλίμου και η πώληση ακινήτων.

Τέλος, έχει ξεκινήσει η διαδικασία προπαρασκευής και ωρίμανσης για την αξιοποίηση του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ, του 50,01% της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του 14% της ΔΕΠΑ Υποδομών που θα προκύψουν μετά το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ ΑΕ σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, ορισμένων περιφερειακών λιμένων μέσω συμβάσεων υπο-παραχωρήσεων, των μαρίνων Αργοστολίου, Ιτέας και Ζακύνθου και του σχεδόν εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου Ν. Καβάλας και της μετατροπής του σε υπόγειο χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Μείωση των δαπανών του ΠΔΕ

Μειωμένες, κατά 550 εκατ. ευρώ, από ό,τι προβλεπόταν στο προσχέδιο, είναι οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή. Η μείωση αυτή προέρχεται από το εθνικό σκέλος του προγράμματος, που, αν και στο προσχέδιο προέβλεπε το ποσό του 1,55 δισ. ευρώ, στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, το ποσό είναι στο 1 δισ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, το ύψος του ΠΔΕ παραμένει στα ίδια επίπεδα με αυτό του 2018 και συγκεκριμένα στα 6,750 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 3,5% του προβλεπόμενου ΑΕΠ της χώρας.

Από το παραπάνω ποσό, τμήμα ύψους 5,750 δισ. ευρώ αφορά συγχρηματοδοτούμενα έργα, με περαιτέρω διάκριση σε 3.870 εκατ. ευρώ για έργα ΕΣΠΑ 2014-2020 και 1.880 εκατ. ευρώ για λοιπά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό, σταθερή επιδίωξη για την υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ και για το 2019 παραμένει η απορρόφηση των πόρων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εισροή της αναλογούσας κοινοτικής συνδρομής.

Ο στόχος αυτός θα συνδράμει στην προώθηση της αναπτυξιακής πολιτικής και θα απαιτήσει την εντατικοποίηση των ενεργειών για την επίσπευση της υλοποίησης των προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται σχετικά, εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα οι τομείς των μεγάλων έργων υποδομών, η προώθηση της επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση της απασχόλησης, η εκπαίδευση και κατάρτιση, οι τομείς της υγείας και της πρόνοιας, η προστασία του περιβάλλοντος, τα έργα υποδομών των ΟΤΑ όλης της χώρας και οι δράσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος του ΠΔΕ που χρηματοδοτείται από αμιγώς εθνικούς πόρους, οι σχετικές πιστώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση των πολιτικών και δράσεων των υπουργείων και των Περιφερειών, καθώς και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Ως προς την πρόοδο υλοποίησής του, το ΕΣΠΑ 2014-2020 εμφανίζει υψηλά ποσοστά ενεργοποίησης των δράσεων, με τις εκδοθείσες προσκλήσεις και τις εντάξεις να καλύπτουν ένα μεγάλο ποσοστό των διαθέσιμων πόρων. Ειδικότερα, με βάση πρόσφατη αναφορά (15.10.2018), για το σύνολο του ΕΣΠΑ 2014-2020, έχουν δημοσιευθεί προσκλήσεις ύψους 21,8 δισ. ευρώ, έχουν ενταχθεί στο ΠΔΕ έργα προϋπολογισμού 16.700 εκατ. ευρώ, έχουν αναληφθεί νομικές δεσμεύσεις (συμβάσεις κ.λπ.) σε ύψος 11,5 δισ. ευρώ, ενώ οι μέχρι τώρα πληρωμές ανέρχονται στα 5,2 δισ. ευρώ.

Χριστάννα Κούσιου

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *