back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στη Βουλή η δικογραφία για το C4I – Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση

Διαβάστε επίσης

Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση με αιχμή τη σκανδαλολογία. Για συκοφαντική επίθεση του ΚΙΝ.ΑΛ. εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία κλιμακώθηκε με τη σημερινή επίσκεψη αντιπροσωπείας του στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη ενέργεια «πρωτοφανές ηθικό, πολιτικό και θεσμικό ατόπημα».

Παράλληλα, καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «έχει επιλέξει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου», να τοποθετηθεί επί του θέματος. «Θα πάρουν θέση ή θα συνεχίσουν να συνδράμουν τις επιθέσεις κατά του ΠτΔ με τη σιωπή τους; Αναμένουμε με ενδιαφέρον», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγές ΝΔ: «Δεν υφίσταται το παραμικρό ζήτημα, για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας»

«Δεν υφίσταται το παραμικρό ζήτημα, για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», αναφέρουν πηγές της ΝΔ, με αφορμή ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, η οποία με αφορμή την «συκοφαντική επίθεση του Κινήματος Αλλαγής εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας», υποστηρίζει ότι «μέχρι στιγμής ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν επιλέξει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου» και ρωτά αν «θα πάρουν θέση ή θα συνεχίσουν να συνδράμουν στις επιθέσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη σιωπή τους;».

Η ΝΔ, διευκρινίζει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ότι δεν πρόκειται να λάβει μέρος στην κυβερνητική επιχείρηση «επιστροφή στο παρελθόν» και στη λάσπη που συστηματικά πετά για να αποπροσανατολίσει από τα τεράστια προβλήματα που η πολιτική της δημιουργεί. Αν κάποιοι άλλοι το κάνουν, αυτό δεν αφορά ούτε τη ΝΔ, ούτε την κοινωνία που θέλει να προχωρήσει μπροστά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Φ. Γεννηματά: «Το Μαξίμου διαπράττει θεσμικό ατόπημα»

«Mε έκπληξη και θλίψη διάβασα την ανακοίνωση του Μ. Μαξίμου, που προσπαθεί να εμπλέξει τον ΠτΔ με θράσος στις πολιτικές του σκοπιμότητες. Αυτοί διαπράττουν θεσμικό ατόπημα, εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε παραθεσμικό σύστημα που πλήττει τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία», σχολίασε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Open TV.

Είχε προηγηθεί η σημερινή κατάθεση αναφοράς από βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, με την οποία ζητούν απαντήσεις σχετικά με την πορεία της υπόθεσης του C4i και τις ευθύνες πρώην υπουργών και, συγκεκριμένα, των κ.κ. Παυλόπουλου, Πολύδωρα και Μαρκογιαννάκη. Την αναφορά υπογράφουν οι βουλευτές, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς, Θεόδωρος Παπαθεωδώρου και Γιάννης Κουτσούκος.

Η αντιπροσωπεία των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ επικαλείται το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (1732/2017) με το οποίο στάλθηκαν 18 κατηγορουμένοι στο εδώλιο και το οποίο όπως αναφέρουν υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση με την οποία διαπιστώθηκε ότι οι υπουργοί της Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο σε ποσό που υπερβαίνει τα 147.000.000 ευρώ.

«Σύμφωνα με τις παραδοχές του βουλεύματος (βλ. 1η σελίδα 20ου φύλλου επ) προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας SAIC που υπέγραψαν την 5η και 7η τροποποίηση της οικείας σύμβασης καθώς και ο Μιχαήλ Χριστοφοράκος, διευθύνων σύμβουλος της Siemens ΑΕ προκάλεσαν στα ως άνω πολιτικά πρόσωπα την απόφαση να εκτελέσουν τις πράξεις αυτές (υπογραφές τροποποιήσεων και πρωτοκόλλου παραλαβής)» επισημαίνεται στην αναφορά των βουλευτών.

Οι υπουργοί  στους οποίους αναφέρεται το ΚΙΝΑΛ είναι οι κ.κ. Παυλόπουλος, Πολύδωρας και Μαρκογιαννάκης. Με την αναφορά τους, οι βουλευτές γνωστοποιούν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τα ερωτήματα που έχουν απευθύνει στον υπουργό Δικαιοσύνης για το ζήτημα και καταλήγουν: «Δια της παρούσης δε αναφορά μας, θέτουμε σε γνώση Σας το ως άνω ιστορικό, δεδομένης της σοβαρότητας των διαλαμβανομένων στοιχείων και του περιεχομένου της όλης υποθέσεως, η οποία άπτεται ποινικών ευθυνών πρώην κυβερνητικών στελεχών, σας ζητούμε να επιληφθείτε αυτής, κατά το λόγο αρμοδιότητα σας, για την παροχή των αναγκαίων απαντήσεων και διευκρινήσεων περί του μέχρι σήμερα χειρισμού της σχετικής δικογραφίας. Ευελπιστούμε δε ότι η κατατιθέμενη αναφορά θα υποστηρίξει και διευκολύνει το έργο σας και την υψηλή θεσμική σας αποστολή».

Κατά την έξοδο τους από τον Άρειο Πάγο ο Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε «είμαστε εδώ για να αποτρεψουμε μεθοδευσεις για συγκάλυψη. Όλα στο φως».

Στο μεταξύ, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής και όλον το φάκελο για την υπόθεση της Siemens, προκειμένου να διαπιστώσει εάν είχαν τεθεί υπόψιν του Κοινοβουλίου όλα τα στοιχεία για την υπόθεση του C4i. Την ίδια ώρα, η δικογραφία για την υπόθεση του C4i και την ανάθεση του έργου το 2003 παίρνει τις επόμενες ημέρες τον δρόμο για τη Βουλή, καθώς ο εφέτης ειδικός ανακριτής, Δημήτρης Ορφανίδης, προσέκρουσε σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικού προσώπου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε στοιχεία για μίζες, εμπλέκοντας σε δωροδοκία πρώην υπουργό μέλος του ΚΥΣΕΑ.

Μίνα Μουστάκα – Κατερίνα Παπαβασιλείου – Γιώργος Κατσίγιαννης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα