back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τσαβούσογλου-Πομπέο: Εξοπλισμοί, Κίνημα Γκιουλέν και Δολοφονία Κασόγκι

Διαβάστε επίσης

Η συμφωνία για την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία δεν μπορεί να ακυρωθεί, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Ουάσιγκτον την Τρίτη.

Εξοπλισμοί

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας πρόσθεσε πάντως ότι η Άγκυρα χρειάζεται κι άλλους εξοπλισμούς, τους οποίους θα μπορούσε κάλλιστα να αγοράσει από τις ΗΠΑ.
Η αγορά του ρωσικού συστήματος πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400, το οποίο δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του NATO, έχει προκαλέσει μεγάλη νευρικότητα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλων χωρών-μελών της συμμαχίας, που ήδη εκφράζουν ανησυχίες για την επιρροή και την παρουσία της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή.

«Η τρέχουσα συμφωνία είναι κλεισμένη συμφωνία, δεν μπορώ να την ακυρώσω», είπε μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. «Όμως χρειάζομαι περισσότερους εξοπλισμούς και προτιμώ να αγοράζω από τους συμμάχους μου», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Υπόθεση Γκιουλέν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέδωσε επίσης στις αμερικανικές αρχές έναν κατάλογο με τα ονόματα 84 μελών του κινήματος του αυτοεξόριστου ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα αξιώνει να εκδοθούν.

Η Άγκυρα ζητεί από την Ουάσινγκτον να της παραδώσει τον Γκιουλέν, που ζει εδώ και πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, διότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον κατηγορεί ότι ήταν ο ιθύνων νους πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 με στόχο την ανατροπή του. Αλλά μέχρι σήμερα, το αίτημα αυτό δεν έχει ικανοποιηθεί.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε πως δεν έλαβε «εγγυήσεις» κατά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον Τζον Μπόλτον.

Από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο, μολονότι χαιρέτισε τη «θετική δυναμική» στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμαχικών χωρών μετά την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον, κατήγγειλε εκ νέου «την άδικη κράτηση αμερικανών πολιτών και ντόπιων εργαζομένων» σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένου «του ερευνητή της NASA Σερκάν Γκελγκέ».

Σε κοινή γραμμή Τραμπ – Πομπέο για τη Σ. Αραβία

Τέλος, την συνάντηση των δύο ανδρών απασχόλησε και η υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και οι εξελίξεις στη Συρία, με τον Αμερικανό υπουργό να τονίζει την ανάγκη για «αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και την επίτευξη μιας διαρκής και ειρηνικής επίλυσης στη διαμάχη της Συρίας».

Η υποστηρικτή στάση των ΗΠΑ προς τη Σαουδική Αραβία έρχεται τη στιγμή που ασκούνται διεθνείς πιέσεις στο Ριάντ, στον απόηχο της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα, ο κ. Τραμπ σε δήλωσή του ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να παραμείνουν σταθερός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας, αν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν «μπορεί και να γνώριζε για το σχέδιο δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι».

Τα ηγετικά στελέχη της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας ζήτησαν την Τρίτη η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να εξετάσει το εάν και κατά πόσον ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν φέρει ευθύνη για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του Οκτωβρίου.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ απηύθυναν επιστολή στον πρόεδρο Τραμπ, πυροδοτώντας με αυτήν την έναρξη μιας διαδικασίας βάσει του Νόμου Μαγκνίτσκι για την παγκόσμια λογοδοσία για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλείται να προσδιορίσει αν κάποιο πρόσωπο στο εξωτερικό ευθύνεται για μια συγκεκριμένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Η Τουρκία δεν αποκλείει το να ζητήσει έρευνα του ΟΗΕ για τον φόνο του Κασόγκι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα