back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

H αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και η ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στην ενεργειακή «σκακιέρα»

Διαβάστε επίσης

Στην παραγωγή 7 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου ετησίως ανέρχεται πλέον η δυναμικότητα του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα μετά την ολοκλήρωση της τρίτης δεξαμενής και των έργων αναβάθμισης των λιμενικών εγκαταστάσεων και του σταθμού αεριοποίησης, που εγκαινιάζονται σήμερα.

Εμβληματικό έργο, χαρακτήρισε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης την ολοκλήρωση της τρίτης δεξαμενής στον τερματικό σταθμό LNG του ΔΕΣΦΑ, κατά την τελετή εγκαινίων της εγκατάστασης. Όπως πρόσθεσε, το έργο που εγκαινιάζεται σήμερα αποτελεί μέρος της μετατροπής της Ελλάδας σε ένα προνομιακό hub στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην υπό διαμόρφωση αγορά του φυσικού αερίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια. «Η Ρεβυθούσα αποτελεί το πολύτιμο πετράδι στο στέμμα του ενεργειακού συστήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σταθάκης επισήμανε επίσης πως η ολοκλήρωση της τρίτης δεξαμενής συμπίπτει με την αλλαγή σελίδας του ΔΕΣΦΑ, με την είσοδο της κοινοπραξίας των Snam, Fluxys και Enegas στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η είσοδος αυτή, όπως τόνισε, μεταβάλλει την αναπτυξιακή προοπτική του ΔΕΣΦΑ. «Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε ο ΔΕΣΦΑ να μπει στο κλαμπ των μεγάλων Ευρωπαίων διαχειριστών», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της Ρεβυθούσας έρχεται σε μία φάση ενεργειακού σχηματισμού της χώρας, με σκοπό την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για την ενέργεια και το κλίμα για τα επόμενα 15 χρόνια, έχοντας προσυπογράψει τους στόχους της Ε.Ε. για το 2030.

Η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, δήλωσε: «Χάρη σε αυτό το έργο της πολιτικής συνοχής, οι πολίτες εξοικονομούν χρήματα στους λογαριασμούς ενέργειας και η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη θέση της ως πύλης για την παροχή φυσικού αερίου σε μια ασφαλή και διασυνδεδεμένη ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας».

https://twitter.com/EEAthina/status/1065570337398632448

Σύμφωνα με τις μελέτες του ΔΕΣΦΑ, στο οποίο ανήκει ο Σταθμός, μετά την αναβάθμιση η δυναμικότητα του θα αυξηθεί στα 7 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο.

Από την ποσότητα αυτή, τα 5 δισ. κυβικά μέτρα μπορούν να προωθηθούν για εξαγωγές στις χώρες των Βαλκανίων με αξιοποίηση της υπάρχουσας διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας, στην οποία υπάρχει και δυνατότητα αντίστροφης ροής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε 5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου της κατανάλωσης των χωρών της περιοχής.

Έτσι η αναβάθμιση του Σταθμού της Ρεβυθούσας συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, σε συνδυασμό και με τα άλλα έργα που κατασκευάζονται ή βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας όπως οι αγωγοί ΤΑΡ και IGB, αλλά και ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη (FSRU) στον οποίο σύντομα αναμένεται να συμμετάσχει και βουλγαρική BEH.

Ο ρόλος του «κάθετου διαδρόμου»

Οι εξαγωγικές προοπτικές αυξάνονται στο βαθμό που αναβαθμίζονται τα δίκτυα στην περιοχή και προχωρά η δημιουργία του λεγόμενου «κάθετου διαδρόμου» φυσικού αερίου.

Σχετικές διαβουλεύσεις είχε πρόσφατα στο Βελιγράδι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με επίκεντρο την κατασκευή του Διασυνδετήριου Αγωγού Βουλγαρίας – Σερβίας και την επέκταση προς Ουγγαρία.

Σημειώνεται ότι η Ρεβυθούσα διαθέτει ήδη δύο δεξαμενές ΥΦΑ χωρητικότητας 130.000 κυβικών μέτρων και σύστημα αεριοποίησης που διοχετεύει το καύσιμο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.

Την Πέμπτη εγκαινιάζεται η τρίτη δεξαμενή, χωρητικότητας 95.000 κυβικών μέτρων, αλλά και η αναβάθμιση του συστήματος αεριοποίησης, η δυναμικότητα του οποίου αυξάνεται σε 1.400 κυβικά την ώρα από 1.000 κυβικά σήμερα.

Επίσης, βελτιώθηκαν οι λιμενικές εγκαταστάσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποδοχή πλοίων χωρητικότητας έως 260.000 κυβικών από 155.000 που είναι τώρα.

Κάτι που αυξάνει τον ανταγωνισμό αφού στο Σταθμό θα μπορούν να έχουν πρόσβαση περισσότεροι προμηθευτές με μεγαλύτερα πλοία.

Σημειώνεται ότι παράλληλα στη Ρεβυθούσα αναπτύσσεται μικρής κλίμακας σταθμός ανεφοδιασμού βυτιοφόρων με υγροποιημένο φυσικό αέριο για τον ανεφοδιασμό απομακρυσμένων καταναλωτών, βιομηχανιών, νησιών, πλοίων και βαρέων οχημάτων χερσαίων μεταφορών.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα