back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι ημερομηνίες ορόσημο για την Ιταλία

Διαβάστε επίσης

Μετά από την χθεσινή επίσημη απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019 από την πλευρά της Κομισιόν, οι σχέσεις της με την Ιταλία εισέρχονται σε αχαρτογράφητα νερά.

Επιβολή προστίμου, πάγωμα κοινοτικών πόρων ή υπαγωγή της Ιταλίας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας είναι οι βασικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες ορόσημο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, για την Ιταλία είναι οι ακόλουθες:

26- 30 Νοεμβρίου: Οι αντιπροσωπείες των κρατών- μελών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν πιθανότατα μέσα σε αυτή την εβδομάδα, εάν θα υιοθετήσουν τη γνώμη της Κομισιόν. Έχουν προθεσμία έως τις 5 Δεκεμβρίου να το πράξουν, αλλά πιθανότατα θα έχουν καταλήξει πολύ πιο σύντομα στην ετυμηγορία τους.  Όταν αυτή γίνει γνωστή, η Κομισιόν μπορεί να συστήσει την επίσημη έναρξη της διαδικασίας κυρώσεων.

3 Δεκεμβρίου: Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν. Η Ελλάδα περιμένει το επίσημο “οκ” για την κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων. Ωστόσο το κυρίαρχο θέμα θα είναι η Ιταλία, με τον Τζιοβάνι Τρία να βρίσκεται απέναντι σε 18 εταίρους. οι περισσότεροι εκ των οποίων θα θέλουν να εντείνουν την πίεση στη Ρώμη. Εάν η Κομισιόν έχει ήδη προβεί στη σύσταση για διαδικασία κυρώσεων, το Eurogroup θα μπορούσε να την υιοθετήσει επισήμως. Αυτό θα ήταν το πρώτο καθοριστικό βήμα.

13- 14 Δεκεμβρίου: Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για μία Σύνοδο Κορυφής, στην οποία επιδιώκουν να λάβουν καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης. Πιθανότατα δεν θα λείψουν τα πυρά κατά της Ρώμης, αλλά και οι επισημάνσεις για το πόσο σημαντικό μέλος είναι η Ιταλία για την ευρωπαϊκή οικογένεια. Όποια και εάν είναι η στάση τους, δεν θα διαδραματίσει ρόλο στην επίσημη πειθαρχική διαδικασία.

21 Ιανουαρίου: Η πρώτη συνάντηση του 2019 για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχει και αυτή έντονο ιταλικό άρωμα. Εάν έχουν αποφύγει στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου να υιοθετήσουν τη σύσταση για πειθαρχική διαδικασία, θα μπορούσαν να το πράξουν τώρα. Εάν το έχουν ήδη κάνει θα συζητήσουν για το είδος των κυρώσεων, αλλά και τον πολιτικό αντίκτυπό τους ενόψει των Ευρωεκλογών- των πιο κρίσιμων στην ιστορία της Ένωσης, όπως τονίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πολιτικοί παρατηρητές.

Το πιθανότερο είναι να δοθεί στη Ρώμη μία τρίμηνη προθεσμία να διορθώσει τις αποκλίσεις της από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Ενδεχομένη απροθυμία της ιταλικής πλευράς να συμμορφωθεί θα οδηγήσει στην επιβολή προστίμου έως και 0,5% του ΑΕΠ, μαχαίρι δισεκατομμυρίων ευρώ στα δάνεια της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας, των οποίων η Ιταλία πέρυσι ήταν ο κορυφαίος δικαιούχος και υπαγωγή σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα