back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πολιτική παρέμβαση για τα τιμολόγια της βιομηχανίας – Εντός των ημερών οι αποφάσεις

Διαβάστε επίσης

Την παρέμβαση των υπουργείων Οικονομίας και Ενέργειας αναμένουν οι μεγάλες βιομηχανίες για το ζήτημα των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς όπως όλα δείχνουν η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ φαίνεται ότι θα κρίνει τελικώς το κόστος για την ενεργοβόρο βιομηχανία.

Όπως είναι ήδη γνωστό οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και των βιομηχανιών που τροφοδοτούνται στην υψηλή τάση βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο εδώ και αρκετούς μήνες.

Η ΔΕΗ επικαλείται την αύξηση του κόστους παραγωγής της και ζητεί την κατάργηση όλων των εκπτώσεων (όγκου, συνέπειας), αλλά και αναδιάρθρωση των ίδιων των τιμολογίων που οδηγεί σε αυξήσεις 8-10%. Δηλαδή συνολική αύξηση της τάξης του 40%.

Οι βιομηχανίες από την πλευρά τους απορρίπτουν κατηγορηματικά τις προτάσεις της ΔΕΗ, αρνούνται να υπογράψουν συμβόλαια για το 2018 και ζητούν σταθερό ενεργειακό κόστος έως το 2020.

Το θέμα βρίσκεται πλέον στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία καλείται να δώσει λύση ώστε να μην βρεθεί αντιμέτωπη με κλείσιμο παραγωγικών μονάδων και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και μάλιστα σε μια έντονα προεκλογική περίοδο που προσπαθεί να δείξει ότι η έξοδος από τα Μνημόνια δεν είναι μόνο τυπική αλλά και ουσιαστική και ότι η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει.

Πολιτική η λύση στο αδιέξοδο

Όλα δείχνουν ότι η λύση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική και θα δοθεί μέσω της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ, όπου το ελληνικό δημόσιο κατέχει την πλειοψηφία μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου.

Άλλωστε, την αναγκαιότητα να δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα έχει υπονοήσει σαφέστατα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, με δημόσια απάντηση του στις αιτιάσεις της βιομηχανίας.

Είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι επιδίωξη της ΔΕΗ είναι η ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης των βιομηχανικών καταναλωτών, αλλά «η επίτευξη αυτού του στόχου υπερβαίνει τις δυνατότητες της διοίκησης της ΔΕΗ και αποτελεί γενικότερο ζήτημα, το οποίο ευελπιστεί να αντιμετωπιστεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της για τις 17 Δεκεμβρίου με τρία θέματα:

• Την εκλογή δύο μελών του ΔΣ λόγω λήξεως της θητείας.

• Την εκλογή μέλους στην Επιτροπή Ελέγχου της εταιρίας και

• Ανακοινώσεις και άλλα θέματα. Όπου βέβαια θα μπορούσε κάλλιστα να ενταχθεί το ζήτημα των βιομηχανικών τιμολογίων.

ΕΒΙΚΕΝ: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης αναμένει άλλωστε και η Ένωση των Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) η οποία έχει ήδη θέσει το πρόβλημα τόσο στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, όσο και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας αρμόδιο για θέματα βιομηχανίας Στέργιο Πιτσιόρλα. Μάλιστα ο κ. Πιτσιόρλας έχει δεσμευθεί ότι θα βρεθεί λύση, πράγμα που επανέλαβε και πρόσφατα από το βήμα του Θεσσαλονίκη Summit.

Εν αναμονή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών η ΕΒΙΚΕΝ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η κατάργηση των εκπτώσεων και η αναδιάρθρωση των τιμολογίων ρεύματος μαζί με την αύξηση της τιμής του CO2 κατά 20% σε σχέση με το 2017, οδηγεί σε αύξηση του ενεργειακού κόστους της τάξης του 40%, που οι ελληνικές επιχειρήσεις αδυνατούν να «σηκώσουν».

Όπως λέγεται χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και η κυβέρνηση πρέπει να αρθεί στο ύψος των ευθυνών της έναντι του παραγωγικού ιστού της χώρας».

Όσο δε για τις σχέσεις των ενεργοβόρων βιομηχανιών με τη ΔΕΗ και την ένταση των τελευταίων μηνών, πηγές της ΕΒΙΚΕΝ υπενθυμίζουν στη διοίκηση της επιχείρησης ότι έχουν σταθεί πάντα στο πλευρό της ΔΕΗ και δηλώνουν ότι αποδέχονται την πρόσκληση του κ. Παναγιωτάκη να αναλάβουν δράσεις και να διαμορφώσουν κοινές θέσεις και αιτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα