back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο ιστορικός κινηματογράφος «Αλκυονίς» κινδυνεύει να κλείσει

Διαβάστε επίσης

Το 2014 ο καλλιτεχνικός κόσμος αλλά και πολλοί Αθηναίοι χαίρονταν με το γεγονός της επαναλειτουργίας του κινηματογράφου «Αλκυονίς».

«Το γεγονός ότι επαναλειτουργεί η «Αλκυονίδα», η πιο σημαντική κινηματογραφική αίθουσα της Αθήνας, που μας φιλοξένησε στα νιάτα μας είτε ως θεατές είτε ως δημιουργούς, μου δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση. Ειδικά αυτούς τους καιρούς και σ αυτήν την περιοχή. Εύχομαι και θέλω να πετύχει» δήλωνε ο Παντελής Βούλγαρης
«Πολύ καλά νέα απ’ τη πατρίδα. Είναι παρήγορο που μέσα σ αυτούς τους μαύρους καιρούς, υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να σώσουν τον πολιτισμό του τόπου… έγραφε ο Κώστας Γαβράς.

Ο ιστορικός κινηματογράφος επί της οδού Ιουλιανού 42, κοντά στην πλατεία Βικτωρίας, σήμερα, κινδυνεύει με λουκέτο, καθώς ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θέλει να το αξιοποιήσει με άλλο τρόπο.

alkionis

Κάτοικοι και φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη σωτηρία της Αλκυονίδας

Να χαρακτηριστεί ως «Διατηρητέο Νεότερο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος» ο ιστορικός κινηματογράφος ζήτησαν από την υπουργό Πολιτισμού σύλλογοι κατοίκων της περιοχής, καλλιτεχνικοί φορείς προσωπικότητες και ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης ιδιοκτήτης της εταιρείας διανομής New Star Art Cinema και ο άνθρωπος, που ανέλαβε να ξανανοίξει την Αλκυονίδα και το Στούντιο στην Πλατεία Αμερικής.

«Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα λέει στον Αθήνα 9.84 ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης. «Θέσαμε στην υπουργό το βασικό μας αίτημα, να χαρακτηριστεί η «Αλκυονίδα» νεώτερο μνημείο έτσι ώστε να αποκλεισθεί κάθε άλλη χρήση του χώρου. Η υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι αυτό πρέπει να συνδυαστεί και με ένα σχέδιο ανάπτυξης του κινηματογράφου και επιβίωσής του και όχι μόνο να σωθεί. Δεν έχουμε αντίρρηση. Οποιοσδήποτε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετικό. Εμείς θα συμβάλλουμε και καλούμε τον κόσμο να προστατέψει την Αλκυονίδα του γιατί η Αλκυονίδα ανήκει σε πάρα πολλούς. Τα 4 χρόνια της επαναλειτουργίας της παράλληλα με τις προβολές, έχει διοργανώσει 700 εκδηλώσεις για σχολεία της περιοχής, συλλόγους μεταναστών κ.α.».

« Η λειτουργία ενός χώρου πολιτισμού στην πλατεία Βικτωρίας δίνει ελπίδα, ευχαρίστηση και αισιοδοξία σε μας τους κατοίκους της περιοχής με τα πολλά προβλήματα (υπερβολική συγκέντρωση μεταναστών, φτώχεια, πολλοί παράνομοι οίκοι ανοχής), αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της, η Κίνηση Κατοίκων 6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας. «Το κλείσιμο της «Αλκυονίδας», θα είναι μεγάλο πλήγμα για τον πολιτισμό, για την Αθήνα αλλά κυρίως μεγάλη αδικία για εμάς τους κατοίκους της περιοχής της πλατείας Βικτωρίας και της 6ης Δημοτικής Κοινότητας της Αθήνας».

«Μακάρι να μην κλείσει ο κινηματογράφος. Μόνο κλειστά καταστήματα βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στη περιοχή» λέει στον Αθήνα 9.84 ιδιοκτήτρια γειτονικού πάρκινγκ αυτοκινήτων. Αν δουλεύει ο κινηματογράφος δουλεύω και εγώ και η περιοχή είναι ζωντανή.

alkionis
Η πλειοψηφία των καταστημάτων επί της Ιουλιανού είναι κλειστά

Να χαρακτηριστεί για πάντα η Αλκυονίδα ως ιστορικός χώρος, ως ιστορικός κινηματογράφος και να αποκλειστεί κάθε άλλη χρήση του χώρου ζητούν και τα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας από την πολιτική ηγεσία και πρωτίστως από την υπουργό Πολιτισμού. «Θεωρούμε ότι η «Αλκυονίδα» είναι χώρος δεμένος με την πορεία της ελεύθερης σκέψης στη σύγχρονη Ελλάδα και με το λαϊκό κίνημα, και σηματοδοτεί τις καλύτερες στιγμές της κινηματογραφικής δημιουργίας, μακριά και έξω από την άλωση της κινηματογραφίας από την πολιτιστική βιομηχανία και τη γυαλιστερή κουλτούρα του σελοφάν» επισημαίνουν.

«Πληροφορηθήκαμε τελευταίως ότι ο ιστορικός αυτός κινηματογράφος οδηγείται σε κλείσιμο και μάλιστα ότι πιθανόν να μετατραπεί σε super market Ανησυχήσαμε πολύ» δηλώνει στον Αθήνα 9.84 η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας Εύα Μελά.
«Στόχος μας είναι η θεσμοθέτηση της χρήσης του χώρου ως κινηματογράφου» τα οικονομικά προβλήματα θα παραμείνουν καθώς ο έλεγχος της κινηματογραφίας είναι σε πέντε χέρια. Μόνο πολύ μεγάλα γραφεία διανομής ευρωπαϊκά ή παγκόσμια κάνουν κουμάντο και στις ελληνικές αίθουσες. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Το ζητούμενο ωστόσο είναι να αγωνιστούμε όλοι μαζί να διατηρηθεί αυτός ο ανεξάρτητος πνεύμονας στο χώρο των προβολών, η Αλκυονίδα.

Να χαρακτηριστεί ως διατηρητέος ο ιστορικός κινηματογράφος «Αλκυονίδα» ζητάει και το ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Πολιτισμού βουλευτές του κόμματος.

Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε ομόφωνα να κατατεθεί αίτημα στο υπουργείο Πολιτισμού ώστε να μη μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο ο ιστορικός κινηματογράφος «Αλκυονίς».

Η ιστορική διαδρομή της «Αλκυονίδας»

Η «Αλκυονίδα» από το 1969, στην οδό Ιουλιανού, έγινε πολύ γρήγορα το κέντρο του ενδιαφέροντος του κινηματογραφόφιλου κοινού, και σφράγισε μια ολόκληρη εποχή, με τις επιλεγμένες κινηματογραφικές προβολές, που έφεραν στο κοινό ό, τι πιο προοδευτικό και καινοτόμο είχε να προσφέρει η σύγχρονη κινηματογραφία.

«Θυμάμαι στα φοιτητικά μου χρόνια», διηγείται η κα Μελά, «μπουλούκια από νέους ανθρώπους να κατηφορίζουν την Ιουλιανού μετά τη Χούντα να δουν για πρώτη φορά Αϊζεστάιν, Μίκλος Γιάντσο, Παζολίνι. Οι δε παλαιότεροι θυμούνται και τι ρόλο είχε παίξει η Αλκυονίδα κατά την διάρκεια της Δικτατορίας με τις προβολές της. Ο κόσμος έφευγε με ψυχή «τονωμένη αντιδικτατορικά». Εκεί κατ’ αποκλειστικότητα προβλήθηκε το 1971 η «Αναπαράσταση» του Θ. Αγγελόπουλου, ταινία σταθμός για τον ελληνικό κινηματογράφο, που έφθασε τα 11.000 εισιτήρια μόνο την πρώτη εβδομάδα προβολής της».

»Ο νέος νόμος κινηματογράφου περίπου την δεκαετία του 1980 πέρασε τα γραφεία διανομής σε λίγες εταιρίες, δημιουργώντας όρους πολύ δύσκολους για τις μικρές αίθουσες και η «Αλκυονίς» οδηγείται σε κλείσιμο το 1991. Ξανάνοιξε μετά από είκοσι τρία χρόνια το 2014, πατώντας πάνω στα ίδια βήματα της ιστορικής της ξεχωριστής διαδρομής. Στην ανακαίνιση της Αλκυονίδας αποκαλύφθηκε μέσα στην αίθουσα προβολής, και ένα ιδιαίτερο έργο τέχνης, ένα σημαντικό διακοσμητικό ανάγλυφο μήκους 60 μέτρων του διακεκριμένου γλύπτη Δημήτρη Αρμακόλλα που δεν βρίσκεται πια στη ζωή».

Η Αθήνα, πάντως, χρειάζεται κινηματογράφους που δεν είναι multiplex και παίζουν μόνο Hollywood.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα