back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Παρέμβαση Αρείου Πάγου: Την Τετάρτη 28/11 η αίτηση αναστολής για την καθαρίστρια

Διαβάστε επίσης

Με παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ξένης Δημητρίου, προσδιορίστηκε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας για την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, 2018 η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της 53χρονης καθαρίστριας, η οποία είναι ήδη φυλακισμένη μετά την καταδίκη της.

Οι συνήγοροι της παράλληλα κατέθεσαν και αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ενώ η εισαγγελέας έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την αναίρεση της.

“Εκλογίκευση των δρακόντειων ποινών”

Για προφανή αναντιστοιχία αδικήματος και ποινής κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφερόμενη στην υπόθεση της 53χρονης καθαρίστρια.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι : “Στη δημόσια συζήτηση που άνοιξε με αφορμή την ποινική καταδίκη εργαζόμενης στην καθαριότητα από Εφετείο Κακουργημάτων, σημειώνουμε αρχικά την εκπεφρασμένη θέση μας περί ανάγκης εκλογίκευσης των δρακόντειων ποινών που προβλέπει ο ν. 1608/50 και ορθότερης διάκρισης των αδικημάτων. Η χρήση ενός νόμου που ψηφίστηκε σε εντελώς διαφορετικές ιστορικές συνθήκες ως εργαλείο αντιμετώπισης σύγχρονων ζητημάτων οδηγεί σε αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Η αναντιστοιχία αδικήματος και ποινής στην προκειμένη περίπτωση είναι προφανής.

Η σύγχυση που δημιουργείται από δύο διαφορετικές τάσεις που διαμορφώθηκαν στην νομολογία και οδηγούν σε διαφορετική ποινική αντιμετώπιση όμοιων περιπτώσεων μπορεί να αρθεί είτε με νομοθετική παρέμβαση είτε με λύση του νομικού ζητήματος από σταθερή νομολογία του Αρείου Πάγου.

Οι κατηγορίες περί αναλγησίας δικαστικών λειτουργών που εξέδωσαν τη συγκεκριμένη ή άλλες όμοιες αποφάσεις είναι τουλάχιστον άδικες και συγκαλύπτουν την πραγματική αιτία του προβλήματος. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί εκδίδουν πάντα τις αποφάσεις τους μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας”.

Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Συνάντηση με την 53χρονη καθαρίστρια από τον Βόλο που καταδικάσθηκε σε 10ετή κάθειρξη για την υπόθεση του απολυτηρίου Δημοτικού, είχε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.  Ο υπουργός Δικαιοσύνης πραγματοποιεί επίσκεψη στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θηβών και σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις κρατούμενες που συνάντησε και συνομίλησε, ήταν και η 53χρονη.

«Ντρέπομαι αλλά ήθελα τα παιδιά μου να έχουν μια καλύτερη ζωή από τη δική μου. Έτρεμε η ψυχή μου μη μεγαλώσουν σε ίδρυμα όπως εγώ» δηλώνει η 53χρονη μέσα από τις φυλακές Θήβας μιλώντας σε εφημερίδα του Βόλου, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για το πανελλήνιο κύμα συμπαράστασης και την ελπίδα να αποφυλακιστεί σύντομα.

«Ακόμα και ο δευτεροετής φοιτητής νομικής ξέρει ότι η ακυρότητα της σύμβασης εργασίας δεν γεννά αξίωση περί μη καταβολής του μισθού», είπε μιλώντας στον “Αθήνα 9.84” ο ποινικολόγος κ.Κώστας Ντάλτας .

“Στην καθαρίστρια είπαν ότι «δεν πρέπει να έχεις προσληφθεί άρα όλα αυτά τα 20 χρόνια έχεις εισπράξει μισθούς συγκεντρώνεται ένα πολύ μεγάλο ποσό και αυτό για να είναι στον νόμο περί καταχραστών του δημοσίου αρκεί να είναι πάνω από 150.000 ευρώ. Είχε εισπράξει αυτά τα 20 χρόνια 150.000 ευρώ και μπήκε στον νόμο αυτό.
Υπάρχει νομολογία, ή την ξέρει κανείς ή δεν την ξέρει. Ο Άρειος Πάγος έχει πει ότι για τα αδικήματα αυτά ,εάν η εργασία είχε παρασχεθεί προσηκόντος, τότε το δημόσιο δεν έχει χάσει τα λεφτά αυτά. Αν δεν είχε προσληφθεί η καθαρίστρια αυτή θα είχε προσληφθεί μία άλλη. Ακόμα και ο δευτεροετής φοιτητής νομικής ξέρει ότι η ακυρότητα της σύμβασης εργασίας δεν γεννά αξίωση περί μη καταβολής του μισθού.  Τα δικαστήρια, δηλαδή οι ίδιοι οι δικαστές που έστειλαν αυτή τη γυναίκα φυλακή δέκα χρόνια, εάν η ίδια γυναίκα έκανε αγωγή εργατική, θα της έδιναν τους μισθούς τους οποίους θα είχε δουλέψει”

Υπενθυμίζεται ότι την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσε η καταδίκη της 53χρονης καθαρίστριας από το Πενταμελές Εφετείο του Βόλου σε 10ετή ποινή κάθειρξης, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα η κατηγορούμενη να οδηγηθεί στη φυλακή, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Η δεκαετής κάθειρξη της επεβλήθη επειδή παρουσίασε πλαστό απολυτήριο Δημοτικού – ενώ είχε τελειώσει η Ε τάξη- προκειμένου να εργαστεί.

Όπως σημειώνει ο ΔΣΑ σε ανακοίνωσώ του  «οι διατάξεις περί καταχραστών Δημοσίου βρίσκουν έδαφος εφαρμογής στο πρόσωπο οικονομικά αδύναμων κατηγορουμένων για πλαστά απολυτήρια Δημοτικού, ενώ δεν τυγχάνουν ανάλογης αντιμετώπισης πρόσωπα με οικονομική ισχύ που κατηγορούνται ότι έχουν καταχραστεί το δημόσιο χρήμα, κλονίζεται η ίδια η αξία της Ελληνικής Δικαιοσύνης και τίθεται εν αμφιβόλω η ισότητα που πρέπει να απολαμβάνουν όσοι οδηγούνται ενώπιόν της».

ΚΙΝΑΛ: Εξοντωτική η ποινή

Θετικό ότι κινήθηκε ο Άρειος Πάγος,αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΙΝΑΛ και προσθέτει: Η ποινή που επέβαλε το 5μελές Εφετείο Λάρισας στην καθαρίστρια είναι εξοντωτική και απαράδεκτη. Ποινή που- όπως επισημαίνει- θα είχε αποφευχθεί αν η Κυβέρνηση είχε αλλάξει ως όφειλε τον Ποινικό Κώδικα. Αλλαγές που είχε επεξεργαστεί η παράταξη μας και επί 3 χρόνια οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «κρατούν στο συρτάρι».
“Είχαν προτεραιότητα τον Νόμο Παρασκευόπουλου, -αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΙΝΑΛ-που αδειάζει τις φυλακές από επικίνδυνους κατάδικους και παίρνουν την θέση τους στα κελιά άνθρωποι του μόχθου”

Μ.Μουστάκα -Newsroom Αθήνα 9.84

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα