back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στο Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Οι εξελίξεις γύρω από το Brexit ενόψει και της έκτακτης Συνόδου την Κυριακή είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Brexit: Μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit η Daily Mail αντανακλά στον τίτλο της αυτό που σκέφτονται οι περισσότεροι σήμερα: “ας τελειώνουμε!”.
Ωστόσο η πλειοψηφία του βρετανικού Τύπου επιχειρεί να αναλύσει τη συμφωνία του προσχεδίου της πολιτικής διακήρυξης, που περιγράφει την μελλοντική εμπορική συμφωνία Ε.Ε – Ηνωμένου Βασιλείου ο Guardian έχει τον πιο περιγραφικό τίτλο: “Μάχη της Μέι σε όλα τα μέτωπα για να σώσει τη συμφωνία της για το Brexit”.

Η Daily Express αναφέρει ότι η πρωθυπουργός επιβίωσε μιας ακόμα μάχης καθώς σύμφωνα και με τον Independent μόνο δύο βουλευτές από όλα τα πολιτικά κόμματα μίλησαν υπερ της συμφωνίας στη διάρκεια της δίωρης συζήτησης στη Βουλή
Παρ΄ όλα αυτά η πρωθυπουργός θα απαντήσει σε ερωτήσεις ακροατών στη διάρκεια ειδικής εκπομπής στο ραδιόφωνο BBC (5) μεταξύ 14.30 – 15.00 ώρα Ελλάδας σε μια προσπάθεια να πείσει τους πολίτες για το σχέδιο της.

Τόσο οι FT όσο και η Daily Mail αναφέρουν ότι η Μέι θα επιχειρήσει να ζητήσει τη βοήθεια μεγάλων επιχειρηματιών για να στηρίξουν τη συμφωνία της μετά την αποτυχία της να κερδίσει τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κόμματός της. Οι FT αναφερουν ότι πιστεύει πως “μπορεί να στρέψει την πολιτική συζήτηση πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων έχοντας πριν κινητοποιήσει την επιχειρηματική ελίτ αλλά και τους πολίτες ώστε να πείσει τους επικριτές της για τη συμφωνία”.
Υπάρχει ένα προσχέδιο συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση μεταξύ Ε.Ε και Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει το Politico και ενώ η πολιτική διακήρυξη είναι 26 σελίδες τελικά είναι πιο συνεκτική και συγκεκριμένη από ό,τι αρχικά σχεδιαζόταν. Το βασικό μήνυμα είναι μια υποσχετική για “μια φιλόδοξη, ανοιχτή, βαθιά, ευέλικτη σχέση σε διάφορους τομείς συνεργασίας στο εμπόριο και την οικονομία, τη δικαιοσύνη, την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και την άμυνα και αλλού”.

Η συμφωνία αποχώρησης που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα τώρα έχει βελτιωθεί και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η μεταβατική περίοδος έως και δύο χρόνια. Το αρχικό προχέδιο δεν είχε δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο μπορεί να επεκταθεί ο χρόνος της μεταβατικής περιόδου. Μια συμφωνία για την επέκταση της μεταβατικής περιόδου θα πρέπει να έχει υπογραφεί έως την 1η Ιουλίου του 2020.

Το βασικό ερώτημα είναι τι ακριβώς θα κάνει η Τερέζα Μέι όταν θα φθάσει στις Βρυξέλλες καθώς έχει η ίδια δηλώσει πως θα πραγματοποιήσει και άλλες συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ “προκειμένου να συζητήσουν το πώς θα φθάσουν σε μια συμφωνία προς το συμφέρον των λαών μας”. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι απλά θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες “προκειμένου να συζητήσει την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”. Αναμένεται να φθάσει στις 6 το απόγευμα και θα έχει στη διάθεσή της περίπου 90 λεπτά με τον πρόεδρο Γιούνκερ καθώς ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει προγραμματισμένο δείπνο με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε.

Στη διάρκεια της συνάντησης των μονίμων αντιπροσώπων της Ε.Ε ένας μεγάλος αριθμός διπλωματών δήλωσαν ότι αναμένουν το κείμενο της Πολιτικής Διακήρυξης να ολοκληρωθεί σήμερα στη διάρκεια μιας ακόμα συνάντησής τους με τρεις εξ αυτών να δηλώνουν ότι το κείμενο δεν θα υποστεί περαιτέρω επεξεργασία ούτε το Σάββατο, ούτε την Κυριακή. Μια μεγάλη χώρα της Ε.Ε έχει απειλήσει πως ο επικεφαλής της δεν θα εμφανιστεί στο Συμβούλιο αν πρόκειται να διαπραγματευθεί.

Η Κομισιόν έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχεια στις διαπραγματεύσεις πέραν της σημερινής ημέρας. Επομένως, γιατί η Μέι πηγαίνει στις Βρυξέλλες; Ίσως για το θέμα του Γιβραλτάρ; Ο Γιούνκερ θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος γι’ αυτό το ζήτημα αλλά το θέμα είναι πιο περίπλοκο καθώς η Ισπανία δεν θα στηρίξει ούτε τη Συμφωνία Αποχώρησης ούτε την Πολιτική Διακήρυξη αν συγκεκριμένα σημεία των κειμένων που αναφέρονται στο Γιβραλτάρ δεν είναι ξεκάθαρα – διαφορετικά θα “βάλει βέτο στο Brexit” όπως απείλησε χθες αργά ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ. Είναι το θέμα της αλιείας; Η Πολιτική Διακήρυξη δεν είναι συγκεκριμένη στο θέμα αυτό καθώς ανοίγει τον δρόμο για μια άλλη συμφωνία για αυτό, κάτι που δεν αφορά το σήμερα όμως.

“Η Γερμανία προετοιμάζεται για μη συμφωνία για το Brexiτ” Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς αναφέρει σε συνέντευξή του ότι η Γερμανία προετοιμάζετα για μια χαοτική έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Μιλώντας στην Passauer Neue Presse τόνισε πως μια μη συμφωνια ενέχει σοβαρους οικονομικούς κινδύνους και για τις δύο πλευρές, όμως είπε ότι η Γερμανία “προετοιμάζεται πολύ προσεχτικά για ενα τέτοιο σενάριο”. “Και τα δύο σενάρια αποτελούν “προκλήσεις” για εμέας αλλά μπορουμε και τελικά θα τις διαχειριστούμε” δήλωσε. Ζήτησε και από τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε κοινή συμφωνία, που θα αποτρέπει τους κινδύνους.

Για Ελλάδα: Στις δραματικές και απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο επανέρχεται ο γερμανικός Τύπος. Αφορμή για τη νέα σχετική ανταπόκριση που δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Frankfurter Rundschau είναι νέα έκθεση της οργάνωσης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, η οποία «προειδοποιεί για τις απάνθρωπες συνθήκες στα ελληνικά κέντρα προσφύγων.

Ενόψει του χειμώνα οι συνθήκες διαβίωσης των ατόμων που αναζητούν άσυλο θα πρέπει να βελτιωθούν», γράφει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης επικαλούμενη τις εκκλήσεις της ανθρωπιστικής οργάνωσης. Για «απειλή ανθρωπιστικής καταστροφής στη Μόρια» κάνει λόγο ο γερμανός ανταποκριτής βασιζόμενος στις διαπιστώσεις της HRW, η οποία επισκέφθηκε το κέντρο στη Μόρια και συνομίλησε με πρόσφυγες.

Η FR γράφει ότι «στην τελευταία της έκθεση η HRW προειδοποιεί για ‘εκτεταμένη ανθρωπιστική καταστροφή’ εφόσον το κέντρο στη Μόρια δεν καταστεί τάχιστα ανθεκτικό απέναντι στον χειμώνα. Εκεί ζουν σήμερα πάνω από 6800 άνθρωποι, αν και ο καταυλισμός έχει σχεδιαστεί για 3100 άτομα. ‘Χιλιάδες άτομα που αναζητούν προστασία στην Ευρώπη στερούνται των θεμελιωδέστερων δικαιωμάτων τους για ανθρώπινη αντιμετώπιση’ αναφέρει ο Τόντορ Γκάρντος από την HRW». Ο ίδιος τονίζει ότι «η στηριζόμενη από την ΕΕ πολιτική, βάσει της οποίας αιτούντες άσυλο κρατούνται στα ελληνικά νησιά, έχει μετατρέψει τη Λέσβο σε ‘υπαίθρια φυλακή’.

Η HRW μίλησε με 26 αιτούντες άσυλο στο νησί. Αυτοί είδαν στη Μόρια σπασμένους σωλήνες αποχέτευσης και ανεξέλεγκτες ροές από ακαθαρσίες που μπορούν να προκαλέσουν μολυσματικές ασθένειες. Σε κάποια κοντέινερ στεγάζονται 15 άνθρωποι –ένας ανά τετραγωνικό μέτρο. Πολλοί δεν έχουν καν στρώμα για να κοιμηθούν». Το δημοσίευμα συνεχίζει σημειώνοντας ότι «η HRW κάνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει εγκαίρως ενόψει του χειμώνα τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου και να τους διασφαλίσει ανθρώπινα καταλύματα, καθαρό νερό και προστασία από επιθέσεις. Η HRW θέτει προ των ευθυνών της και την ΕΕ: ‘Οι άθλιες συνθήκες στα νησιά αποτελούν συλλογική ντροπή για την Ευρώπη’», τονίζει η ανθρωπιστική οργάνωση.

Για προσφυγικό – λαϊκιστές: Υπάρχουν τουλάχιστον 68 εκ εκτοπισμένων ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους αλλά εξακολουθούν να παραμένουν στις χώρες τους. Μόνο 25 εκ έχουν διαφύγει σε γειτονικές ή άλλες χώρες. Σχεδόν 70 χρόνια έχουν περάσει μετά την πραγματοποίηση της διάσκεψης της Γενεύης για τους πρόσφυγες το 1951 και οι αριθμοί παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει ως στόχο να ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων προσφέροντάς τους τα απαραίτητα, στις χώρες που τους φιλοξενούν. Το συγκεκριμένο Σύμφωνο δεν πρεπει να συγχέται με το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση. Ενώ το Σύμφωνο για τη μετανάστευση ζητά σε παγκόσμιο επίπεδο τα ελάχιστα στάνταρντς σε σχέση με τους οικονομικούς μετανάστες, το δεύτερο έχει σχεδιαστεί για την προστασία των προσφύγων από τον πόλεμο και τις διώξεις και έχει ευθεία αναφορά στη Διάσκεψη της Γενεύης.

Στη δημόσια συζήτηση τα δύο συχνά συγχέονται λόγω έλλειψης γνώσεων. Μερικώς όμως η σύγχυση αυτή έχει εργαλειοποιηθεί για πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με αναλυτές, αναφέρει η DW. Και οι δύο συμφωνίες έχουν μακρά ιστορία.Ήταν τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν επετεύχθη συμφωνία σχετικά με τη διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, ως ένα αρχικό στάδιο των διαπραγματεύσεων που διήρκησαν περίπου 2 χρόνια. Ενώ οι δύο συμφωνίες έχουν αρκετές διαφορές έχουν ωστόσο κάτι κοινο: δεν είναι νομικά δεσμευτικές. Εκπρόσωποι 176 χωρών περιλαμβανομένης της Γερμανίας ενέκριναν το προσχέδιο με τις ΗΠΑ να ψηφίζουν εναντίον. Τα Ηνωμένα Έθνη αναμένετια να υιοθετήσουν επισήμως το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, τον Δεκέμβριο.

Για προσφυγικό – Κλίντον: “Η Ευρώπη θα πρέπει να διαχειριστεί καλύτερα το μεταναστευτικό προκειμένου να αντιμετωπίσει την ολοένα αυξανόμενη απειλή από τους δεξιούς λαϊκιστές” δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον ζητώντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα πως “δεν μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν άσυλο και στήριξη”. Σε συνέντευξή της στον Guardian η πρώην υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ συνεχάρη την Μέρκελ για τη γενναιότητα που έδειξε αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι το μεταναστευτικό εξοργίζει τους ψηφοφόρους και συνέβαλε στην εκλογή του Ντ. Τραμπ αλλά και στο δημοψήφισμα για το Brexit. Οι δηλώσεις της Κλίντον είνα μάλλον αμφιλεγόμενες για την Ευρώπη που παλεύει ακόμα να βρει μια κοινή θέση στο θέμα μετά την άφιξη 1 εκ μεταναστών και των προσφύγων το 2015.

Στη Γερμανία: Κυρίαρχο θέμα σχολιασμού στον γερμανικό Τύπο αποτελούν οι δηλώσεις του επίδοξου διαδόχου της Άγκελα Μέρκελ Φρίντριχ Μερτς για το συνταγματικό δικαίωμα του ασύλου στη Γερμανία. Ο Φρ. Μερτς δήλωσε ότι θα πρέπει να συζητηθεί εάν το θεμελιώδες αυτό δικαίωμα μπορεί να διατηρηθεί στη σημερινή του μορφή. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός παρενέβη εκ νέου, εξηγώντας ότι σε καμία περίπτωση δεν έθεσε εν αμφιβόλω το θεμελιώδες δικαίωμα στο άσυλο.

Η Süddeutsche Zeitung στηλιτεύει τις δηλώσεις του Φρίντριχ Μερτς με σχόλιό της. Όπως αναφέρει: «Ο Μερτς δεν γνωρίζει ή δεν θέλει να γνωρίζει ότι το κοινό δίκαιο της ΕΕ για το άσυλο είναι ήδη αρκετά προχωρημένο. Στη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ υπάρχει το Άρθρο 18, το οποίο εγγυάται το δικαίωμα στο άσυλο όπως ορίζεται από τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες. Και υπάρχει ακόμη από το 2012 οδηγία της ΕΕ (σ.σ. οδηγία 2011/95/ΕΕ) που ορίζει ενιαίους κανόνες για την αναγνώριση προσφύγων. Η ΕΕ παρέχει σε αυτήν την περίπτωση ένα ατομικό δικαίωμα στο άσυλο με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που το κάνει το γερμανικό Σύνταγμα. Δεν υπάρχουν ελλείψεις, όπως θεωρεί ο Μερτς, στο ενιαίο δίκαιο της ΕΕ, υπάρχει ελλιπής βούληση των κρατών να το τηρήσουν».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναγνωρίζει μεν πόσο λεπτό και ιστορικά φορτισμένο είναι το ζήτημα που έθεσε ο Φρίντριχ Μερτς, επισημαίνοντας ότι το θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα στο άσυλο είναι «μια ιερή αγελάδα της γερμανικής πολιτικής». Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα της Φραγκφούρτης, «το γερμανικό δικαίωμα στο άσυλο κατά το Άρθρο 16a θα διατηρήσει την αναγκαία αποδοχή μόνον εφόσον παραμείνει σύμβολο ανθρωπισμού και κυριαρχίας του δικαίου –και δεν μετατραπεί σε πήλινο μνημείο που θα θυμίζει τους καιρούς όπου το κράτος ήξερε ακόμη να προστατεύει τα σύνορά του και να επιβάλλει τους κανόνες του».
Την ίδια ώρα στη Γερμανία τα μικρά και πολύ μικρά κόμματα πραγματοποίησαν τελικά την ευχή τους: η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει όριο εισόδου στις επόμενες ευρωεκλογές, αυτό τουλάχιστον δηλωσε η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Άντρεα Νάλες απαντώντας σε ερώτηση πολιτών. Της πήρε περίπου 5 μήνες να απαντήσει αλλά τώρα δεν γίνεται να αλλάξει ο εκλογικός νόμος σε κάθε περίπτωση – μια νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία θα μπορούσε να το επιτρέψει – αλλά θα πρέπει να επικυρωθεί από όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε, κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Ο κανόνας που ισχύει για την Γερμανία είναι: μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο για κάθε 1% των ψήφων. “Οι ιστορικοί επιχειρούν να εντοπίσουν τους λόγους της κατάρρευσης των Σοσιαλδημοκρατών” αναφέρει το Politico και το επιχειρούν εξετάζοντας τις συνθήκες διαβίωσης σε διάφορες γειτονιές μεγάλων πόλεων όπως αυτή του Μονάχου. Το Μόναχο έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και πλέον ανεπτυγμένο οικονομικά ψηφίζει διαφορετικά… εκεί που οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν την πόλη αυτή για προπύργιό τους, πλέον κυρίαρχη δύναμη είναι οι Πράσινοι, που σημειώνουν γενικά άνοδο και όχι μόνο στη Βαυρία. Κάποιοι χαρακτηρίζουν τους Πράσινους “τον αντίθετο πόλο” του ακροδεξιού AfD.

Για Τουρκία – Ε.Ε: Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι μετά την εκδήλωση πολιτικού διαλόγου Τουρκίας-ΕΕ που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί η Τουρκία, με την οποία συνεργάζεται, να γίνει μια ευημερούσα δημοκρατική χώρα. Η κ. Μογκερίνι πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Τουρκία στο μεταναστευτικό και συνέχισε: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος και συνεργάτης. Ιδιαίτερα για την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή, το Συριακό, το Ιράκ και το Ιράν. Έχουμε μια ομάδα πληροφόρησης με την τουρκική κυβέρνηση. Η ΕΕ θέλει να δει την Τουρκία ισχυρή. Θέλουμε να εργαστούμε από κοινού σε όλα τα περιφερειακά θέματα εξωτερικής πολιτικής.»Από την πλευρά του ο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε έμπρακτη στήριξη κατά της τρομοκρατίας και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να ανανεωθεί η τελωνειακή ένωση. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι δεν έχουν ανοίξει τα πέντε κεφάλαια που υποσχόταν η συμφωνία της 18ης Μαρτίου και διαμαρτυρήθηκε για πολιτικά προσκόμματα που θέτουν διάφορες χώρες στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν απαντώντας στις δηλώσεις Τσαβούσογλου για την τελωνειακή ένωση και το θέμα των θεωρήσεων επεσήμανε ότι όταν υπάρχει συνεργασία στα θέματα αυτά υπάρχει επιτυχία και συνέχισε λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια για να πεισθούν οι χώρες που δεν δίνουν πράσινο φως για την ένταξη της Τουρκίας στον χώρο Σένγκεν. Όπως φαίνεται έξι σημεία παραμένουν για να ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις για την άρση της βίζας δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, ενώ το πάγιο αίτημα της Άγκυρας για ουσιαστική επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων παραμένει ακόμη στο κενό πάρα τις εκατέρωθεν δηλώσεις για θετική πρόθεση προόδου.

Για υπόθεση Κασόγκι: Η CIA δεν έχει καταλήξει στο εάν ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι όντως υπεύθυνος για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, τον Οκτώβριο, όπως ανέφερε ο Ντ. Τραμπ χθες σύμφωνα με το CNN. Πάντως τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι η δολοφονία είχε την έγκριση του πρίγκιπα ενώ και ο ίδιος είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο Μπιν Σαλμάν “γνώριζε πολύ καλά” το περιστατικό.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα