back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αναβιώνουν τα «Νυχτέρια» στο 1ο ΚΑΠΗ Νίκαιας

Διαβάστε επίσης

Κεντήματα τραγουδισμένα, λόγια μυρωμένα με ζάχαρη και κανέλλα, θύμισες παλιές και γεύσεις μαγικές, περιλαμβάνουν τα «Νυχτέρια» που αναβιώνει για πρώτη φορά το 1ο ΚΑΠΗ Νίκαιας, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα στο χώρο του ΚΑΠΗ.

Η Πανελλήνια Ένωση Εφεσίων Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη και η ομάδα χειροτεχνίας του 1ου ΚΑΠΗ θα προβάλλουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο την αξία του ανταμώματος, συνδέοντας την παράδοση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Παράλληλα στον χώρο θα λειτουργεί και έκθεση χειροτεχνίας με γούρια, στεφάνια και πολλές ευφάνταστες εκπλήξεις από τα μέλη του ΚΑΠΗ.

Στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν οι κυράδες, όταν τελείωναν τις δουλειές του σπιτιού, φορούσαν τα καθαρά τους ρούχα και μαζεύονταν σε κάποιο σπίτι, συνήθως συγγενικό, αλλά και σε κάποιου γείτονα για να τον βοηθήσουν στις δουλειές.

Είτε αυτές αφορούσαν το ξεσπύρισμα φασολιών και καλαμποκιού, είτε στο λινάρισμα του μαλλιού για να υφάνουν προικιά, για να κεντήσουν, να τραγουδήσουν, να πουν τα δικά τους, να γελάσουν, να απολαύσουν γλυκά χειροποίητα κλπ.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να συνδέσει τα Νυχτέρια του τότε με τα Νυχτέρια του σήμερα, αφού και στην εποχή μας η τρίτη ηλικία συνηθίζει να ανταλλάσει επισκέψεις σε σπίτια.

Τα Νυχτέρια αποτελούν μια ιδιαίτερη κοινωνική συναναστροφή, μέσο για την πρόληψη της άνοιας και ένα «σύμμαχο» ενάντια στη μοναξιά και την κατάθλιψη.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα