back to top
18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ισχυρή παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στην Αν. Μεσόγειο

Διαβάστε επίσης

Ισχυρή θα είναι από σήμερα , η παρουσία του Ελληνικού πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο. Φρεγάτες και υποβρύχια του Στόλου, μετέχουν, είτε σε συμμαχικές , είτε σε εθνικές αποστολές και καθιστούν εντονότατη την ελληνική στρατιωτική παρουσία, σε μία γεωγραφική περιοχή μεγάλης Στρατηγικής αξίας, όπου διακυβεύονται γεωπολιτικά , γεωοικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα.

Και ποιο συγκεκριμένα:
Είναι σε εξέλιξη, νότια της Κρήτης και προς τις αιγυπτιακές ακτές η πολυεθνική άσκηση “ΜΕΔΟΥΣΑ 7-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 18”.  Πρόκειται για διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου, που γίνεται το πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Στην άσκηση μετέχουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Κύπρου με προσωπικό και μέσα. Επίσης, στην άσκηση μετέχουν και παρατηρητές από ΗΑΕ, ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Μαρόκο και Πορτογαλία. Για τις ανάγκες της άσκησης, οι Ελληνικές ΕΔ διαθέτουν: τρεις ( 3) Φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα, ένα Υποβρύχιο, δύο Πυραυλακάτους, ένα Αρματαγωγό, οκτώ μαχητικά Αεροσκάφη F-16, Αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ, ελικόπτερα και προσωπικό των Μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων και των Πεζοναυτών.

Σκοπός της άσκησης είναι μεταξύ άλλων , η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και η εξάσκηση σε διαδικασίες έρευνας-διάσωσης (SAR), νηοψίας και ΜΙΟ (Maritime Interdiction Operations). Σε διπλωματικό – πολιτικό επίπεδο, μέσω της άσκησης, αναδεικνύονται οι προσθέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου για στενότερη στρατιωτική συνεργασία στην ασφάλεια των θαλασσίων διαύλων μεταφοράς ενεργειακών πόρων στην Αν. Μεσόγειο, αλλά και στη οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών, όπως της ΑΟΖ.

Φρεγάτα του Π.Ν. βρίσκεται, στο πλαίσιο της επιχείρησης UNIFIL, στα ανοικτά του Λιβάνου. Μάλιστα, , ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Λίβανο, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, General Joseph Aoun. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λίβανο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα επισκεφθεί και την έδρα της United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL).

Μία Φρεγάτα και ένα Υποβρύχιο μετέχουν στην Επιχείρηση SEA GUARDIAN και είναι εν πλώ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μία Φρεγάτα περιπολεί συνεχώς μεταξύ Ρόδου και Κύπρου και παρακολουθεί την δραστηριότητα του τουρκικού σκάφους «Μπαρμπαρός» που παραμένει συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων μεταξύ των οικοπέδων 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ και του ανατολικότερου άκρου της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα