back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Όχι» από το Φανάρι στις αλλαγές στο Σύνταγμα – Επιστολή Βαρθολομαίου στον πρωθυπουργό – Στο Φανάρι ο Κ. Γαβρόγλου

Διαβάστε επίσης

Την ξεκάθαρη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος, έχει ήδη διατυπώσει με επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα εδώ και 15 μήνες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τονίζοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει την αποξένωση του Πατριαρχείου.

Στη δισέλιδη επιστολή που δημοσιεύει η ιστοσελίδα orthodoxia.info.gr, ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την 1η Αυγούστου 2017 ξεκαθαρίζει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν μπορεί να δεχθεί την διαγραφή των αναφορών σε αυτό, στις δικαιοδοσίες του αλλά και στην Πατριαρχική Πράξη του 1928, από το Σύνταγμα της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας σε έντονο ύφος πως κάτι τέτοιο θα προκαλέσει την αποξένωση του Πατριαρχείου, αλλά και θα επηρεάσει την ευστάθεια της Εκκλησίας στην Ελλάδα για την οποία ενδιαφέρεται «ως η Μήτηρ και αυτής Εκκλησία, το Οικουμενικόν Πατριαρχείον».

Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, ο κ. Βαρθολομαίος επισημαίνει επίσης πως το Πατριαρχείο έχοντας πλήρη αίσθηση της ευθύνης του έναντι της Εκκλησίας, του ελληνικού λαού και της ιστορίας, ζητά τον σεβασμό «της εκκλησιαστικώς και πολιτειακώς διαχρονικώς κατοχυρωμένης θέσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας γενικώς, και, ειδικώτερον, του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν τω Συντάγματι και τη εννόμω τάξει της Ελλάδος».

Σύμφωνα με το orthodoxia.info.gr το σύνολο των θέσεων του Οικουμενικού Θρόνου για τις επικείμενες αλλαγές στα εκκλησιαστικά πράγματα της χώρας, αναμένεται να θέσει υπόψη της Κυβέρνησης η πατριαρχική αντιπροσωπεία η οποία αναμένεται να συσταθεί κατά την επικείμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 27-29 Δεκεμβρίου.

Εσπευσμένα στο Φανάρι ο υπ. Παιδείας

Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου.

Ο κ. Γαβρόγλου θα παραστεί στην τακτική συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα ενημερώσει τους Ιεράρχες για το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Πολιτείας.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα