back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Προς τη δημιουργία υπερταμείου επαγγελματικής ασφάλισης η ΓΣΕΕ

Διαβάστε επίσης

Το ενδεχόμενο δημιουργίας υπερ-ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης για τους περίπου 2,8 εκατομμύρια μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, από το 2020, εξετάζουν -σύμφωνα με πληροφορίες- η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η υπαγωγή στο ταμείο, θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και οι πόροι θα προέρχονται απο εργαζόμενους και εργοδότες, σε ποσοστά που θα προσδιοριστούν.

Το ταμείο, δεν θα καλύπτει ούτε και θα καλύπτεται από την δημόσια κοινωνική ασφάλιση και θα λειτουργεί αυστηρά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα΄(“ατομικός κουμπαράς” κάθε ασφαλισμένου σε συνδυασμό με την απόδοση των επενδεδυμένων ποσών).

Η διαχείριση των εισφορών, θα γίνεται από επαγγελματίες, οι οποίοι θα αμείβονται με βάση τις αποδόσεις των επενδύσεων.

Τα υφιστάμενα επαγγελματικά ταμεία, ανά κλάδο ή επιχείρηση, θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στο νέο φορέα χωρίς μεταβολές στον τρόπο λειτουργίας τους.

Πάντως, σημείο προβληματισμού αποτελεί το γεγονός της συρρίκνωσης που έχει υποστεί το εισόδημα των εργαζομένων και η ασφαλιστική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, καθώς και οι δύο πλευρές θα κληθούν κατά την παρούσα αρνητική οικονομική συγκυρία να αποδεχθούν άλλη μια οικονομική επιβάρυνση…

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα