back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σε πολιτικό αδιέξοδο ο Μακρόν με τα “κίτρινα γιλέκα”

Διαβάστε επίσης

Παρόλες τις μεγάλες κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων”, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν δείχνει πρόθυμος να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για την φορολογία στα καύσιμα.

Έτοιμος για διάλογο ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος δηλώνει έτοιμος να κάνει διάλογο με τους δυσαρεστημένους αλλά όχι να υποχωρήσει στην πολιτική του, όπως όλα δείχνουν. Μπορεί μετά την δεύτερη πράξη των κίτρινων γιλέκων που είδαμε το Σάββατο σε όλη τη Γαλλία, η μπάλα πια να βρίσκεται στο γήπεδο του προέδρου, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ξέρει τι να κάνει, όπως σημειώνουν σήμερα αρκετοί αναλυτές.

Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ δεν έχασε χθες την ευκαιρία να τονίσει πόσο μικρότερη ήταν η συμμετοχή στις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων, όμως οι εντάσεις που ξέσπασαν κυρίως στο Παρίσι, επισκίασαν την χαμηλή συμμετοχή και κατάφεραν να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας επάνω στις κινητοποιήσεις.

Έρχονται κυβερνητικές ανακοινώσεις

Σήμερα, η υπουργός Μεταφορών Ελιζαμπέθ Μπορν, αναμένεται να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Υπουργών ένα πλάνο για την κινητικότητα. Αύριο, ο ίδιος ο Μακρόν θα ανακοινώσει μία κοινωνική συμφωνία με σκοπό την ενίσχυση των πιο αδύναμων πολιτών ενόψει της “πράσινης μετάβασης”. Προς το παρόν, το Ελιζέ υπογραμμίζει ότι ο πρόεδρος δεν σκοπεύει να κάνει πίσω και θεωρεί βασική προτεραιότητα την μάχη ενάντια στην μόλυνση και την κλιματική αλλαγή.

Παρόλες τις δεσμεύεις των υπουργών και του ίδιου του Μακρόν, ακόμα δεν διακρίνεται “το φως στο τούνελ”, γράφει η Le Figaro και αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Κι αυτό οφείλεται και σε πρακτικούς λόγους. Γιατί μπορεί ο Γάλλος πρόεδρος να δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει σε διάλογο με τα “κίτρινα γιλέκα”, η φύση και ο χαρακτήρας ωστόσο του κινήματος δεν βοηθά. Πρόκειται για ένα ακέφαλο, ανεξάρτητο και αυθόρμητο κίνημα, χωρίς ηγεσία, χωρίς συντονιστική επιτροπή και χωρίς ιεραρχία.

Ανερμάτιστα τα κίτρινα γιλέκα

Πρόβλημα όμως δημιουργεί και η ποικιλία και η ανομοιομορφία των αιτημάτων του κινήματος. Μπορεί σε πρώτη ανάγνωση, να φαίνεται ότι όλα τα κίτρινα γιλέκα ζητούν την μη αύξηση των τιμών των καυσίμων, ωστόσο σε τοπικό επίπεδο, συχνά τα αιτήματα αλλάζουν και μάλιστα μπορεί να έρχονται και σε αντίθεση το ένα με το άλλο.

Ήδη, η διάψευση ενός εκ των εκπροσώπων τύπου του κινήματος, του Μπενζαμίν Κοσί, σχετικά με την συνέχιση των κινητοποιήσεων και την οργάνωση της “τρίτης πράξης”, αποδεικνύει ότι τα “κίτρινα γιλέκα” βρίσκονται πολύ μακριά από μία ομοιογενή κατεύθυνση. Ο ίδιος ο Κοσί, μιλώντας σήμερα το πρωί στο BFMTV, παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει σαφήνεια ούτε στις διεκδικήσεις, ούτε στη μεθοδολογία του κινήματος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα