back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ- Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι άνοιξε πυρ κατά ουκρανικών πλοίων

Διαβάστε επίσης

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως για την στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, καθώς ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνέλαβαν χθες τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία στο στενό του Κερτς, ανέφεραν διπλωμάτες.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας τέθηκαν σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας με διαταγή του επικεφαλής του γενικού επιτελείου, γνωστοποίησε σήμερα η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Άμυνας της χώρας, εν μέσω της σοβαρής κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία.

Μετά «την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου (…) διέταξε όλες οι μονάδες των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων να τεθούν σε κατάσταση πλήρους πολεμικού συναγερμού», ανέφερε η ανακοίνωση Τύπου.

Την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησαν τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία.

Η Ρωσία ζήτησε να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί η κατάσταση στη Θάλασσα του Αζόφ, δήλωσε ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπός της στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι.

«Εξαιτίας της επικίνδυνης εξέλιξης της κατάστασης στη Θάλασσα του Αζόφ και των γεγονότων που την ακολούθησαν, η Ρωσία ζήτησε κατεπείγουσα σύγκληση μιας ανοικτής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας το πρωί της 26ης Νοεμβρίου με θέμα στην ατζέντα τη “Διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας”», ανέφερε ο Πολιάνσκι.

Στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο, τη Βερχόβνα Ράντα, να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα, μετά τη σύλληψη τριών πλοίων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού από τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ποροσένκο πρόσθεσε ότι το ουκρανικό κοινοβούλιο καλείται να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, μέτρο που θα περιορίσει σημαντικά τις ελευθερίες των πολιτών και θα δώσει πολύ πιο ευρείες εξουσίες στους κρατικούς θεσμούς. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε ότι η επιβολή στρατιωτικού νόμου δεν θα μεταβάλει την κατάσταση στο Ντονμπάς, ούτε σημαίνει ότι το Κίεβο εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει επίθεση, όμως θα επιτρέψει στην ουκρανική κυβέρνηση την ανάληψη δράσης «για την υπεράσπιση της επικράτειάς της, την προστασία και την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών της».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας που συγκάλεσε ο Ποροσένκο, εγκρίθηκε η πρόταση να κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος για τουλάχιστον εξήντα ημέρες, κάτι όμως που θα πρέπει να εγκριθεί από το ουκρανικό κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Αντρίι Παρουμπίγ ανακοίνωσε ότι συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του σώματος σήμερα στις 16:00 στην οποία τα μέλη της Βέρχοβνα Ράντα θα κληθούν να επικυρώσουν την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας για την επιβολή στρατιωτικού νόμου σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας.

Η απόφαση του Συμβουλίου ακολούθησε τη σοβαρή κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα. Ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου ζήτησε παράλληλα να τεθούν σε επιφυλακή οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις των εφέδρων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ απηύθυναν έκκληση για «αποκλιμάκωση» στη θάλασσα του Αζόφ και ζήτησαν από τη Μόσχα να «αποκαταστήσει την ελευθερία διέλευσης» από τον πορθμό του Κερτς.

«Αναμένουμε από τη Ρωσία να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης στον πορθμό του Κερτς και καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει μια άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης» επισήμανε η ΕΕ σε ένα δελτίο τύπου.

Το Κίεβο κατήγγειλε μια «άφρονα ενέργεια της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και υποστήριξε ότι αυτή η «επίθεση» ήταν «προμελετημένη».

Μόσχα: Σύλληψη τριών πλοίων για παράνομες ενέργειες

Η Μόσχα επιβεβαίωσε τη σύλληψη των τριών μικρών ουκρανικών πολεμικών και τη «χρήση όπλων», κατηγορώντας τα σκάφη του ουκρανικού ΠΝ ότι επιδίδονταν σε «παράνομες ενέργειες» και έκαναν «επικίνδυνους ελιγμούς» στα «ρωσικά χωρικά ύδατα».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας επιβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ότι περιπολικά σκάφη της συνέλαβαν τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Κριμαία, και ότι έκαναν χρήση όπλων για να τα αναγκάσουν να σταματήσουν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η FSB ανέφερε ότι έδρασε διότι τα ουκρανικά πλοία εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα, αψήφησαν τις προειδοποιήσεις να σταματήσουν και έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς, πρόσθεσε το RIA.

Κατά τις ίδιες πηγές, τρεις ουκρανοί ναύτες τραυματίστηκαν και τους προσφέρθηκε ιατρική βοήθεια. Οι ζωές τους δεν διατρέχουν κίνδυνο, σύμφωνα με την FSB.

«Τα πλοία του ουκρανικού (Πολεμικού) Ναυτικού — τα Berdyansk, Nikopol και Yany Kapu — έκαναν άλλη μια απόπειρα να διαπράξουν παράνομες ενέργειες εντός των χωρικών υδάτων της Ρωσίας στις 19:00 (σ.σ. τοπική ώρα· 18:00 ώρα Ελλάδας) της 25ης Νοεμβρίου (…). Για να αναγκαστούν να σταματήσουν τα ουκρανικά πολεμικά, χρησιμοποιήθηκαν όπλα. Ως αποτέλεσμα, και τα τρία πλοία του ουκρανικού ΠΝ συνελήφθησαν στα ρωσικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε η FSB.

«Πρέπει να σημειωθεί ότι η ουκρανική πλευρά είναι ενήμερη για διαδικασία διέλευσης πολεμικών πλοίων διαμέσου των χωρικών υδάτων της Ρωσίας και κατά μήκος του πορθμού Κερτς-Γενίκαλε» και οι Ουκρανοί «χρησιμοποιούσαν αυτή τη διαδικασία προηγούμενα για να περνούν ειρηνικά», πρόσθεσε η FSB.

Το στενό του Κερτς, είναι η μοναδική θαλάσσια οδός που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα και αποτελεί σημείο με  μεγάλη στρατηγική σημασία και για τις δύο χώρες.

Tο πολεμικό ναυτικό της Ουκρανίας κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι άνοιξε πυρ εναντίον ουκρανικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Η ανακοίνωση έγινε από το Ουκρανικό ναυτικό στην σελίδα του στο Facebook μετά από ένταση καθώς η Ρωσία εμπόδισε τρία ουκρανικά πλοία να εισέλθουν στη Θάλασσα του Αζόφ μέσω του Στενού του Κερτς, τοποθετώντας ένα τεράστιο εμπορικό πλοίο κάτω από μια γέφυρα που ελέγχει η Μόσχα.

Κ.Φίλης: Καμία χώρα δεν θέλει να ρισκάρει επιδείνωση των σχέσεων με την Ρωσία

“Πιστεύω ότι είναι η συνέχεια της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας . Από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν έχει αποκλιμακοποιηθεί η ένταση. Αντίθετα υπάρχει μία μεγάλη δυσπιστία μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό είναι μια πληγή στις σχέσεις. Από εκεί και πέρα υπάρχουν όμως και ευρύτερα προβλήματα” αναφέρει σε συνέντευξή του στον “Αθήνα 9.84” ο κ.Κωνσταντίνος Φίλης ,Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο πανεπιστήμιο.

“Η Ρωσία θεωρεί ότι η Ουκρανία είναι μία προέκταση της ίδιας . Θεωρεί την Ουκρανία “μικρή αδερφή”, θεωρεί ότι θα πρέπει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τα τεκτενόμενα στη χώρα.  Από την άλλη η Ουκρανία έχει συνδέσει την ανεξαρτησία της από την απεξάρτηση από την Ρωσία. Θα δούμε πως θα διαχειριστούν μία κρίση που είναι η μεγαλύτερη από το 2014 και μετά και ποια θα είναι και η στάση του διεθνούς παράγοντα. Καμία χώρα αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, ανεξάρτητα από τι λέει στο δημόσιο λόγο, δε θα ήθελε να ρισκάρει την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με την Ρωσία για χάρη ακόμα και της Ουκρανίας. Αντιθέτως για τη Ρωσία, η Ουκρανία είναι τόσο πολύ σημαντική που είναι διατεθειμένη να ρισκάρει ακόμα και τη σχέση της με την Δύση”.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα