back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Το Λονδίνο πήρε το “πράσινο φως” από τις Βρυξέλλες για το Brexit- Τι θα κάνει η Τερέζα Μέι

Διαβάστε επίσης

Πέρασε το σχέδιο συμφωνίας για το διαζύγιο Βρετανίας – ΕΕ. Οι 27 τάσσονται υπέρ της “όσο το δυνατόν πιο στενής” σχέσης με το Λονδίνο.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το “πράσινο φως” στο “διαζύγιο” δόθηκε με διαδικασίες εξπρές, σε λιγότερο από μια ώρα μετά την έναρξη των εργασιών της συνόδου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Βρετανικό δίκτυο BBC.  Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανία από την ΕΕ, ομόφωνα και όχι με κάποια διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας.

Το νέο ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο twitter o Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, ενώ αμέσως μετά βγήκε και το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας», γράφουν οι 27 στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, προσθέτοντας τη βούλησή τους για την εδραίωση της “όσο το δυνατόν πιο στενής” σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit.

Στο κείμενο συμπεριλαμβάνεται τόσο το κομμάτι της χθεσινής συμφωνίας για το Γιβραλτάρ, όσο και το κομμάτι για αποδοχή μίας ρήτρας ασφαλείας των συνόρων Ιρλανδίας/Βόρειας Ιρλανδίας.

Η Τερέζα Μέι τώρα θα επιστρέψει στην Μεγάλη Βρετανία και θα ακολουθήσει έναν κύκλο επαφών με στόχο να “πείσει” τους Βουλευτές να υπερ-ψηφίσουν το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της χώρας απο την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Ο χρόνος που της απομένει είναι λίγος, μιας και η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της Βρετανίας έχει οριστεί για τη δεύτερη βδομάδα του Δεκεμβρίου.  

Σε περίπτωση που το Κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία, τότε οι εναλλακτικές που απομένουν στην Τερέζα Μέι είναι τρεις:  η ακύρωση του Βrexit (no deal), η επαναδιαπραγμάτευση και τέλος να ορίσει εκλογές.  

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Αυτή η συμφωνία είναι όσο καλύτερη γίνεται, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο θα την επικυρώσει. «Εγώ θα ψήφιζα ναι, γιατί αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία. Είμαι λυπημένος που βλέπω το Ηνωμένο Βασίλειο να φεύγει, γιατί δεν είναι αμελητέα χώρα για την ΕΕ. Είναι μια στιγμή βαθιάς λύπης. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να είναι ένα ομαλό διαζύγιο. Αλλά δεν υπάρχουν ομαλά διαζύγια.  Είναι μια θλιβερή μέρα, όταν βλέπω μια χώρα όπως η Βρετανία, αλλά θα έκανα την ίδια παρατήρηση με όλες τις άλλες χώρες, να εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι μια στιγμή χαράς ούτε γιορτής, είναι μια θλιβερή στιγμή, μια τραγωδία”, είπε.

 Μισέλ Μπαρνιέ

“Θα παραμείνουμε εταίροι και φίλοι” με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, δήλωσε από την πλευρά του ο κύριος διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ σήμερα κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής κι επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια των “πολύ δύσκολων και περίπλοκων” διαπραγματεύσεων, εργάστηκε “μαζί, ποτέ κατά του Ηνωμένου Βασιλείου”. Επίσης, ζήτησε από τον “καθένα στο εξής να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί. Αυτή η συμφωνία είναι το απαραίτητο βήμα για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη με το ΗΒ για να χτίσουμε το μέλλον. Παραμένουμε σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι», τόνισε ο Μ. Μπαρνιέ.

Τερέζα Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την αποκορύφωση μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης με την ΕΕ και τόνισε ότι η συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ σημαίνει “έλεγχο των συνόρων μας, ενώ μας δίνει και τον έλεγχο των χρημάτων μας”.

Όπως είπε, “θα έχουμε την δυνατότητα να δαπανήσουμε χρήματα των φορολογουμένων για τις δικές μας προτεραιότητες” . Παράλληλα κάλεσε τους βουλευτές στο κοινοβούλιο της χώρας της, να υποστηρίξουν την συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τονίζοντας ότι δεν ήταν μόνο η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να έχει επιτύχει η ίδια, αλλά ήταν η μόνη συμφωνία στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Όπως είπε, στην περίπτωση που η συμφωνία απορριφθεί, τότε, η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Εμανουέλ Μακρόν

Το Brexit δείχνει ότι η ΕΕ είναι “εύθραυστη” και την ανάγκη “επανίδρυσής” της, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.  “Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ”, δήλωσε ο Μακρόν, εκτιμώντας ότι υπάρχει “ανάγκη για επανίδρυση” της ‘Ενωσης. “Αυτό δείχνει ότι η ΕΕ έχει ένα εύθραυστο μέρος” και “επιδέχεται βελτίωση”, πρόσθεσε εκτιμώντας ότι η συμφωνία με το Λονδίνο είναι μια “καλή συμφωνία”.

 

Aθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα