back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αντιδράσεις των κομμάτων για τα φασιστικά φαινόμενα στα σχολεία υπέρ της Μακεδονίας

Διαβάστε επίσης

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου προκάλεσε το νέο φασιστικό παραλήρημα χρυσαυγίτη Βουλευτή στην Ολομέλεια της Βουλής, υπέρ των καταλήψεων στα σχολεία για τη Μακεδονία, απειλώντας και προαναγγέλλοντας επεισόδια κατά τις αυριανές προγραμματισμένες καταλήψεις στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο.

«Πρέπει όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να τοποθετηθούν απέναντι στην προσπάθεια της ΧΑ να σπείρει το εθνικιστικό φασιστικό δηλητήριο στους μαθητές των σχολείων. Να αντιμετωπίσουμε από κοινού τον κίνδυνο και την προσπάθεια στα νέα παιδιά, που ενδεχομένως παρασύρονται από αυτό που λέγεται αγάπη στην πατρίδα να το δουν με ένα διαστρεβλωμένο τρόπο» σημείωσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

«Να μείνουν μακριά οι νοσταλγοί της χούντας από μαθητές και σχολεία, ναι ολοκληρωθεί επιτέλους η δίκη της ΧΑ, με την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης για να τελειώνουμε με αυτά τα φαινόμενα» ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε φασισμό να μπει στα σχολεία μας» είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη και ζήτησε να πάρει θέση η αξιωματική αντιπολίτευση για αυτό το ακροδεξιό μόρφωμα, ώστε να μην επιτρέψουμε να κακοποιηθούν κα τα σχολεία μας.

Για νέο κίνδυνο για τη δημοκρατία με την εισβολή της ΧΑ στα σχολεία έκανε λόγο ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, λέγοντας ότι η δημοκρατία οφείλει να αυτοπροστατευθεί και να βάλει φρένο στην ασυδοσία.

«Οι φασίστες της ΧΑ κηρύττουν σήμερα τον εθνικισμό και το μίσος ανάμεσα στους λαούς γιατί μισούν όλους τους λαούς» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Υπ. Παιδείας: Αφωνία της ΝΔ

«Αφωνία» απέναντι στις σχολικές καταλήψεις για το Μακεδονικό, «παρά την ‘ανάληψη ευθύνης’ από τον κ. Μιχαλολιάκο με επίσημη δήλωση» καταλογίζει το υπουργείο Παιδείας στη Νέα Δημοκρατία.

«Δεν προκαλεί κανενός είδους έκπληξη η ‘αφωνία’ της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης, με απροκάλυπτο τρόπο υποδαυλίζει τη δράση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία, επιδεικνύοντας ανερυθρίαστα την δομική του προσήλωση στα ‘ιδεώδη’ του ακροδεξιού αυταρχισμού, του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας».Έστω και αργά, η ηγεσία της Ν.Δ. ας βρει τη δύναμη να καταδικάσει τις φασιστικές μεθοδεύσεις. Το απαιτεί η δημοκρατία που όλοι έχουμε υποχρέωση να την προασπίζουμε» καταλήγει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του » αναφέρει η ανακοίνωση.

Γεωργιάδης: Εδώ και δεκαετίες ο Τσίπρας έχει εμφανιστεί ως πρωταγωνιστής του νεολαιίστικου κινήματος

Με πιο ηθικό δικαίωμα κρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις σημερινές καταλήψεις ρώτησε τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ο Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι εδώ και δεκαετίες ο Αλέξης Τσίπρας έχει εμφανιστεί ως πρωταγωνιστής του νεολαιίστικου κινήματος και τώρα κατηγορεί τους μαθητές μόνο και μόνο γιατί λένε πράγματα με τα οποία διαφωνεί η κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Χαρακτήρισε απαράδεκτα όσα λέει η ΧΑ, είπε ότι προσωπικά είναι κατά των καταλήψεων και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν συμφωνεί ότι είναι κακό πράγμα οι καταλήψεις γενικώς ή εάν είναι ένα εργαλείο διεκδίκησης και να μην τις χωρίζει σε καλές και κακές, όποτε δεν τις αρέσουν.

«Το θέμα δεν είναι αν είμαστε υπέρ η κατά των καταλήψεων αλλά αν είμαστε υπέρ η κατά του ρατσιστικού μίσους μέσα στα σχολεία μας» απάντησε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη καλώντας τον κ. Γεωργιάδη να πάρει θέση για το εμπόριο πατριωτισμού για το Μακεδονικό.

Αντιπαράθεση Γεωργιάδη – Βάκη στην Ολομέλεια για τις καταλήψεις

«Εγώ δεν χαρίζω αυτά τα παιδιά που κάνουν καταλήψεις για το Μακεδονικό στη ΧΑ, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει ηθικό δικαίωμα να μιλά, καθώς κάποτε εμφανιζόταν ως πρωταγωνιστής του νεολαιίστικου κινήματος και τώρα κατηγορεί τους μαθητές γιατί υποστηρίζουν πράγματα με τα οποία διαφωνεί η κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Είναι θλίψη όταν ακούμε μαθητές να καταφέρονται κατά της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, εσείς όμως ήσασταν παρόντες και στηρίζατε τους καταληψίες που μούντζωναν τους επισήμους επί κυβέρνησης Σαμαρά» είπε ο κ Γεωργιάδης, προκαλώντας την αντίδραση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινής Βάκη που τόνισε ότι σε μια εποχή μεταμφιεσμένης θεωρία των δυο άκρων δεν πρέπει να δίνουμε φύλο συκής στη ΧΑ. «Να μην αφήσουμε το αβγό του φιδιού να σπάσει» κατέληξε.

Κατά των καταλήψεων σε σχολεία για το Μακεδονικό η ΝΔ

Κατά των καταλήψεων σε σχολεία για το Μακεδονικό τάχθηκε η ΝΔ διά της εκπροσώπου Τύπου, Μαρίας Σπυράκη. «Οι μαθητές λαμβάνουν ερεθίσματα και έχουν κάθε δυνατότητα να επιλέγουν πως να αντιδράσουν. Όμως, εμείς επί της αρχής είμαστε εναντίον των καταλήψεων», δήλωσε η κ. Σπυράκη στον ρ/σ Σκάι, ενώ συμπλήρωσε ότι «αυτό προφανώς δεν αλλάζει καθόλου ότι είμαστε απόλυτα εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών». «Ο καθένας μπορεί να κινητοποιηθεί όπως νομίζει αλλά όχι με κλειστά σχολεία και ανοιχτά φροντιστήρια», κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μάκης Βορίδης δήλωσε πάντως στον ρ/σ news 24/7 ότι «αντιλαμβάνεται ως πατριωτική ευαισθησία τη διάθεση των μαθητών να διαμαρτυρηθούν και το θεωρεί θετικό ότι προσπαθούν να μην περάσει αυτή η συμφωνία και να μην κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο».

ΣΥΡΙΖΑ: Βορίδης και ΔΑΚΕ στηρίζουν ακροδεξιές κινητοποιήσεις μαθητών

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι ο κ. Βορίδης προσφέρει «πλήρη πολιτική κάλυψη στις εθνικιστικές και ακροδεξιές κινητοποιήσεις στα σχολεία», ενώ με αφορμή και ανακοίνωση της ΔΑΚΕ καθηγητών- την οποία χαρακτήρισε «κατάπτυστη»- υποστήριξε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βαριά εκτεθειμένοι από αυτήν την ακροδεξιά κατρακύλα».

Στ. Θεοδωράκης: Ένας εθνικιστικός αχταρμάς στα στόματα των παιδιών μας, αυτή είναι η προσπάθεια των ψεκασμένων ακροδεξιών

Ένας εθνικιστικός αχταρμάς στα στόματα των παιδιών μας, αυτή είναι η προσπάθεια των ψεκασμένων ακροδεξιών, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτηση του στο facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή τις καταλήψεις σε σχολεία για το Μακεδονικό. Ο κ. Θεοδωράκης επισημαίνει οτι οι πολιτικές καταλήψεις στα σχολεία πρέπει να σταματήσουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: Είμαστε αντίθετοι στο καπέλωμα των μαθητών. Και χθες και σήμερα και αύριο. Δεν θέλουμε να παράγουμε ούτε μαύρους, ούτε κόκκινους, ούτε μαυροκόκκινους μπαχαλάκηδες. Όπως είμαστε αντίθετοι και με τους κομματικούς στρατούς στα πανεπιστήμια.

Γ. Καμίνης: «Δεν θα παραδώσουμε τα σχολεία στη Χρυσή Αυγή και στις παραφυάδες της»

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης καταδίκασε τις καταλήψεις των σχολείων και τη ρητορική μίσους που αναπτύσσεται για τον πατριωτισμό.

Ο κ. Καμίνης σε δήλωσή του αναφέρει: «Η ακροδεξιά ρητορική του μίσους δεν έχει καμία σχέση με τον πατριωτισμό, δεν έχει καμία θέση στα σχολεία. Οι μαθητές ανέκαθεν αγωνίζονταν κατά του φασισμού και υπέρ της ελευθερίας. Δεν θα παραδώσουμε τα σχολεία στη Χρυσή Αυγή και στις παραφυάδες της».

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα