back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Χωρίς σημείο σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ η αναθεώρηση του άρθρου 3 για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας

Διαβάστε επίσης

Τις διαφορετικές θέσεις τους για τη σχέση Κράτους – Εκκλησίας και την αναθεώρηση του άρθρου 3, διατύπωσαν στην διακοινοβουλευτική επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει πεδίο σύγκλισης για τη συγκεκριμένη διάταξη.

Την ανάγκη να αποδεσμευθεί νομικά η πολιτεία από μεταφυσικά ή θρησκευτικά κριτήρια και να απελευθερωθεί η Εκκλησία από έναν εναγκαλισμό με το κράτος που δεν της προσδίδει τίποτα, αλλά της αφαιρεί ελευθερία, επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε και στις εσωκομματικές φωνές που μίλησαν για άτολμο διαχωρισμό, λόγω της παραμονής του προοιμίου του Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται στο όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδας”. “Δεν προτείνουμε την απάλειψη του προοιμίου γιατί αυτό ήταν παρόν σε όλα τα επαναστατικά συντάγματα και είναι μέρος της ιστορίας μας” είπε ο κ. Κατρούγκαλος και μίλησε για αναγκαία τομή της αναθεώρησης, παρά το γεγονός ότι ήδη απορρέει από το σύνολο της έννομης τάξης η ρητή πρόβλεψη περί του ουδετερόθρηκου.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο εισηγητής της Κώστας Τασούλας, επέμεινε πως δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση επί του άρθρου 3. «Δεν υπάρχει ανάγκη για χωρισμό Κράτους -Εκκλησίας αλλά υπάρχει ανάγκη εξορθολογισμού λειτουργιών, η οποία όμως μπορεί να γίνει με απλή νομοθετική παρέμβαση” είπε. Ο κ. Τασούλας υποστήριξε ότι μεγαλύτερο και πληρέστερο από το ζήτημα της ανεξιθρησκείας είναι το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας, το οποίο κατοχυρώνεται πλήρως με το άρθρο 13 του Συντάγματος.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα