back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 10:00

Διαβάστε επίσης

Αυξημένη έως αυτή την ώρα η κίνηση στην άνοδο του Κηφισού από Τρεις Γέφυρες μέχρι Αχαρνών.

Κλειστό παραμείνει το 20% των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 70.000 επιχειρήσεις. Τα μεγέθη εντείνουν τις ανησυχίες για λουκέτα στον κλάδο της εστίασης o οποίος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους “εργοδότες” της χώρας, απασχολώντας συνολικά 750.000 εργαζόμενους.

Με ευνοϊκά κριτήρια χορήγησης και με γνώμονα τη διεύρυνση των δικαιούχων επιχειρήσεων, τίθεται σε εφαρμογή τον Ιούνιο το νέο πρόγραμμα της “επιστρεπτέας προκαταβολής” ΄συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Στόχος να διανεμηθούν τουλάχιστον 100.000 χαμηλότοκα δάνεια, χωρίς περιορισμούς στα όρια δανειοδότησης. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις ακόμη και εκείνες που δανειοδοτήθηκαν με το πρώτο πρόγραμμα.
Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με βάση το ύψος της πτώσης του τζίρου που είχαν τον Απρίλιο και Μάιο.

Ένα βήμα μπρος και ένα πίσω για τον θαλάσσιο τουρισμό, καθώς με χθεσινή κοινή υπουργική απόφαση ανεστάλη η άρση των μέτρων περιορισμού που είχε προγραμματιστεί για χθες και ισχύει η απαγόρευση ως τη Δευτέρα 1η Ιουνίου.

“Η Ελλάδα ανοίγει τα νησιά της για τους ταξιδιώτες της από την ηπειρωτική χώρα, αλλά όχι ακόμη για τους ξένους τουρίστες”, γράφει σε αφιέρωμά του το Βρετανικό BBC. Το άρθρο είναι αφιερωμένο σε 5 χώρες της Ευρώπης που χαλαρώνουν τα μέτρα: Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τσεχία και Πολωνία. Όπως σημειώνει “τώρα οι Έλληνες θα μπορούν να πάνε να χαλαρώσουν στα νησιά και στα εξοχικά τους και έτσι θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία”.

Έκκληση από Γαλλία και Γερμανία για άνοιγμα το συντομότερο δυνατό των συνόρων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

“Οι δύο χώρες πρέπει να εργαστούν υπέρ της άμεσης αποκατάστασης της ελεύθερης μετακίνησης στο χώρο της Σένγκεν”, υπογραμμίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Ρισάρ Φεράν και ο ομόλογός του της γερμανικής Μπούντεσταγκ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και ζητούν άμεση δράση, σύμφωνα με το AFP.

Το περιοδικό Focus, επικαλούμενο το γερμανικό πρακτορείο dpa, γράφει σήμερα ότι η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να άρει στις 15 Ιουνίου την απαγόρευση που είχε εκδώσει για τα τουριστικά ταξίδια προς 31 ευρωπαϊκές χώρες, εφόσον το επιτρέψει η κατάσταση με την πανδημία.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να συνιστά τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, παρά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να αναστείλει προσωρινά τις κλινικές δοκιμές με το συγκεκριμένο σκεύασμα. Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας της χώρας.

Σημειώνεται ότι, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε, η χλωροκίνη και τα παράγωγά της χαρακτηρίζονται αναποτελεσματικά, αν όχι βλαπτικά για τους ασθενείς.

Για την κατάσταση στον Έβρο ενημερώνουν στη μία μετά το μεσημέρι τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας οι υπουργοί Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος. Τα σύνορα δεν αμφισβητούνται και ο φράκτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί, διαμηνύει η Αθήνα στην Άγκυρα, δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Δένδια.

Προθεσμία έως και την Κυριακή 31 Μαΐου να αποστείλουν στον ΟΑΕΔ στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού, έχουν 18.000 δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης μακροχρόνια ανέργων, ύψους 400 ευρώ. Εάν δεν προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, τα 400 ευρώ δεν θα καταβληθούν.

Τρίτο συλλαλητήριο σήμερα των εκπαιδευτικών, που θα συγκεντρωθούν στις 7 το απόγευμα στα Προπύλαια, ζητώντας μεταξύ άλλων να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία και να καταργηθεί η τροπολογία για ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων.

Επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Σουηδία σχεδίασαν αντίσωμα που μπορεί να ανιχνεύσει τα τοξικά σωματίδια στον εγκέφαλο τα οποία οδηγούν στη νόσο Αλτσχάιμερ, δημιουργώντας ελπίδες για νέες διαγνωστικές τεχνικές όχι μόνο για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου, αλλά και της άνοιας γενικότερα.

ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα προβλέπονται σήμερα στην Αττική. Θερμοκρασία στην Αθήνα ως 22 βαθμούς Κελσίου. 17 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα