back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εμπορικός πόλεμος Κοσόβου – Σερβίας για τα μάτια της Ιντερπόλ

Διαβάστε επίσης

Μπορεί η ιδιότητα του μέλους ενός διεθνούς οργανισμού, ακόμη και αν αυτός είναι η Ιντερπόλ, να προκαλέσει ένα τοπικό εμπορικό πόλεμο, ο οποίος όμως θα μπορούσε να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα σε μία ασταθή περιοχή όπως είναι τα Βαλκάνια;

Η απάντηση, όσο κι αν παραξενεύει τον αναγνώστη είναι θετική και, φυσικά, λόγος γίνεται για την αντιπαράθεση του Κοσόβου με τη Σερβία με αφορμή την άρνηση της δεύτερης να ψηφίσει υπέρ του πρώτου για να γίνει μέλος της Ιντερπόλ.

Πρίστινα και Βελιγράδι διεξάγουν συνομιλίες από το 2013 σχετικά με τη βελτίωση των σχέσεών τους προκειμένου να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις σχετικά με την ανταλλαγή εδαφών ως πιθανή λύση στη διαφωνία τους.

Η διαδικασία αυτή σκόνταψε αφότου η Σερβία άσκησε πίεση σε άλλες χώρες προκειμένου να εμποδίσουν το Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί στο διεθνές αστυνομικό δίκτυο.

Η σερβική αντιπροσωπεία πανηγύρισε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, κάνοντας λόγο για μια από τις μεγαλύτερες νίκες της. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Ένβερ Χότζαι απάντησε επιβάλλοντας φόρο 100% στις εισαγωγές από τη Σερβία και είπε ότι θα υπάρξουν περισσότερα μέτρα.

Άμεση αντίδραση της Ε.Ε.

Αμέσως μετά από αυτή την εξέλιξη, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου για έναν βιώσιμο συμβιβασμό, κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο να παραιτηθεί αμέσως από την επιβολή του φόρου.

Το μήνυμά της υποστηρίχθηκε από τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ο οποίος σημείωσε ότι το μέτρο έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της Συμφωνίας Ελευθέρων Εμπορικών Συναλλαγών της Ε.Ε. (CEFTA).

“Η ενέργεια αυτή – η οποία πλήττει επίσης τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις του Κοσσυφοπεδίου – πρέπει να αντιστραφεί αμέσως” ανέφερε ο Χαν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η σκυτάλη των αντιδράσεων στις ΗΠΑ

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον δήλωσε την Τρίτη ότι «τώρα είναι η ώρα το Κόσοβο και η Σερβία να καταλήξουν σε μια συμφωνία», μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της αποσχισμένης περιοχής, τον Χασίμ Θάτσι, στον Λευκό Οίκο.

Οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να βοηθήσουν αμφότερα τα μέρη να επιτύχουν αυτόν τον ιστορικό στόχο», συμπλήρωσε ο Μπόλτον μέσω Twitter.

Το Κόσοβο, όπου το 90% του πληθυσμού ανήκει στο αλβανικό έθνος, ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, έπειτα από μια αιματηρή σύρραξη.

Αναγνωρίζεται από πολλές δυτικές μεγάλες δυνάμεις, αλλά ποτέ από τη σερβική κυβέρνηση, που θεωρεί πάντα την επαρχία τμήμα της δικής της επικράτειας.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα