back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έντονη αντίδραση του υπ.Εξωτερικών: Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής

Διαβάστε επίσης

Οξύτατη και άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Τ.Ερντογάν σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας.

«Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας» διαμηνύει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, καθιστά σαφές πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος και στέλνει το μήνυμα ότι ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της.

Καταληκτικά το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως ό,ποιες και αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η Ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή και υπογραμμίζει πως η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε  εκ νέου “βολές” κατά της Ελλάδας και της Κύπρου και χαρακτήρισε ως «ριψοκίνδυνες» τις ενέργειες Αθήνας και  Λευκωσίας ενώ προειδοποίησε ότι συνιστά «απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες».

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε πως η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει «ούτε στο ελάχιστο» από τις θέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε πως η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχτεί τυχόν επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο Πέλαγος, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Γ.Κουμουτσάκος : Η Τουρκία έχει μείνει χωρίς συμμάχους

“Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ενιαίο μέτωπο.Οι εκτιμήσεις μπορεί να διαφέρουν σε τακτικό επίπεδο όσον αφορά χειρισμούς επιμέρους τις κυβέρνησης αλλά όσον αφορά τη στάση μας απέναντι στις επαναλαμβανόμενες, αθεμελίωτες και προκλητικές ενεργειες της Τουρκίας βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα” δήλωσε στον “Αθήνα 9.84″ ο κ.Γιώργος Κουμουτσάκος τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ.

Σε συνέντευξή του στην Τζίνα Μοσχολιού και τον Νεκτάριο Νώτη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι : η συνεχής ένταση που προκαλεί η Τουρκία , μήπως και αποτρέψει εξελίξεις που δεν την ευνοούν και την παρακάμπτουν, δεν θα εξελιχθεί σε μείζονα κρίση. Διότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει μείνει χωρίς συμμάχους και έχει ταυτόχρονα πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Θα προσπαθεί λοιπόν και τώρα και στο επόμενο χρονικό διάστημα, με λόγια και ενέργειες να συντηρεί την ένταση, μήπως αυτό αποτρέψει είτε μεγάλες εταιρείες, είτε άλλα κράτη να υποστηρίξουν αυτές τις εξελιξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα το καταφέρει όμως”

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα